Aussie VS Sheltie {{forumTopicSubject}}
hej
jeg har en lille lumsk plan om at give min kærste en ny hund i fødselsdags gave senere på året.. vi måtte sige farvel til vores sheltie sidste i maj og vores gamle basset hound i november måned.. vores sidste hund savner nu en ny legekammerat og vi har derfor kigget på forskellige hvalpe på nettet, mest for sjov skyld for at sidde og sige "nååååårh" og "iiiiiih" som man jo gør
egentlig var min plan at købe en ny sheltie til ham /os i farven blue merle (jeg mener det er det den hedder når den er grå i farven) men faldt så den anden dag over en australien shepherd i samme farve.. og de ligner jo sådan lidt hinanden i udseende de to racer, og jeg har også læst om aussien..
men en ting er jo at læse noget andet er folks egne erfaringer.. så derfor vil jeg høre om der er nogen der kan fortælle mig lidt om aussien, om dens væsen, temperament og om den er god som familiehund.. og hvis nogen kan sammenligne den med sheltien udfra egne erfaringer så ville det være super
håber der er nogen der kan hjælpe lidt
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.067
Og e ligger efter min mening et godt stykke fra hinanden i temperament. Aussien er/kan være noget reserveret (de er det ikke allesammen, men det er noget der hører med til racen). Ikke agressiv eller fjendtlig, bare reserveret.
Sheltien er så vidt jeg ved en hund der glad tager imod gæster -osse fremmede.
Nu kender jeg ikke sheltien super godt, men det er osse mit indtryk at aussien er mere udpræget "arbejdshund" i forhold til sheltien (så må sheltie-folk rette mig hvis det er forkert;o))
Men aussien er en dejlig, arbejdsivrig og meget trænbar hund. Den er aktiv og skal gerne have lov at bruge hovedet.
Nu er Gaia jo nok ikk familiehund, når jeg bor alene med hende og Reiki, men hun er god til både mennesker og andre hunde, hvis hun kender dem.
Fremmede vil hun gerne kort hilse på, men trækker sig så, indtil hun lige har set dem an (eller indtil de sætter sig ned -så leger hun gerne skødehund;o)).
Børn har hun ikke været vandt til før jeg fik hende, og da jeg heller ingen har, ja så er det ikke noget jeg har lagt vægt på. Men hun møder af og til børn i alderen 5-10 år på legepladsen ikke så langt herfra, og dem er hun venlig men reserveret overfor (altså som med alle andre fremmede).
Finder hun ud af at de gider lege, er sagen en anden, og hun synes de er sjove, fordi de ikke sådan lige er til at trætte:o)
Aussien er ved at blive mere populær, så vær kritisk ved valg af opdrætter.
Og overvej om det er arbejdslinier eller udstillingslinier i er interesseret i. Der kan være stor forskel.
Der er osse opdrættere der blander udstillings og arbejdslinier
jun 2008
Følger: 10 Følgere: 9 Hunde: 4 Emner: 46 Svar: 1.341
De omgås andre hunde fint, og har som regel et veludviklet hundesprog. De kan være både reserverede, og imødekommende. Det er et spørgsmål om linjer. Og så skal man være opmærksom på at de kan besidde en hel del vogterinstinkt...
Vær desuden opmærksom på at de færreste aussieopdrættere lader en vælge selv, og ofte kan der ikke tages hensyn til farveønsker fordi det er meget mere vigtigt at matche temperament med køber.
Mange opdrættere synes det er useriøst at folk skriver og ønsker sig en bestemt farve, hvilket jeg udemærket kan følge.
Du skal være velkommen til at skrive privat, hvis der er noget du vl spørge om...
jan 2006
Følger: 16 Følgere: 15 Hunde: 4 Emner: 69 Svar: 362
han var jo ikke som andre sheltier særlig glad for andre mennesker og andre hunde, pga den ringe socialisering i sine tidlige år, derfor bliver jeg altid lidt opmærksom når folk siger at en race er reserverede overfor børn og andre hunde, da jeg nok kommer til at sammenligne det med min gamle shelties måde at være på.. men det er vel ikke på samme måde det skal forståes? altså hvis jeg har forstået det korrekt så er de tilbageholdende men ikke "aggresive" ?
NB - tak for dit råd ang opdrættere.. jeg har indtil videre kun set dem til salg på sider som dba og sådan nogle da jeg ikke vil gå i gang med at søge en hvalp før jeg er 100% sikker på hvilken race det skal være, men dem jeg har set til salg har alle været private der har fået et kuld og man der kan vælge frti imellem dem de nu har.. naturligvis skal hvalpen passe til køberen og jeg ville aldrig skrive mig op til en hvalp i en specifik farve og så bare vente på der kommer sådan en.. men til gengæld kunne jeg godt finde på at vente til den rette hvalp i den rette farve dukkede op
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.067
Aussien er ikke reserveret overfor andre hunde... bare overfor mennesker (det KAN de være -ikke alle er det).
Gaia er reserveret overfor børn, men de er jo osse fremmede (og hun er ikke vandt til dem) ;o)
Så det er ikke som sådan et problem med børn, men blot at hun er lidt reserveret af natur. Hvilket i øvrigt passer mig ganske glimrende, for så har jeg ikke problemer med at hun opsøger nogen når hun er uden snor.
En aussie er ikke sky, agressiv eller fejndtligt indstillet overfor mennesker eller dyr...
Med reserveret mener jeg bare tilbageholdende. At den ikke tager imod gæster med åbne arme, men lige ser dem an først.
okt 2008
Følger: 10 Følgere: 32 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 8.166
jun 2008
Følger: 10 Følgere: 9 Hunde: 4 Emner: 46 Svar: 1.341
Det kan på det kraftigste frarådes at købe på den blå avis og lignende steder, og ej heller hos private der har hvalpe som ikke er stambogsførte.
Det bedste er at købe hos en opdrætter der stambogsfører i DKK, og går op i sit opdræt med liv og sjæl. Der vil du finde forældredyr der er undersøgt for relevante sygdomme, og som har bevist at de kan tilføre racen noget gennem diverse arbejds eller udstillingsresultater.
Ydermere skal kennelen gerne have et mål med deres opdræt og ikke bare lave hvalpe for at lave hvalpe, og så skal de kunne informere dig om racen helt ned i detaljer. Sådan en kennel er guld værd for som nybagt aussieejer får man med garanti brug for hjælp, og det kan kun en dedikeret opdrætter tilbyde.
Hvad angår reserverethed hos racen så er det meget forskelligt og for mig at se et spørgsmål om linjer. Min ældste tæve vil ikke hilse på nogen vi møder, og lukker først folk ind når hun har kendt dem i et stykke tid. Og hun er vel at mærke hverken den mindste smule angst, eller nervøs. Hun gider bare ikke andre mennesker end hendes "egne" og synes de er dybt irriterende, hvis de insisterer på at hilse.
Min anden tæve vil meget gerne hilse på folk, men det er så også det. Hun skal bare lige sige hej og det er fint til hende.
Vores hanhund derimod hilse på ALLE vi møder, og bliver ofte skuffet hvis folk bare går forbi. Han er vild med hvis vi møder nogen på gaden vi kender, for så kan man sidde på deres fødder mens de snakker med os. Han er meget nem at omgås for både børn, andre hunde og alle mennesker fordi han er så imødekommende og åben.
De 3 har et vidt forskelligt temperament og indstilling til tingene, og det viser bare at aussien er i den grad forskellig alt afhængig af hvor den kommer fra.
Reserverethed må bestemt ikke forveksles med aggresivitet, aussien må gerne være reserveret, men hverken aggressiv eller sky. Blot de mindste tendenser til noget af det sidstnævnte ville jeg gå en stor bue uden om når jeg ledte efter forældredyr til min kommende hvalp...
jan 2006
Følger: 16 Følgere: 15 Hunde: 4 Emner: 69 Svar: 362
michelle - så havde jeg forstået det korrekt jeg ved godt at min gamle sheltie var "ødelagt" der hvor han kom fra mht andre hunde og mennesker. men jeg må indrømme at jeg aldrig håber jeg får en hund med samme problem for det kræver godt nok meget tid og forståelse at have en hund der bestemt ikke bryder sig om andre end sig selv og sin familie.. især når det er en hund der ser lidt speciel ud og som alle andre mennesker forventer er en rigtig krammebamse
jun 2008
Følger: 10 Følgere: 9 Hunde: 4 Emner: 46 Svar: 1.341
Vi kører ofte i skoven, på stranden, eller steder hvor de kan løbe løs for det har de brug for. Og så mødes vi ofte med andre hundevenner til forskellige aktiviteter..
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.067
Men det er på INGEN måde sådan jeg oplever aussien.
Da jeg var ovre at møde Gaia, kom samtlige af husets hunde da og sagde goddag osse. Gaia vil som sagt osse gerne lige snuse og se hvem der kommer, men herefter trækker hun sig til hun lige har set folk an.
Så værre end det, er det ikke med hende:o)
Ang aktivering, så træner jeg lydighed. Jeg gør det ikke så meget i alverdens sjove aktiveringspåfund i stil med dyrt trælegetøj o.l., men lader hende hjælpe til i det daglige.
F.eks. kan hun hænge hønet op hos hestene, hente mine sk til mig, komme med (bestemte) strigler når jeg ordner hesten, bære ting op fra bilen o.l.
Derudover får hende og Reiki jævnligt lov at finde deres foder i haven eller vi lægger et spor når vi er ude at gå tur.
jan 2006
Følger: 16 Følgere: 15 Hunde: 4 Emner: 69 Svar: 362
i skal ha rigtig mange tak fordi i gad at svare på mine spørgsmål, så kan jeg tage jeres svar med i overvejelsen af ny hund
mange tak skal i ha
jun 2008
Følger: 10 Følgere: 9 Hunde: 4 Emner: 46 Svar: 1.341
Derudover er www.australianshepherd.dk generelt et godt sted at tilegne sig mere information om racen...
jul 2007
Følger: 5 Følgere: 5 Hunde: 5 Emner: 32 Svar: 1.529
"Sheltien er så vidt jeg ved en hund der glad tager imod gæster -osse fremmede."
- Dette er jeg ikke enig i, faktisk vil jeg nok næsten sige at der er større tendens til reservation overfor fremmede hos Sheltien end der er hos aussien..
Nu er det så mange år siden jeg havde sheltie, så datidens sheltie kan næsten ikke samlignes med nutidens, så jeg vil ikke gøre mig alt for klog på racen, men jeg vil sige at som det er med Sheltien i dag, så skal man kigge sig rigtig, rigtig godt for når man vælger opdrætter, da jeg syntes der kan være en tendens til at sheltien er blevet for følsom -i hvert fald til min smag, jeg syntes ikke det er sjældent at jeg ude omkring ved prøver og udstillinger, se nogle eksempler der virker MEGET følsomme, nogle gange på grænsen til forskræmte.. Og mere tilbageholdene end jeg syntes om, og i tilgift oplever jeg dem ofte som meget larmende..
Når det er sagt, vil jeg dog sige at det bestemt skulle kunne lade sig gøre at finde en god sheltie, hvis bare man ser sig godt for :o)
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 52 Hunde: 4 Emner: 553 Svar: 31.067
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
Der er ikke det store at tilføje. Aussien er en arbejdshund, det er sheltien kun til dels. Begge er samarbejdsvillige og hammerkvikke, men sheltien tilgiver stille perioder bedre end aussien.
Har du evt overvejet en collie? De fås også i blue merle
jul 2007
Følger: 5 Følgere: 5 Hunde: 5 Emner: 32 Svar: 1.529
Jeg vil da også være ærlig og indrømme at jeg ikke har et super dybt kendskab til sheltien som den er i dag, den gang jeg selv havde sheltie, var det en noget mindre kendt race, men siden er racen jo nærmest stormet frem og med den slags voldsomme fremstød, er der jo ofte en tendens til at der følger en del skidt med... ;o)
Men jeg ved at racen har tendens til reservation og kan være noget følsom, og for nogen individer og linjer, er det blevet lige voldsomt nok og jeg har mødt flere sheltier jeg ikke ville røre med en ildtang om jeg så fik dem foræret.
Men heldigvis findes der da også stadig mange dejlige eksemplare og som Søster Mcfluff siger, så er det jo "bare" et spørgsmål om at skille fårene fra bukkene, når man vælger opdrætter og linjer.
Og så kan jeg da tilføje at jeg også selv, seriøst har overvejet at få en sheltie igen på et tidspunkt og har kigget lidt nærmere på de forskellige opdrættere -omend jeg ikke har mødt nogle af dem endnu, da ideen endnu kun er på tankestadiet og ikke vil blive ført ud i livet lige med det første.
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
Jeg har også set nogle sørgelige eksemplarer der endda har indgået i avl og er enig med dig. Heldigvis er den slags i mindretal.
okt 2008
Følger: 10 Følgere: 32 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 8.166
Ausien kender jeg kun en opdrætter, men mon ikke det samme gælder for denne race.
okt 2008
Følger: 10 Følgere: 32 Hunde: 2 Emner: 118 Svar: 8.166
Omkring Collien så syntes jeg de er mere reserverede end både Ausien og sheltien. Ihvertfald dem jeg har mødt. Dette var en af årsagerne til jeg valgte den korthårede.
jan 2006
Følger: 16 Følgere: 15 Hunde: 4 Emner: 69 Svar: 362
aug 2007
Følger: 29 Følgere: 21 Hunde: 5 Annoncer: 1 Emner: 99 Svar: 2.073
Mine hunde er som dag og nat, de ligger så også i hver sin ende af hirakiet, men sheltie er en lille dominerende herre, som absolut ikke gør noget hvis det ikke er til hans egen fordel! Min aussie lever for at gøre mig glad, og hopper gerne på tungen for at bevise det overfor mig.
Jeg synes sheltien er mest reserveret, sheltien stresser nemmere op, den er mere rastløs og kræver faktisk mere i hverdagen en min aussie.. Min aussie har en pragtfuld tænd/sluk knap, han er 100 procent på når vi arbejder, men kan så ligge og være "sofahund" resten af dagen.. Sheltien derimod kører højt op i gear, og har meget svært ved at køre ned igen.
Aussien beskytter vores hjem, han gøer når der kommer gæster, og hans vogterinstinkt er intakt. Sheltien vogter ingenting (-;
Sheltien piver og gøer når han stresser op, især til agility.
Aussien er lidt for stor til agility på højt plan, men helt genial til spor, hyrde og lydighedsarbejde.
Sheltien har stort set ikke noget hyrdeinstinkt, men er suveræn på agilitybanen.
Der skal arbejdes med begge to, de har dog meget forskellige måder at arbejde på. Jeg skal ikke have en sheltie igen, jeg stresser selv op over deres stress.. så det er en dårlig kombination.. (-;
Du er velkommen til at skrive, og du er også velkommen til at se mine krapyler...
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
Jeg har haft ham hos en adfærdsbehandler (ikke fordi han fejler noget, men til træf) som mente at hans menneske-gøen kunne skyldes et ubrugt vogterinstinkt - han forsøger at hyrde folk til mig. Det gør han også når der er hundeleg i parken - render rundt og prøver at bestemme hvor alle må være henne (mennesker OG hunde).
Aussie VS Sheltie