Stop hundebid - se på ejeren! {{forumTopicSubject}}
Stop hundebid – se på ejeren!
”Mange mennesker er utrygge eller ligefrem angste for hunde, uden at der egentlig er grund til det. Hundebid er sjældne – og de hunde, der bider, bliver i de fleste tilfælde aflivet på ejernes eget initiativ, fortæller dyrlæge Hanne Werner fra Den Danske Dyrlægeforening. ”Hvis en hund overfalder et andet dyr eller et menneske, skal politiet øjeblikkelig tage hunden i sin varetægt og lade den teste af en dyrlæge, der er specialuddannet i hundeadfærd”, understreger hun og fortsætter - ”Mit bedste råd, hvis man møder en hund, man er utryg ved, er, at se på hundens ejer. Har de styr på deres hund, og er de også til tale med, så går det nok”. De nuværende regler påbyder hundeejeren at have hunden i snor, og i visse områder kan hunden løbe frit, men skal altid være under kontrol. Den Danske Dyrlægeforening mener, at de nuværende regler fungerer godt, og at Venstres forslag, om at hunde der bider skal aflives, er forhastet. Det er vigtigere, at alle politikredse kender reglerne godt, så de kan følge dem de gange, der er en episode.
Faresignaler
Hvis en hund begynder at ændre adfærd og f.eks. blive irritabel og aggressiv, skal man kontakte sin dyrlæge. ”Ændret adfærd kan skyldes både sygdom og forkert opdragelse”, understreger Hanne Werner. Dyrlæger kender gennem deres uddannelse årsagerne til ændret adfærd og kan med det samme se, om der er noget galt. Det er den samme viden specialudannede dyrlæger bruger, når de hjælper politiet med at vurdere de hunde, der har bidt.
Vælg den rigtige hund
”Man skal tænke sig om, inden man vælger hund. Det er ikke nok at se på, om den ser sød ud eller er flot. Tag en snak med dyrlægen om, hvad de forskellige racer kræver af motion, leg osv. i forhold til hvad familien kan tilbyde. Dyrlæger rådgiver om den slags og ved, hvad de mange forskellige racer kræver af deres mennesker”, understreger Hanne Werner. Over hele landet afholder forskellige foreninger hvalpekurser, hvor hunden og dens ejer lærer god opførsel, og hvor ejeren lærer, hvordan man kan få kontrol over sin hund. ”Tag på hvalpekursus. Det rådgiver vi faktisk alle nye hundeejere til at gøre. Man undgår konflikter og får endnu mere glæde af sin hund”, anbefaler Hanne Werner.
Den Danske Dyrlægeforening har også et undervisningsprogram, der hjælper familier med at vælge hund og lærer små børn at forstå hundens sprog. Undervisningsprogrammet er et internationalt non-profit-program, og findes på hjemmesiden www.hej-hund.dk. Formålet med ”Hej hund”-programmet er at styrke forholdet mellem små børn og deres kæledyr, så konflikter og bid undgås.
Se yderligere fakta, tips og tal på følgende side.
For yderligere informationer, interview mv. kontakt:
Dyrlæge Hanne Werner, Den Danske Dyrlægeforening, tlf. 26946580
PR for Hej hund; Kirsten Dinesen, tlf. 22170339
Børn og hunde:
Flere internationale undersøgelser dokumenterer, at undervisning af børn i hundens sprog nedsætter antallet af konflikter og dermed risikoen for at blive bidt. Omvendt kan angst for hunde i sig selv udløse problemer med hunde: Der kan hurtigt opstå en form for angst-spiral: Barnet bliver angst for hunden, den voksne bliver alarmeret af barnet, hvad der kan udløse angst hos den voksne. Hunden ser, at barn og voksen opfører sig ”mærkeligt”, og den kan formentlig også lugte angsten.
Der er ca. 600.000 hunde i Danmark, og hunden har været menneskets bedste ven i de sidste 8-9000 år, så der er ikke meget, der tyder på, at der vil blive færre hunde. Hunde skaber glæde, nærhed og tryghed i mange familier. Faktisk er hunde og katte efterhånden de eneste dyr, som børn kan være sammen med, uden der er tremmer imellem dem og ”noget naturligt”.
Bidskader:
Antallet af bidskader ser også ud til at være et begrænset problem. Bidskader er et konstant problem – hos voksne. 64% af de ulykker, hvor hunde er involveret, skyldes bid. De resterende ulykker er f.eks. at man falder over en hund.
I løbet af 90’erne skete der næsten en halvering af antallet af bidskader ned til ca. 5000 skader om året på børn og voksne. Et tal der siden 1998 har været relativt konstant.
Faldet i antal bidskader skyldes tilsyneladende en ændret adfærd, for antallet af andre skader med hund (fald over hund, væltet af hund mv.) er i samme periode steget fra ca. 2000 i 1990 til ca. 3000 i år 2001, ligesom antallet af hunde er nogenlunde konstant. Der er i samme periode IKKE indført nye regler om hunde i snor eller lignende.
Kun 2 % af bidskaderne fører til indlæggelse – Der er især de mindste børn, det sker for (0-5år). Over halvdelen af bidskaderne (59 %) sker hos mænd. Voksne bides primært på benene.
Gode tips…
til børnefamilier
- Spørg altid om du må klappe en hund, før du gør det
- Lær dit barn at hilse på en hund
- Stop op og vend siden til, hvis I møder en løs hund
- Se hundens ejer an
- Gå foran med et godt eksempel
til hundeejeren
- Gå med hunden i snor
- Få din hund til at sætte sig, hvis der opstår en stressende situation
- Skæld ikke en hund ud, der har sat sig
- Lad ikke børn i flok klappe din hund
til dig der er bange for hunde
- Se ejeren an
- Stil dig med siden til hunden
- Råb ikke ad hunden
- Løb ikke væk
Om Hej hund informationsprogrammet:
Det er Den Danske Dyrlægeforenings Sektion for Hund, Kat og Smådyr, der står bag informationsprogrammet Hej hund. Omdrejningspunktet for kampagnen er spillet Hej hund, som er lanceret internationalt og er testet videnskabeligt på det småbørns-psykologiske fakultet ved Lincoln-universitet i England, og det er dokumenteret, at spillet er et værdifuldt indlæringsværktøj.
Hunde er en del af vores hverdag og formålet med Hej hund er at lære børn at omgås hunde med glæde og sikkerhed. Spillet ”Den blå hund” er udviklet til børn fra 3-8 år. På hjemmesiden www.hej-hund.dk kan du også finde fakta og gode råd om hunde og børn, så konflikter undgås.
Det er frivilligt for den enkelte dyrlæge, hvor aktivt de deltager i programmet. Nogle af landets dyrlæger tager ud til børnehaver og børnehaveklasser og underviser de mindste i hundens kropssprog, så børnene sikkert kan omgås hunde.
Kilde:
Dyrlæge Hanne Werner, Den Danske Dyrlægeforening
http://www.pressesystemet.dk/
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
Stop hundebid - se på ejeren!