Hvorfor avle? {{forumTopicSubject}}
Jeg mødte en dame her forleden, der nævnte, at hun skulle da klart have hvalpe på sin tæve, for "det kunne da være hyggeligt at prøve".
Allerede der tænkte jeg, åh nej.
Men så fik det mig til at tænke videre.
For hvad er egentlig en "rigtig" årsag til at avle?
Jeg kunne for eksempel selv godt tænke mig at have et opdræt i fremtiden (ja, langt frem, så gammel er jeg heller ikke.) Og et eller andet sted er det da også, fordi jeg synes ideen er hyggeligt. Bevares, det virkede da til at jeg trods alt har en mere fornuftig tilgang til det end hende jeg mødte.
Men alligevel.
Jeg har jo ikke hunden allerede, så det kan endnu ikke komme an på at ville føre gode linjer videre og forbedre racen, selvom det er det, jeg i så fald vil bestræbe mig på.
Men den oprindelige ide stammer da et eller andet sted fra, at jeg synes det kunne være sjovt, så at sige. Og jeg tænker egentlig heller ikke man opdrætter hunde, hvis ikke man kan lide det. Selvom det selvfølgelig kan være hårdt.
Men hvad er en valid grund til at købe en hund med henblik på at starte et opdræt? Og hvad er en valid grund til at ønske at starte et opdræt, ifølge jer?
For lysten til opdræt kommer måske for mange før man har fundet hunden med de perfekte linjer, der skal føres videre. Det er vel noget, man søger efterfølgende, eller hvad?
Det skal selvfølgelig siges, at der er forskel på attitude og seriøsitet, der er klart. Damen jeg mødte var, efter min mening, ikke typen der skulle få hvalp på sin hund. I hvert fald ikke på den måde, det lød til at skulle foregå.
Så det kommer måske mindre an på oprindelige årsag og mere an på hvordan det endelig forløb ser ud?
Jeg håber min intention og mit spørgsmål giver mening ud fra oplægget. Det har været en lang dag
jan 2017
Følger: 34 Følgere: 141 Hunde: 3 Annoncer: 1 Emner: 237 Svar: 1.957
Jeg synes tit man hører, at der skal være en helt specifik årsag til at ville avle. Så var egentlig interesseret i at finde ud af, hvornår folk synes det er i orden at købe hund med henblik på avl
jan 2017
Følger: 34 Følgere: 141 Hunde: 3 Annoncer: 1 Emner: 237 Svar: 1.957
mar 2009
Følger: 68 Følgere: 134 Hunde: 9 Annoncer: 1 Emner: 157 Svar: 12.765
Jeg mener det bedste udgangspunkt er at avle fordi man har en interesse i at udvikle og bevare sin hunderace.
Jeg indrømmer gerne at jeg synes der intet 'hyggeligt' er i at opdrætte overhovedet. Det er fedt at udvikle noget godt ja, men der er godt nok langt mere arbejde end der er hygge, hvis man vil noget seriøst.
Til gengæld elsker jeg at se et lækkert "slutprodukt"
jul 2007
Følger: 1 Følgere: 22 Hunde: 3 Emner: 92 Svar: 10.992
Jeg kan til gengæld også tænke negativt om dem der siger … " jeg får kun hvalpe på mine hunde ( Det er som regel dem der har 2 - 3 - 4 - 5 tæver , der siger det ) … for at fremme sundheden i racen " …..
Jeg har aldrig igennem de 55 År jeg har haft hunde fået hvalpe på nogen af dem ( hverken dem MED stamtavle eller dem UDEN stamtavle ) …. da jeg aldrig har kunnet se ideen i , at få hvalpe for at have dem i 8 uger … og så sælge dem alle sammen. …
Nu ved jeg godt jeg får skæld ud … men jeg tror nogen gør det ( Jeg skriver TROR at NOGEN gør det ) … for pengenes skyld . …. Ikke ALLE .
jan 2017
Følger: 34 Følgere: 141 Hunde: 3 Annoncer: 1 Emner: 237 Svar: 1.957
jan 2017
Følger: 34 Følgere: 141 Hunde: 3 Annoncer: 1 Emner: 237 Svar: 1.957
Der er jo lang vej fra overskud og så til decideret at gøre det for pengenes skyld. Overskud synes jeg nærmest kun er fair, hvis man har gjort et ordentligt arbejde.
jun 2014
Følger: 3 Følgere: 95 Hunde: 2 Emner: 344 Svar: 3.162
Easy kommer forhåbentlig i avl - og jeg synes bestemt også han egner sig og kan tilføre gode ting til racen. Men det er jo egentlig ikke rigtig mit valg, om han skal i avl eller ej, det er opdrætters.
Jeg kan godt forstå man har interesse for avl, inden man får sin hund, men jeg tror faktisk at interessen for de fleste opstår bagefter
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 14.015
Jeg håber da også at for de fleste så handler det om interessen i hundene og at så følger opdrættet ligesom efter
Sådan var det i hvert fald her. Jeg elsker genetik og kendskabet til linier og at sætte noget godt sammen.
Havde det ikke været hunde så havde jeg nok avlet katte eller høns eller What ever. Det er processen der er spændende for mig.
Ikke de små nuttede hvalpe eller alt arbejdet med købere osv.
Og netop ja den der med at gøre det “ordentligt” men eget navn på osv.
Mit produkt.
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 14.015
Shit man al det man jo ved fordi man har interesseret sig for og været en del af racen i et årti..
sep 2007
Følger: 10 Følgere: 20 Hunde: 2 Emner: 73 Svar: 7.120
Som voksen har jeg selv kun haft hanhunde og jeg har vidst heller ikke 100% fundet "min" race endnu
Men jeg har altid gerne selv villet have opdræt og jeg håber da også det sker en gang, men det bliver når racen er fundet og kun hvis alt ved den pågældende tæve taler for, ikke kun fordi det kunne være hyggeligt selv om jeg da vil finde det hyggeligt når/hvis det sker
nov 2012
Følger: 94 Følgere: 216 Hunde: 4 Emner: 285 Svar: 8.249
Selvfølgelig er en stor del af det fordi det er spændende, sjovt/hyggeligt, lærerigt osv.
Jeg købte også mine første hamstere inden dette valg, og jeg har derfor f.eks. en gående som jeg ville ønske var god nok, men som jeg har erkendt ikke kommer i avl, fordi han ikke har andet end et skøn sind at bedrage med.
Det er heller ikke fordi der ikke er nok hamstere i verden, for det er der. Godt nok har vi ikke andre roborovski opdrættere i Dansk hamsterforening, men jeg ved heller ikke om der ligefrem er mangel på arten herhjemme, de fåes jo i dyrehandlere og der er opdrættere i både sverige og tyskland, hvis man gerne vil have med stamtavle.
Så jeg blev opdrætter af 2 grunde, udover før nævnte.
1. jeg vil gerne have noget efter mine egne hamstere, min roborovski han fordi han har et VIRKELIG godt sind, ikke verdens bedste roborovski i forhold til standard, men heller ikke kæmpe fejl. Min campbells han, fordi han har noget at byde ind med af både sind og skind. Jeg vil gerne have disse hamstere i min linje, og derfor avler jeg. Vil jeg ikke selv have noget, laver jeg ikke kuldet.
2. Som en opdrætter kollega sagde, Vi kan ikke redde alle hamsterne eller stoppe dyrehandlerne, men vi kan give folk et andet valg, og vi kan avle efter at lave gode sunde og flotte hamstere med godt temperament, så det er hvad jeg gør. Jeg giver folk et alternativ. Jeg hjælper og prøver på at forbedre dyrene, og sørge for at folk kan få søde og sunde små hamstere der følger standarden.
På samme måde håber jeg da hunde opdrættere tænker
feb 2016
Følgere: 1 Hunde: 1 Svar: 159
Jeg elsker min race, og jeg ærgrer mig over at den er blevet så populær og at en masse førstegangs havanais/hundeejere laver et kuld, og så laver de et til og et til... De får fortalt at der bland andet skal testes for for patella luxation, så det gør mange af dem; men de undersøger ikke hvad patella luxation er. De finder ikke ud af hvad der findes i tævens linjer, de lærer ikke at bedømme hundens/linjernes styrker og svagheder, og de ved ikke hvad der skal søges efter i en hanhund. Så de vælger en hanhund som de kan lide, fordi han har en spændende farve eller bor lige i nærheden, og så får de lavet et kuld hvor der f.eks. er masser af katarakt i linjerne, allergi, skæve forben eller dårligt sind.
Øv!
Beklager, det blev vidst rimelig langt og en smule rodet, men det er sent og jeg har så mange tanker, holdninger (og måske også fordomme) om emnet og min race
aug 2006
Følger: 38 Følgere: 71 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 48.133
Om de avler for hyggens skyld, for pengenes skyld, for processens skyld, af "faglig interesse", for at forbedre en race eller andet, synes jeg er deres sag.
Hvis det, de laver bliver gjort ordentligt og samvittighedsfuldt, så må de for min skyld få det ud af det, der passer dem.
Personligt synes jeg ikke ordet hyggeligt passer specielt godt på processen.
Der er hyggelige stunder ind imellem, men helt generelt er det en hel masse andet.
okt 2006
Følger: 60 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 14.015
Hvis avlen ender med kun at være repræsenteret af os der nørder med det, så tror jeg mange racer taber væsentlig genetisk variantion.
Og jeg vil mange gange hellere holde avlen inde i racen end se alle de blandingskuld
Det er muligt man tænker noget på papiret er en mærkelig kombi eller en lowend kombination men det kan være lige det racen mangler 8 år senere..
jun 2007
Følger: 11 Følgere: 23 Hunde: 5 Emner: 106 Svar: 6.062
Vores tævehund hjemme (Kerry Blue) skulle ikke have hvalpe. Det var aldrig planen. DKCH LP1 blev hun, men skingrende sindssyg og bestemt ikke et sind der skulle gå videre.
Da min mand og jeg skulle have vores første sealy, bestilte vi en tæve hos den svenske opdrætter. Det var en parring hvalp han selv skulle have haft. Tæven var efter hans mening ikke god nok og vi endte med en han. Til dato jordens mest fantastiske hund <3. Det var i 2002. Året efter fik vi vores første tæve. Hun fik et kuld 2 år gammel og det har kørt siden.
Hvorfor? Aner det ikke. Men det har altid været et kæmpe ønske. Vi har 2 racer og Sealyen som vi startede med, er jo temmelig speciel ved at være en antalsmæssig meget lille race. Det er 3 år siden vi havde sidste kuld. Vi parrer selvom der ingen forhåndsinteresserede er, ellers mister vi vores linjer, som er ret værdifulde for racen, da der desværre har været udøvet en del matadoravl og disse hanner har vi ikke inde. Så på en måde er grunden også at bibeholde en diversitet i racen men ikke mindst at bibeholde selve racen.
Airedalen er meget større antalsmæssig, men slet ikke i de mængder der var for fx 30 år siden. Pt kun 19 hvalpe i år men der er et kuld på vej og vi planlægger også et.
Nej jeg vil ikke bruge ordet hyggelig. Det er f...... hårdt arbejde og det kræver man er på 24/7. Det er rengøring, socialisering, kæl, fremvisning, korrespondance med hvalpekøbere osv. Men det er simpelthen fantastisk, når det går godt. Jeg gør det fordi jeg ikke kan lade være og jeg er så heldig at mand og børn og lige så skingrende sindssyge som jeg
maj 2008
Følger: 6 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 30 Svar: 5.459
Så det var ikke den helt store overraskelse, at jeg som voksen gerne ville opdrætte hunde. Min første pyr var dog en hanhund, jeg havde ikke på det tidspunkt mulighed for kuld og opdræt. Han var enehund i 6 år, hvor jeg sugede viden til mig, og så købte jeg en deletæve sammen med Sandy's opdrætter, og hun var starten på opdrættet for mig.
Hyggeligt er måske heller ikke lige det rigtige udtryk for det. Jeg vil hellere kalde det spændende. Jeg nyder at have hvalpe, men der skal da ikke lægges skjul på, at der er meget arbejde i det, man er meget bundet i en periode. Det er pragtfuldt, når alt går godt, men det gør det bare ikke altid, så man skal kunne tåle nogle nedture. Man skal have en økonomi, der kan klare et underskud, også et stort underskud, til gengæld skal man bestemt ikke undskylde, hvis man har overskud, man har ret sikkert arbejdet for det.
Fra starten af havde jeg ikke den tanke, at jeg skulle beholde en hvalp fra hver eneste kuld, det kom hen af vejen, og de sidste mange år har jeg ikke kunne forestille mig at lave kuld uden tanke på selv at holde.
Nu er det 5½ år siden, jeg sidst havde kuld, og jeg får formentlig ikke flere kuld, hvilket er en nedslående tanke, for opdrættet og racen har fyldt enormt meget i min tilværelse siden jeg var ung.
maj 2008
Følger: 6 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 30 Svar: 5.459
Man skal nok nogle gange passe på med at tro, at man selv og nogle få andre fanatikere er de eneste, der kan lave gode og velfungerende hunde. At vi så er nogle, der har et mål i forhold til racen, synes jeg bestemt er godt, men der kan godt være plads til andre. Der hvor jeg står af, er hvis folk parrer hunde, som de/vi ved fejler noget arveligt eller har decideret usund bygning eller dårligt temperament.
jun 2007
Følger: 11 Følgere: 23 Hunde: 5 Emner: 106 Svar: 6.062
Jeg arvede alle Pouls gamle billeder, sramrsvler, kataloger, breve, optegnelser osv. Fantastisk at sidde og rode i de kasser. Det er guld!
jan 2006
Følger: 1 Følgere: 59 Hunde: 5 Annoncer: 2 Emner: 340 Svar: 14.230
ALLE skal avle malinois - pt er der en opdrætter, der har FEM hvalpe gående ... hvilket jo ville være enormt hyggeligt, hvis de var under 8 uger og solgt allesammen - problemet er, at de er omkring 4 mdr og stadig ikke afsat.
Så ser vi en anden opdrætter, som laver "rolige" malinois og prædiker, at sådan en kan man snildt have som familiehund - ja, den er faktisk egnet til det !!!
Jeg kan kun begræde, at min race er på vej til et sted, hvor jeg ikke synes den passer ind - og dernæst glæde mig over, at man i "det store udland" går lidt anderledes prof til værks.
Jeg forstår stadig ikke trangen til at opdrætte - og når man ser på mange af de hunde, der render rundt, kan jeg kun konstatere, at der er lidt for mange af "jer" i Danmark .. desværre ...
mar 2008
Følger: 16 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 38 Svar: 1.472
Jeg avler til gengæld kaniner og det er meget lettere, hvis der kommer skæve ben, dårligt temperament osv ryger de i fryseren. Det kan man ikke helt på samme måde med hunde.
Jeg vil helst købe hvalp af en opdrætter der bruger racen og kender den godt, kender linjer og har har nogle værdier, som bliver sagt højt. Fx jeg går meget op i xxx og det er kun personer som yyy, som kan købe hvalp hos mig. En opdrætter der siger, at denne hund kan være lige så god til udstilling som til jagt, er utroværdig i mine øjne.
Jeg vil gerne købe af en opdrætter, der er ærlig og kan se de fejl der findes ved forældrehundene. Hvis nogen siger, at tæven er perfekt og uden fejl, tror jeg ikke på det.
En opdrætter, som gerne vil lave den næste generation bedre end den nuværende og som virkelig vil racen.
Det udelukker lidt dem der bare vil lave et huggekuld, men jeg håber da de synes det er hyggeligt med hvalpe
jun 2007
Følger: 11 Følgere: 23 Hunde: 5 Emner: 106 Svar: 6.062
mar 2008
Følger: 16 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 38 Svar: 1.472
jun 2007
Følger: 11 Følgere: 23 Hunde: 5 Emner: 106 Svar: 6.062
mar 2008
Følger: 16 Følgere: 19 Hunde: 5 Emner: 38 Svar: 1.472
jun 2009
Følger: 233 Følgere: 95 Hunde: 11 Annoncer: 1 Emner: 138 Svar: 3.006
Hvorfor avle?