1.290 visninger
|
Oprettet:
hundeavl vs. "menneskeavl {{forumTopicSubject}}
Nu kommer der et spørgsmål, som jeg har tænkt på længe (egentlig ikke et spørgsmål, men et emne man kan tænke over i lang tid.)
Bliver der tænkt mere over sygdomme osv, når der skal hvalpe til verden end når der skal børn til verden?
Hvor mange får testet om de har arvelge sygdomme inden de prøver at få børn?
Jeg har lidt svært ved at komme til bunds i emnet, men det kunne være spændende at høre hvad andre har at tilføje.
aug 2007
Følger: 41 Følgere: 82 Hunde: 8 Emner: 512 Svar: 12.510
Tænk også på hvilken videnskab det er med foder, og hvor meget man går op i, at hunden får det korrekte foder, som er afstemt præcist efter deres behov. Sådan er der vist ikke mange børn der vokser op
Og hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg faktisk også, jeg bruger mange flere "intensive" timer med mine hunde i løbet af ugen, end langt langt langt de fleste gør med deres børn...
Skræmmende egentlig...
maj 2007
Følger: 5 Følgere: 36 Hunde: 4 Emner: 421 Svar: 13.124
jun 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Hunde: 1 Emner: 161 Svar: 1.886
Men man kan jo i virkeligheden "spare" sit barn for mange lidelser, hvis man får undersøgt om man har dårlige gener. Men viser det sig så at der er risiko for at videregive noget skidt, så tror jeg folk stadig vil overveje det..
jun 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Hunde: 1 Emner: 161 Svar: 1.886
mar 2005
Følger: 13 Følgere: 13 Hunde: 4 Emner: 1 Svar: 251
Men personligt har jeg faktisk fravalgt selv at få børn pga. arvelig sygdom, og jeg har en kusine, som fik tjekket fostrene´s gener så tidligt, at hun kunne nå at få abort, hvis de havde arvet hendes sygdom.
Så vi er da nogen, der tænker i de baner.
jan 2007
Følger: 18 Følgere: 17 Hunde: 4 Emner: 77 Svar: 1.728
Hvis man ser objektiv på det, så er der alt for mange mennesker der får børn, selvom de ikke burde. I hvertfald hvis man ser ud fra et genetisk syn.
Hvis person A og person B begge er bærer af en arvelig defekt, så får de alligevel børn, på trods af, at der er stor chance for at børnene vil få denne defekt/sygdom.
Det er meget sjældent man hører nogen, som ikke vil have børn, selvom de ved de kan risikere at lave noget "dårlig avl".
Man kan heller ikke se på det som fra naturens side, hvor kun de stærkeste hanner får lov at give deres gener videre.
Hvis en mand har mange penge, men er 70 år gammel med kræft, dårlige tænder og skæv ryg, så skal han nok have god mulighed for at parre sig med en rask hun, og evt fører dårlige gener videre.
Naturligvis kan vi ikke lave et program for mennekse avl, men nogen burde måske tænke over, om det var bedre at adoptere, end føre sine egne gener videre.
Mennekset som race bliver hele tiden svagere og får flere fejl og defekter. Kun det medicinske fremskridt holder det tilbage.
Allergi, kræft, overvægt hudsygdomme mm, er nærmest blevet almindelig for mennesker.
Menneske avlen er vel lige nu, som schæfer avlen var det i 80´erne
jun 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Hunde: 1 Emner: 161 Svar: 1.886
Mn kan jo næsten sige at hunde er blevet et produkt (garantier, forundersøgelser osv) i stedet for at være et familiemedlem på godt og ondt.
jul 2007
Følger: 32 Følgere: 30 Hunde: 1 Emner: 79 Svar: 2.519
mar 2008
Følger: 10 Følgere: 34 Hunde: 1 Emner: 19 Svar: 426
Jeg har også tit tænkt på det. Og undrer mig også meget over, hvorfor folk går så voldsomt op i foder, træning, stimuli osv. Jeg gør det selv, så det er ikke fordi jeg er bedre end andre:-)
jan 2008
Følger: 13 Følgere: 12 Hunde: 2 Emner: 4 Svar: 597
jun 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Hunde: 1 Emner: 161 Svar: 1.886
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
Dog er der nogle ting jeg ville lade mig undersøge for hvis jeg en dag ønsker børn. De ting tager udgangspunkt i min livsstil, køn, alder og familiehistorie. Hvis jeg havde HIV, leukæmi eller en anden forfærdelig "arvelig" lidelse ville jeg vælge adoption i stedet da jeg personligt ikke synes at min ret til at være mor skal veje tungere end et barns velfærd. Hvad andre gør er helt klart op til dem, men igen er det fordi det bliver deres eget problem, ikke deres "babykøberes".
Der er også det i det at hunde ikke tager et bevidst valg om at få unger - de parrer sig fordi hormonerne raser og de ikke kan styre lysten her-og-nu. Det er ikke synd for hunde ikke at få hvalpe - det er det for et menneske da det er et bevidst valg, et ønske.
aug 2007
Følger: 29 Følgere: 21 Hunde: 5 Annoncer: 1 Emner: 99 Svar: 2.073
til gengæld går jeg ikke ind for indavl, og linieavl mht. mennesker.. man ser ofte at det går helt galt for onkel/niece "parringer" og afkom efter fætter/kusiner.... Det burde være forbudt ved lov!
Grev Ingolf er da iøvrigt bevis nok på at det ikke budre foregå!! (-;
jun 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Hunde: 1 Emner: 161 Svar: 1.886
hva hvis du feks var hypermobil eller havde en form for gigt - altså noget ikke dødeligt
jun 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Hunde: 1 Emner: 161 Svar: 1.886
en hund kan jo heller ikke gøre for hvis den har avelige sygdomme...
Jeg tror lige jeg er kommet frem til at det faktiks mest er menneskers syn på "menneske"avl der forarger mig. Trode måske hjeg havde lidt prblemer med tavleavl på hunde, men måske er det ikke sådan - er ikke helt sikker endnu
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
Det ved jeg ikke. Det må komme an på hvor ubehageligt det er.
nov 2008
Følger: 1 Emner: 96 Svar: 402
Jeg har selv nedsat hørelse (som dog ikke er påvist som værende arveligt - men omvendt heller ikke som ikke værende det), er nærsynet samt hypermobil, og jeg må indrømme, at jeg har tænkt en del over det (har ingen børn endnu).
Ingen af de tre "lidelser", jeg har, er dog dødelige og som sådan heller ikke begrænsende for at føre et normalt liv - det har de i hvert fald ikke været i mit tilfælde, men de kan dog stadig være til besvær samt udmønte sig i mobning ligesom stritører og så meget andet kan det
I og med at jeg selv har været og er i stand til at leve et normalt liv, har taget såvel en gymnasie som en universitets-uddannelse uden brug af hjælpemidler og har et normalt 37-timers job på "normale vilkår" tror jeg ikke, jeg vil afholde mig fra en dag at få børn.
Hvis jeg derimod havde haft større gener end som så, ville det bestemt indgå i mine overvejelser, da min grundholdning er, at børn jo ikke selv har bedt om at blive født, og derfor bør der være tænkt over deres ankomst - både "avls-mæssigt", økonomisk m.v.
Men igen: Superinteressant emne!
jun 2007
Følger: 14 Følgere: 13 Hunde: 1 Emner: 161 Svar: 1.886
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
Sådanne opdrættere findes der også indenfor tavleavl. Det ene udelukker ikke det andet. At nogle gør det til et valg mellem det ene eller det andet er fjollet da den eneste egentlige forskel er dokumentation.
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.981
De to ting kan næppe sammenlignes og jeg mener heller ikke det bør. Det ene er styret af drifter, følelser og naturlig trang til reproduktion, det andet udspringer af langt mere rationelle ræsonnementer.
Jeg selv har valgt ikke at få børn.
Valget har i bund og grund ikke noget med mit helbred at gøre, men der står helt klart, at mit dårlige helbred ville være en af de ting, der ville indgå i overvejelser om at få børn, hvis det var et ønske.
For mig handler det om livskvalitet - synes jeg, at jeg mit liv har så stor kvalitet, at jeg på trods af risikoen for, at et barn ville få den samme sygdom som jeg, ville sætte det i verden?
Det er den tanke jeg synes alle der lider af arvelige sygdomme må gøre sig før de giver efter for diverse drifter ;o)
nov 2008
Følger: 1 Emner: 96 Svar: 402
I min verden er man da MINDST lige så bundet af børn, hvis ikke mere + at dem "hænger" man altså på hele livet. Godt nok skal de ikke til dyrlæge, men så er der bare en masse andre udgifter forbundet med det osv., osv.
Det virker som om, at mange har den holdning at "børn - jamen det skal man da nok få til at fungere", hvorimod en hund viiirkelig kræver overvejelse. Jeg er bestemt ikke uenig i det sidste - til gengæld mener jeg også, at børn skal overvejes. Ikke kun "avlsmæssigt" men i ligeså høj udstrækning økonomisk, tidsmæssigt, boligmæssigt, familiemæssigt m.m.
På samme punkt som folk har forskellige holdninger til, hvad der kræves for at have hund, hvor meget tid der skal bruges, hvad den skal kunne osv., har folk naturligvis også forskellige holdninger til, hvad der kræves for at få børn, og derfor er der ikke noget facit på, hvad der er "det rettet". Det må være op til den enkelte og vedkommendes samvittighed at bestemme. Personligt ville jeg gerne kunne tilbyde såvel hund som barn (har ingen af delene endnu) masser af kærlighed, et deltidsjob og et hus med have (det sidste mest for barnets skyld).
mar 2006
Følger: 65 Følgere: 65 Hunde: 1 Emner: 499 Svar: 20.350
Nu er du sandsynligvis godt klar over at man i DKK afholder både lydighed, heelwork, agility, brugshunde, hyrde og gravprøver der også kræver at hundene har lidt mellem ørene - også "tæppetissere". Hvor du har fra at en udstilling kræver at man afleverer hundens hjerne i døren gad jeg virkelig godt vide, og jeg ved ikke hvad jeg skal sige til at jeg pr automatik må være en der ikke hverken træner eller går op i at min hund opfører sig ordenligt siden jeg også ynder at udstille.
dine betragtninger omkring at det er ærgeligt når opdrættere/ejere ikke går op i træning er jeg fuldt ud enig i, men du kan altså ikke smide et lighedstegn mellem tavleavl og ligegyldighed (muskelhundedebatten indikerer at det ligefrem er modsat). Verden er heldigvis ikke så sort hvid at man kun kan vælge ENTEN en stabil ELLER en flot hund. Ja, nogle er fucked, men sådan er avl, og dårlige avlere finder vi på begge sider af skellet. Vi kan heldigvis gøre noget mere ved det i klubregi.
hundeavl vs. "menneskeavl