{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
833 visninger | Oprettet:

Hyrdehunde konkurrencer {{forumTopicSubject}}

Det her er en video der rigtig fint beskriver og viser hvordan en hyrdehundekonkurrence er udformet, og ikke mindst hvorfor den har de elementer den har.

http://vimeo.com/28984251

Det vil forhåbentligt også kunne vise hvor vigtigt det er at værne om de unikke egenskaber hyrdehundene har ved hjælp af god avl.
I dette tilfælde er det den arbejdende Border Collie der er fokus på.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hyrdehunde konkurrencer
  • #1   1. dec 2011 Har lige set den på face - og nu forstår jeg så bare ENDNU MINDRE hvorfor der findes folk, der mener at en BC skal avles på noget så idiotisk som udstillingslinier og efter et specielt udseende og nogle smarte farver.

    De skulle skamme sig, skulle de !!!!!!

    Rigtigt god video iøvrigt - det er en imponerende race smiley


  • #2   1. dec 2011 Sjovt nok er jeg enig med dig. Tænk at avle på udseende i stedet for egenskaber, det giver ingen mening.
    Jeg tror fårene er ret ligeglade med hundens farve smiley

    Det er en meget pædagogisk video, super forklarende. smiley


  • #4   1. dec 2011 Fordi der her er tale om en genial brugshunderace .. hvis man absolut mener det er sjovt at få hunde der ikke indeholder noget som helst og iøvrigt ligner hinanden allesammen så er der seriøst andre racer at kaste sig over.

    Så svaret til dit sidste spørgsmål må være nej ....


  • #6   1. dec 2011 Fordi der ingen grund, behov eller nødvendighed er i at opdele racen. Den er lavet til et formål, den er genial til det formål. Lad os gøre den endnu bedre til det formål. Ikke det modsatte! smiley

  • #9   1. dec 2011 Linda jamen de må da bruge de hunde til det de vil.
    Det er avlerne jeg tænker på. De bør avle efter arbejdsegenskaber og ikke tænke på alt muligt andet ligegyldigt i forhold til racen.

    Arbejdsegenskaber, sind og sundhed.


  • #10   1. dec 2011 Meget spændende :O)

  • #11   1. dec 2011 Linda - og det ved du fordi?

    Her i efteråret bliver jeg sejlet rundt på de sydfynske øer for at samle får på de forskellige holme, biler, ATV'er og alt muligt andet er ikke en mulighed.

    Jeg bliver ringet op flere gange i løbet af året, ja flere gange om måneden for at samle får diverse steder.

    Dertil skal siges, at vi har flere både temmelig store og mellemstore fåre besætninger herhjemme. Hvor hunde er en nødvendighed.

    Det samme gør sig gældende i verden omkring os.

    Der er lige så meget brug for hundene nu, som for 100 år siden hvor racen kom frem. Muligvis mere da der findes besætninger der går på endnu mere utilgængelige arealer end tidligere.
    De bliver presset derud af menneskene der skal bruge landbrugsjord, eller bygge byer.
    Tag et kik på New Zealand!

    Forskellen er bare at folk tror at lammekød kommer fra brugsen, og uldtrøjer fra tøjbutikken.


  • #12   1. dec 2011 linda -

    Så fordi der ikke er det store behov for hyrdehunde, så skal vi bare avle nogle ligegyldige tomme kasser med - i langt de fleste tilfælde - et ikke ret godt væsen, stressede hunde og hunde med absolut intet, der bare tilnærmeligvis kan kaldes arbejdsegenskaber ???

    Vil det så ikke være bedre at begrænse racen i antal ? Og nøjes med at avle hunde efter det de SKAL være - geniale hyrdehunde med egenskaber og gener, der ikke er besudlet af ligegyldigt udstillingsblod ?


  • #16   1. dec 2011 min border startede som lille hvalp med at hyrde nogle høns som var løbet ud....

    han har siden hyrdet får ag det er det der gør ham lykkelig...
    jeg har heste og hele hans dag er reddet når vi har lukket heste ud og ordnet stald....

    det er jo det som er Borderens liv.... hårlak. for lidt sort, for meget hvidt, for lyse øjne.... bla bla.... synes også det mere er for "pynte-racerne"....



  • #17   1. dec 2011 linda

    Jo, det er korrekt at udstillingsvarianten i brugsracerne i langt de fleste tilfælde er langt mere stressede, har dårligere alment væsen og slet ikke i besiddelse af den ro, du finder hos brugsvarianten.

    Nej, jeg har ingen forståelse for folk, der kaster sig over en brugshunderace og degenerer den efter ønske om udseende .. så der har du ganske ret.


  • #18   1. dec 2011 - og jeg kan så fortælle at behovet ikke er faldet.

    - Jeg skrev ikke at du ikke vidste det, men at folk glemmer, at billigere kød og tøj = større produktion af råmateriale => flere får => brug for flere hunde, da maskiner ikke kan løse problemerne.

    Det koster desuden også tid for mennesker at køre rundt på de maskiner, og tid=penge.

    Tilgengæld kan du sende en hund ud og hente fårene, mens du selv gør fangefold og andet klar!!!




  • #19   1. dec 2011
    Linda Q - smiley Dejligt at du bruger din hund


  • #20   1. dec 2011 Spændende video smiley

  • #23   1. dec 2011 linda -

    Du taler om ting du ikke ved noget om tilsyneladende .. det har intet at gøre med at fejle i aktivering og stimulering .. når du fjerner drift i en hund via avl, så kommer der andre ting til .. dårligt væsen og stress er bare noget af det.

    Men fair nok - du er overbevist og så må det være sådan. At Rikke og jeg som har haft begge varianter (jeg hos schæferhunde) kan fortælle dig anderledes er du åbenbart for klog til at tage til efterretning smiley


  • #24   1. dec 2011 Hvad er problemet med at antallet af hyrdehunde falder drastisk ???



  • #25   1. dec 2011 Muligvis lyder det mærkeligt, men fordi man antager at noget er mærkeligt behøver det ikke at være ukorrekt!
    - og jeg ville da ikke have noget problem med at antallet faldt, hvis det betyder at dem der så bliver tilbage er velfungerende, højtydende, sunde, arbejdsdygtige sheepdogs.


  • #26   1. dec 2011 Linda

    Man kunne jo også vælge at avle efter arbejdsegenskaber og dyrke udstillingerne som en hobby ved siden af. Alle hunde kan være udstillingshunde i deres fritid - men de er nok ikke lige så kønne idet der er avlet efter sundhed og drive i stedet for fluffy pels.

    Eller man kunne vælge en udstillingsrace i stedet for. Der er igen grund overhovedet til at vælge en hund med så stort et arbejdsbehov, hvis den bare skal være udstillingshund.


  • #29   1. dec 2011 Søster - enig! Flere af mine hvalpe har været på udstilling. Ikke noget problem.

    Maiken - jeg kan desværre ikke være enig med dig smiley


  • #31   1. dec 2011 linda -

    Beklager hvis min måde generer dig .. men så skulle du måske genoverveje din egen åbning af ballet ;

    <i>den måde du omtaler udstillingslinier, får mig til at tro, at du ingen forståelse har for noget ud over din egen næse- tager måske fejl.</i>

    Men din måde er måske okay ??

    Jamen jeg anderkender da din ret til at have din egen mening .. det synes jeg da allerede jeg har skrevet ???

    Her bl andet smiley

    <i>Men fair nok - du er overbevist og så må det være sådan.</i>


  • #32   1. dec 2011 Der er også et marked for teacup hunde .. der er marked for hunde, der er så rynkede at de har svamp i samtlige hudfolder .. der er marked for hunde med åndedrætsbesvær og problemer med bevægapparatet ..

    Men det er måske OK at avle efter .. sålænge der bare er et marked ?


  • #33   1. dec 2011 Mange udstillingsbordere fungerer bare ikke mentalt, de er stressede og forvirrede, og det handler ikke om ejers manglende motivering eller træning af hunden.


  • #36   1. dec 2011 Det er grundet avlen!

  • #39   1. dec 2011 Linda - nej ofte er det fordi de får et misforstået hyrdeinstinkt. De har et eller andet, men aner ikke hvad det skal bruges til. De kan lede det på biler, cykler, fugle og andet. Tilgengæld ved de ikke hvad de skal gøre ved fårene.

    Citat fra en hyrde som jeg er enig med:

    Når jeg personlig er så vedholdende med at kalde vores hund for "Sheepdogs", er det fordi jeg har se rigtig mange komplet talentløse Border Collies, som ikke er avlet med det ene mål for øje, at den skal være en super "Sheepdog".
    Masser af de såkaldte Border Collies, der er avlet på alle andre egenskaber som, udstilling, agility, lydighed ect. kan have lige så stærkt et jagtinstinkt som en rigtig "Sheepdog", men ofte besidder de ikke evnen til at kontrollere det.
    Desuden har de ofte slet ingen "sheepsense", de bare bulder rundt uden at vide hvorfor de gør det. Og lige præcis denne del (sheepsense) af en rigtig "Sheepdog", handler slet ikke om indlæring (som nogle tror), men ene og alene AVL.
    Mange Border Collie avlere tror, at det nok lige går at avle på en sød og smuk udstilling, agility, lydigheds hund, hvis bare der er lidt "hyrdelinier" der ude et sted på en af hundene, eller måske i bedste fald på dem begge. Men nej, sådan hænger verdenen ikke sammen for en rigtig "Sheepdog", her er kun én vej..........


  • #40   1. dec 2011 Desværre kan jeg "kun" tilbyde mine bordere en verden bestående af lydighed og agility.. hyrdning er en drøm, som jeg håber en dag går i opfyldelse..

    Vil gi ret i at der desværre er nogle der avler border for at få det "rigtige look" så de kan begå sig i udstillingsringen, og det er synd..
    Men ikke alle udstillings bordere er "tomme", der er heldigvis nogle der besidder det arbejdende egenskab, ja faktisk er den danske verdensvinder i lydighed 2008 en "udstillingsborder". Det er nogle der kan få begge ting til at gå op i en højere enhed.. smiley



  • #42   1. dec 2011 Nu forbinder jeg ikke lydighed, ag, rally ect med at have arbejdsgen. Men mere som leg smiley

    Jeg løber også ag med en af mine hunde smiley



  • #43   1. dec 2011 Med alt ære og respekt .. så ryger håret altså ikke om i nakken på mig over at en hund kan gå et lydighedsprogram som en LP prøve er det.

    Beklager men det er ikke et eksempel på at nogen som helst ting er gået op i nogen højere enhed.


  • #45   1. dec 2011 Nej det mener jeg ikke.
    Jeg mener at hvis man vil avle, skal det være med hyrdeegenskaber som 1. prioritet


  • #46   1. dec 2011 I min race kan man også sagtens bruge hundene til andet end IPO, PH, ring osv .. men inden avl SKAL de dælme bevise noget rent prøvemæssigt.

  • #47   1. dec 2011 Martine: desværre kan vi allesammen ikke tilbyde vores hunde det de oprindeligt er skabt til. Men det jeg mener med det er at der findes udstillings bordere, der godt kan arbejde på den "lydigheds/agility agtige måde", og ikke bare er blæst oveni hovedet...

    Man kan også se på nogle border, der bliver brugt til lydighed, men egentlig har forældre der er af "hyrde linier" , ikke er i deres rette element.. det er jo heller ikke det helt rigtige, men vi har bare ikke allesammen en flok får - desværre smiley




    ..



  • #48   1. dec 2011 Sanne -

    Jeg er ikke enig i, at en brugshund som min f.eks, ikke er i sit rette element, hvis den ikke dyrker IPO eller PH eller noget i den stil.

    Jeg kender et par som har en malinois, som de "bare" går lange ture med på stranden og i skoven hver dag .. det trives den fortræffeligt med.

    Så jeg tror såmænd godt, at en bc vil kunne trives med andet end at hyrde også. Men igen - skal man avle bør man kræve lidt mere end blot en lydighedsprøve som jeg ser det.


  • #50   1. dec 2011 At avle på udstillingshunde hjælper ikke på problemer med arvemateriale i hyrdehunderegi. Udstilingshundene kan jo ikke bruges der alligevel. Det ville nok endda gøre puljen større hvis der netop også blev lagt vægt på arbejdsegenskaber hos ikke-hyrder.

    Jeg tror ikke at der er nogen der siger at bordere ikke kan ud i hjem hvor der arbejdes med andet end hyrdning (det kunne jo være agility, LP, brugsarbejde, redningshundearbejde, dog dancing, rally) når de bedste arbejdshunde er valgt fra til at arbejde. De bør bare ikke indgå i avl før de som minimum er prøvet på får for at fastslå at de har det mellem ørerne som gør en border collie til en border collie.


  • #51   1. dec 2011 .. og hvis man ikke vil have en hyrdehund med drive - så findes der heldigvis andre racer. smiley

  • #52   1. dec 2011 Det er ikke korrekt, at der er problemer i at skaffe avlsmateriale hos Malinois Denne race er heldigvis næsten forskånet for udstillernes indblanding og bliver derfor stort set kun avlet på egenskaber.

    Det er langt mere reglen end undtagelsen, at avlshunde inden avlsanvendelse har bestået ihvertfald en IPO1 (Ring 1) prøve og som oftest en IPO3.

    Hvis du læser hvad jeg har skrevet, skriver jeg ikke at folk, der ikke ønsker at dyrke konkurrence på højt plan ikke skal kunne købe sig en malinois -. jeg skriver at de, hvis de ikke ønsker at stille den til prøver eller konkurrencer - skal lade være med at avle på den.
    Så det du skriver med at folk, der ikke ønsker at arbejde med hundene skal have små selskabshunde (de findes da vist iøvrigt i andre størrelser end små) - er ikke korrekt.

    Dér hvor jeg absolut ikke er enig i det du skriver er når du mener, at når der er et marked for en "border collie" der er mindre arbejdskrævende, større og med større pels, så skal man dælme lave nogen !

    i mine øjne er en border collie en lille hund, den har et højt aktivitetsniveau og den er ikke skruet sammen med en stor pels, der ikke tjener andet formål end at kunne pudres og sprayes op til at se imponerende ud i en udstillingsring.

    Hvis det er sådan en hund man ønsker, så er det bare ikke en border collie man skal have ! At avle bevist ringere hunde for at tilgodese folks behov .. nope, det forringer racerne og tjener intet formål.

    Nu ved jeg igen ikke mht borderen - men malinois´en er en temmeligt sund race, så ingen vanskabninger her .. på trods af at den altså bliver avlet efter egenskaber og at folk der avler den ikke kigger på udseendet. Utroligt at det kan lade sig gøre, ikk ??

    Og det du skriver med "det eneste værdige liv for en arbejdshund .. " det må stå for din egen regning.

    Det har hverken Rikke eller jeg skrevet noget om.


  • #54   1. dec 2011 Maiken -

    Hvor ser du det henne ?? Der er ingen, der skriver at de skal arbejde med det de er lavet til .. vi skriver at hvis man skal <i>avle</i> på dem, skal de have bevist deres værd som brugshunde. Det gør man ikke ved LP, agility eller rally.



  • #57   1. dec 2011 Maiken -

    Jamen de opdrættere af maller jeg kender, sælger da bestemt ikke kun til hardcore IPO folk, I min ældste hunds kuld er kun halvdelen hunde, der bliver brugt til arbejde - de resterende lever som familiehunde. Naturligvis findes der kuld, hvor næsten samtlige hvalpe kommer ud til arbejdshundeejere .. men de fleste har da nogle hvalpe, der kommer ud som almindelige (men dog aktive) famliehunde.

    Det er nok naivt og lige optimistisk nok at håbe på, at samtlige hvalpe bliver placeret steder, hvor de bliver brugt "optimalt" .. og iøvrigt er der jo også "nitter" i brugskuldende - præcis som i udstillingskuld, hvor ikke alle hvalpene er BIS materiale.

    Jeg har endnu til gode at møde en person, der mener at et aktivt liv er "ikke-værdigt" ... det må altså stå for din egen regning, den bemærkning.



  • #58   1. dec 2011 Til dit andet indlæg.

    Ja, jeg mener bestemt at man skal bibeholde hundenes egenskaber selvom de ikke alle kommer ud som aktive konkurrencehunde.

    Som allerede beskrevet - der er nitter imellem og ikke alle hvalpene er egnet til IPO konkurrencer på højt plan. Disse hunde kan godt leve et godt og aktivt liv hos en familie, der gider at lufte dem og lade dem være en del af familien.


  • #60   1. dec 2011 vælger man så ikke bare en anden race?

  • #61   1. dec 2011 Nu ved jeg ikke med dine hunde, Maiken - men mine er ikke aktive i ret mange timer om dagen.

    En normal dag for dem ser ud som hos de fleste andre hunde vil jeg tro - min veninde som "kun" har famliehunde giver da hendes en langt mere aktiv hverdag end mine har det.

    Igen - de udstillingsvarianter af brugshunderacer jeg har haft, ejer slet ikke den evne til at koble af, som mine brugshunde har gjort / gør. Så den der med, at de skal ud i 5-6 timer om dagen ? Nej da - hvem har iøvrigt tid til det ?



  • #62   1. dec 2011 Hov - det gik lige lidt hurtigt ..

    Mine hunde bliver trænet stort set dagligt - men det er jo kun én gang og altså ikke 3-4-5 gange om dagen.

    De kommer i haven om morgenen - de kommer i haven om aftenen ... og så bliver de som sagt trænet og kommer med på mine løbeture .. det trives de fint med.

    Og hvordan ved jeg det, kan du måske spørge ? Jo, det gør jeg fordi den ene af dem for 2. år i træk er udtaget til VM og den anden lige har bestået IPO1, 2 og 3 indenfor en periode på kun 2 mdr. Det kan de ikke, hvis de ikke havde det godt i dagligdagen og fik opfyldt de behov som de nu engang har.


  • #63   2. dec 2011 Maiken

    Det fremgår ikke af min profil, men jeg går faktisk til hyrdning med min sheltie i weekenderne. Jeg kunne dog godt have oplevet til testen at han ikke havde instinkt, og så havde du haft dit svar der.

    Jeg går skam også op i det for min egen race. Jeg synes at man bør instinktteste så meget som overhovedet menneskeligt muligt, da det samtidigt også siger meget om hundenes psyke /arbejdsiver.

    Og det er sådan noget man kan gøre allerede fra de er hvalpe. Det er hammerhyggeligt, voldsomt lærerigt og koster ikke alverden.

    Forskellen imellem vigtigheden af hyrdeegenskaberne de to racer imellem er sådan set at sheltien oprindeligt var en billig alarmhund, som kunne hjælpe til med hyrdningen i ekstremt bakket/stenet tærren, og oveni det blev de solgt som "nuttede" souvenirs til tourister. Her snakker jeg om tiden før den blev anerkendt som race - så dens brugsformål har faktisk ikke ændret sig så vildt fra da den blev anerkendt som race.

    Den burde være flere der *kan* hyrde bare LIDT end der er lige nu, men den skal aldrig kunne konkurrere med borderen (altså, ikke hele racen da, men linier og den slags kunne være spændende at se). De behøver ikke gå til det hver dag, eller hver weekend for den sags skyld, for der er ikke noget i vejen for at rette instinkterne mod andre formål - bare man ved at de er der og kan tage hensyn til det (min er blevet lettere at have med at gøre efter jeg har set og virkeligt forstået det.. Man kan ikke læse sig til den oplevelse!)

    Så ja, helt klart - jeg synes absolut at flere burde mere vægt på hyrdeinstinkterne i min race. Der er ikke tale om at alt uden instinkter skal aflives, for de kan vel sagtens gå som dejlige familiehunde - men så lade dem være det, fremfor avlsdyr.

    Der er intet der kan erstatte en border collie hvis der kommer mangel på arbejdslinier, for den er den bedste til det en BC kan.


  • #64   2. dec 2011 "LIDT mere" skulle der have stået.. smiley

  • #66   2. dec 2011 Utrolig spændende og informativ video smiley

    Jeg har det meget dobbelt med en deling i udstillings- og arbejdslinier.
    Egentlig synes jeg udstilling er en udmærket måde, at bedømme hundens eksteriør/anatomi og bevægelser.

    Jeg synes en hund skal ligne den race den tilhører, men den behøver ikke være en "fejlfri" udstillingschampion.

    På den anden side, må jeg erkende, at for rigtig mange racer er forskellen mellem udstillings- og arbejdslinier så stor, at en egentlig deling efterhånden er det mest hensigtsmæssige, ikke mindst af hensyn til kommende hvalpekøbere.

    Det vil dog kræve at opdrætterne er ærlige omkring deres hunde.
    Oftest oplever jeg ikke, at manglende ærlighed, er et problem hos opdrættere af brugs/arbejdshunde, det er straks værre med med ærligheden omkring udstillingslinierne, hvor man igen og igen hører opdrættere udtale, at deres hunde skam kan arbejde.

    Min erfaring siger, at når man avler driften ud af en race, får man en mere sårbar/nervøs hund, der ikke tåler så mange negative oplevelser/belastninger.

    Min søn har en gravhund af udstillingsliner, hun er sød og har et dejligt sind, fantastisk smuk er hun også, men hun har slet ikke det gåpåmod som en gravhund af jagtlinier har.

    Jeg har set mange nervøse og sky udstillingsgravhunde og det skyldes ikke, at de er avlet på hunde med dårligt temperament, men at de mangler drift.
    De fleste er søde, omgængelige og problemfrie hunde hjemme, men de har ikke modet til "at møde verden"

    Det samme med whipperne, de der mangler drift virker nervøse og skrøbelige.
    En whippet er en mynde, med den selvstændighed og reserverthed, som ligger til disse, men den skal ikke være nervøs.

    Spaniels; opdrættere af Engelsk springer spaniel, hævder deres hunde kan arbejde, jooh til husbehov, men har man en gang oplevet en Ft springer i aktion, blegner udstillingsmodellen.

    Det jeg kunne ønske, var ærlighed omkring, de hunde man opdrætter, at man kalder en spade for en spade.
    En gravhund skal bestå enten grav-, spor- eller drevprøve for at blive udstillingschampion, men fordi en hund kan gå et 400 m. schweissspor er det altså ikke ensbetydende med, at den er egnet som jagthund.
    Stort set alle hunde ville kunne gå et spor af den længde.

    Jeg synes det er trist, at man avler driften ud af racerne, blot for at hr. og fru Jensen kan få en hund de kan magte, det er ikke til hundenes bedste tværtimod smiley





  • #68   2. dec 2011 Border udstilling vs border arbejde.

    Sundhedsmæssigt tror jeg ikke der er de store forskelle. I udseendet er barbieborderne ofte mere grove i det, har kortere ben og kæmpe pels. Derudover har de ingen arbejdsegenskaber. Muligvis kan de godt "se" får og arbejde lidt på dem, men nogen egentlig arbejdshund er de ikke. Ofte kan de slet ikke noget på får.

    Kirsten - jeg er rigtig meget i enig i rigtig meget af det du skriver. Især sidste sætning er spot-on!

    Lige med bc, behøver den faktisk ikke ligne en bc, bare den kan flytte får. Hvilket så også har betydet at der en kæmpe forskel i udseende inde for racen.
    Sjovt nok, kan man alligevel, for det meste altid, se at det er en bc. smiley


Kommentér på:
Hyrdehunde konkurrencer

Annonce