{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.147 visninger | Oprettet:

Muskelhunde artikel {{forumTopicSubject}}

Jeg fandt følgende artikel under Dch Frederikssund, og finder den interessant (den er vist et referat af et foredarg).
Dette er IKKE en tilsvining af muskelhunde - vil blot gerne høre hvad I kan genkende/ikke genkende...


Muskelhunde - Ved Sussi Frisch

Lidt om hendes baggrund

Sussi Frisch startede med at sige, at muskelhunde er en forkert betegnelse for kamhundene.

Hun fortalte lidt om sin baggrund, og de erfaringer hun havde med kamphunderacerne.

Hun har erhvervet sig en stor erfaring i at arbejde med hunde af racerne. Hun startede ud for mange år siden, ved at købe sig en Amerikansk Bulldog. I dag har hun 2 Engelske Bulldogs. Hun er træner i DKK i Dragør. Klubben har oprettet specielle hold som kun er for kamphunde.

Hun anbefaler at der arbejdes på små hold med kun 6 hunde, og hertil 2 trænere.

Kombinationen af tæver og hanner er væsentligt for at der ikke opstår for meget tumult. Et hold med 4 tæver og 2 hanner skulle give et godt grundlag for at hundene kan arbejde uden at der hele tiden skal være kamp.

Sussi Frisch mener at man skal have respekt for racerne. Hun er sikker på, at danske opdrættere har et seriøst opdræt af velfungende hvalpe. Og at meget af den dårlige omtale – avisforsider, tv nyheder o.l. – ofte skyldes "uheldige" importer. Medierne har også en del af skylden, fordi de bruger ord som "Dræberhunde", "Pittbull" o.l. Det er mange gange med til at piske en stemning op.

Hun sidder i DKKs udvalg for illegal import af hunde. DKK gør alt hvad der ressourcer til.

Lidt om racerne

Alle hunde har en naturlig kamp-adfærd, som bruges ved forsvar af territorier og/eller forsvar af hvalpe. Vi mennesker har så i tidens løb udviklet racer specielt til f.eks. tyre- og hundekampe, kampe mod dværge, gladiatorer aber, bjørne, mm.

Man blandede terrier-blod ind i racen, for at øge aggressiviteten, og få mindre hunde.
Indenfor visse kredse snakker man om hvor meget "Game" eller "Gameness" en hund har i sig. D.v.s. hvor længe hunden kan holde ud. Den skal ikke overgive sig trods smerte og udmattelse.

De kæmpestore Molosser-hunde blev også brugt til krigstjeneste under romertiden. Hundene vejede helt op til 130 – 140 kg. Det var kun de rige havde råd til at holde sådanne hunde til underholdning. Hundene blev brugt til kamp mod tyre, gladiatorer, og mod dværge. Man spillede om resultatet – tit om meget store beløb.

Generelt for racerne er, at der skal en god
håndtering til fra første færd.

Amerikansk Bulldog US
Vogterhund brugt til jagt og gårdhund. Racen er ikke FCI anerkendt. Stammer oprindelig fra England. Har en meget bred halerod. Har svømmehud mellem tæerne. Kan veje op mod 74 kg. Den er meget selvstændig. Har en stor kropszone, en usynlig grænse som skal respekteres, kan være 3 – 4 m. Ingen kys og kram. Den sender ingen varsler før et angreb. Hvis halen krummes til et Z, er den farlig. Enes ikke med andre artsfæller. Den er ikke vild med hvalpe. Hanner og tæver kan banke hinanden. Den arbejder gerne med en kyndig leder, som har forståelse for dens oprindelse.

American Staffordshire (Amstaff) US
Vagt og gårdhund. Flapøret. Importer er tit øre- og halekuperet. Racen blev importeret fra UK i 1800 tallet. Der var en bevidst opdræt mod at gøre racen aggressiv, til brug i hundekampe. Danske opdrættere arbejder bevidst på at dæmpe aggressiviteten i racen. Den er en trofast som familiehund, men den er kun egnet for en ejer med stor lydighedserfaring. Racen er meget selvbevist, dominerende, sej og hårdfør, er ligeglad med social kontakt. Den reagerer meget hurtigt. Den har nok i sig selv og sin ejer. Den bryder sig ikke om andre hunde. Træningsråd; hav altid hunden i snor fra 8 mdr. (pubertet), også i hundeskove – evt. en sporline. Amstaff’en var for ustabil til krigstjeneste, så man har brugt schæfer, rottweiler og dobermann i stedet.

Engelsk Staffordshire UK

Rottehund. Racen stammer fra 1800 tallet, og sandsynligvis fra Old English Black & Tan Terrier. Den er hidsig og kamplysten. Alt hvad der rører sig på en træningsplads, er dens kamp. Skal styre alt. Den kræver meget motion og aktivering. Det er også bedst at have den i snor på træningspladsen fra 8 mdr.

Dogue de Bordeaux FR
Vagt og vogterhund. Molosserhund – ikke kamphund. Fransk nationalhund. Racen har rødder i kamphunde. Er meget svær at håndtere, og langsom om at reagere. Kræver meget træning. Når sjældent ret langt i et træningsprogram. Anbefales også at have i snor fra 8 mdr. Meget reserveret. Kan i nogle tilfælde omgås andre hunde.

Bullterrier UK

Opdrættet til at ophidse tyren i arenaen. Stammer også fra 1800 tallet. Hundeverdenens "Gladiator" Racen meget selvstændig, men meget afdæmpet i adfærd. Den er hurtig, arrig, udholdende, kamplysten og hidsig. Der findes 2 str., den mindste mest hidsig.

Engelsk Bulldog UK

Engelsk nationalrace, i selskabshundegruppen. Brugt til tyrekampe – underholdning (Kampe forbudt i 1835). Alfahannen bider sig fast i tyrens mule. Derfor er racen lavet kortsnudet, så blod fra tyrens næse ikke rendte ind i øjnene på hunden. Racen er selvstændig og ekstremt stædig, men ikke hidsig. Arbejder kun når den har lyst- I følge hunden er alt indlæring omsonst/spild af energi. Kan være livlig som hvalp, bider i ting, bider i haser, bliver ved længere end andre hvalpe. Holder op med at gå efter noget som helst, når den er ca. 2 år, dvs. "gider ikke" medmindre der er mad i udsigt. Gamle typer tæver føder ved kejsersnit, da kroppen er for kort. Men der er en længere og mere adræt type på vej. Der er ca. 550 stk. registreret i Danmark.

Cane Corso Italiano Siciliansk

Arbejdshund – spor- og brugshund. En han vejer ca. 80 kg. Brugt til at drive kvæg til slagtning. Den har ikke en baggrund som kamphund. Racen er god til at skelne mellem dagligdag og trussel. P.g.a. brugsegenskaber kan den have svært ved at stresse af. Racen er god til spor og lydighed. Behøver tidlig socialisering. Kan normalt enes med andre hunde. Mangler bidehæmning. Kan lide af alene-hjemme problemer og separationsangst. Er arbejdsvillig, adræt og intelligent. Kræver megen aktivering og opmærksomhed. Stort beskytterinstinkt.


Dogo Agentino

Oprindelig jagthund på vildsvin og puma. Ikke en nem race at arbejde med. Er også en molosserhund. Vagtsom og reserveret. Motionskrævende. Kræver tidlig socialisering og megen aktivering. Næsearbejde skal have høj prioritet.

Pittbull (Rednose) US

Kamphund. Ligner Amstaff’en meget. Er meget muskuløse. "Rednose’en" har lys næse og øjne, som en Toller. Må ejes, hvis den er neutraliseret. Det er ikke tilladt at avle på racen. Bider for at bide. Stoppes ved at dreje halsbånd til den ikke kan få luft. Hvis man er rutineret kan man stikke en kæp gennem munden, og tvinge kæben op. Man skal ikke rykke i bagbenene, da bidehullet bare vil blive revet større. Kan klatre i træer! Der er ca. 10.000 i DK.

Vigtige overvejelser / Gode råd

Tjek altid opdrætteren – seriøsitet.

Prisen for en hvalp af disse racer kan kommer op i både 9.000. – 10.000 kr.

Andre er endnu højere oppe. Engelsk Bulldog kan koste 19.000 – 21.000 kr.

Generelt har racerne ingen sprog eller hilse ritualer.

De varsler ikke før et angreb.

Slip aldrig din hund løs, hvor der er løse kamphunde, du ikke kender.

Se på hundeejeren, og vurder hunden.

Mundkurv gør en hund magtesløs.

Hunden er det laveststående væsen i den muslimske verden.

Kan de være på hold med andre racer?

Specialhold med "Muskelhunde"?

Racerne anvender ikke en af sanserne specielt.

Racerne har ikke et specielt bevægelsesmønster.

Man skal springe øvelser over, som ikke er specielt nødvendige.

KOM – PLADS – INDKALD er vigtige øvelser.

Undgå altid figurantarbejde.

Træn altid på lukket/indhegnet areal.

Racerne gider ikke/kan ikke, sætte sig ind i hundesprog.

Altid snor på.

Dæmpe kamplyst.

Ved angreb på andre individer: tag fat i halsbånd, og drej rundt, til hunden ikke kan trække vejret. Først da, slipper den!

Det er nødvendigt med konsekvens i træning.

Ikke lave øvelser hvor hunden stresser op.

Rigtig godt med spor – "Snuse" opgaver.

"Tænke selv" opgaver. "Løse problem selv" opgaver.

Opstille regler for træningsdeltagelse:"Du er med på dette hold på følgende betingelser …"

Hvalpen skal lære at omgås andre hunde i et rimeligt omfang, inden 8 mdr.

Opsøg ikke social kontakt, efter 8 mdrs. alderen. De er ikke interesserede.

Man kan ikke løse genetiske problemer med social kontakt.

I leg starter hvalpen med at bide sig fast.

Kan måske lege med bold 1 min.

Hænger hellere fast i øre eller nakke.

Ingen trække- eller ruskeleg.

Sender ingen signaler.

24 – 25 – 26 mdr. Sidste pubertet.

Ingen rangorden.

Ingen dominans. De opfatter sig selv, som den stærkeste/største/mest bestemmende, uden at registrere, at de gør de andre også. De "læser" ikke hinanden.

Normal legeadfærd ved ejer.

Ved kontakt til ejer, kan man se ved FRI-kommando, om hunden holder kontakten eller spejder ud.

Undgå kuldsøskende – de rotter sig sammen, men kun ved ballade.

En meget erfaren person kan: pege hvalpen ud som skal have særbehandling ved 8 mdr.

Kan være meget førerfikseret.

Vi ved aldrig hvornår/hvordan de "tricker"

Spørg ejeren, hvor godt de kender deres race. Kan de læse hunden?

Opdrage hundeførere til at skille hvalpe ad.

Lad ejeren stoppe hunden.

Vigtig at hvalpen leger med andre under ordnede forhold.

Vigtig med tidlig prægning og socialisering.

Fornuftige lege. Ingen ruske/kamp-lege

Vigtigt at nedstresse hunden.

Husk "terrier-blod" trættes ikke.

Vigtigt med kontakt.

Kontakt: SIT, STÅ, GÅ PÆNT i snor.

Hunden skal arbejde rundt om hundeføreren.

Kom ikke ind bagfra.

Hav gerne hunden i sele. Brug helst ikke kædehalsbånd.

Venskab frem for disciplin – træn med det gode.

Ingen berøring under indlæring – det stresser! Det er nok med stemme og godbid.

Respekter forskelligheder.

Hav stor afstand mellem hundene under træning.

Udvis ikke true-adfærd. Tænk over kropssprog, ansigtsudtryk, solbriller etc.

De arbejder gerne for ordentlig mad.

Men arbejder også på egne præmisser.

Overvej nøje hvilke hunde, der slippes løs sammen.

De mindre racer har "kort lunte"

De rotter sig gerne sammen racemæssigt.

Racerne modner sent.

De har ikke noget kropssprog.

De udfordres af enhver uro på træningspladsen.

De tager al uro personligt, og tager det som udfordring.

Korte træningssekvenser.

Stor variation i øvelser.

Hyppige pauser.

Hold stor afstand til andre hunde under træning.

Snak meget med hunden under træning = kontaktøvelser.

Racerne er kropshårdføre.

Muskelhunde har en stor kropszone – ofte op til 3 – 4 meter omkring sig, som er deres personlige territorium!

Respekter og accepter racernes negative egenskaber.

Hav kønsbalance ved "rene" hold.

Muskelhunde har en anden smertetærskel.

Pittbull, Bullterrier og Amstaff kan kravle i træer!

Udfald fra hund er typisk fordi den har ondt. (60 % af aggression hos hunde skyldes smerte; kilde: Landbohøjskolen).

Det anbefales, at man ofte får dyrlægetjek, for en sikkerheds skyld, da racerne ikke viser, de har smerter.


Nye racer, som vi kommer til at se:

Bandog – Bandogge.

Halvt Mastiff – halvt Pittbull. Vogter afbundet i lænke eller snor. Bliver præsenteret som familiehund. Kan købes på Internettet. Der findes "importer" på Christiania.


Presa-Canario og Dogo- Canario.

Blandingsracer, som ligner hinanden meget. Svært at se forskel.
Presa = kamphund
Dogo = familiehund

Tosa

Kan købes på Internettet.
Forbudt i Danmark.

Alto de Can Estude

Også en ny race.

Fila Brasileiro

Er en vogterhund med urokkelig ro, beslutsomhed og selvsikkerhed. Fremragende sporsans. Har blodhundegener i sig. Blev brugt til opsøg af vildt, bortløbne slaver og kvægdrift. "Fastholder" byttet på stedet, uden at røre dette. Stærkt mistroisk. Både følsom og skarp. Tænker før den angriber.

Boer Boel

Velovervejet hidsig. Kan ikke enes med nogen.

Dogue de Brasiliano

Selvstændig og egenrådig. Ikke aggressiv adfærd. Lidt Rottweileragtig. God familiehund.

Alano

Spansk vagt og vogterhund. Mastiff- og Molosseblod. God mental balance. Har brug for stort område. Ikke samarbejdsvillig. Tænker før den angriber.

Denne artikel er lavet af Helle Troelsen og Anni Gerdsen DcH Silkeborg 2007.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Muskelhunde artikel
Kommentér på:
Muskelhunde artikel

Annonce