{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.465 visninger | Oprettet:

Hundegenetik, farver mm. {{forumTopicSubject}}

Jeg ved ikke om dette skulle have været i OT, men da det er et reelt spørgsmål omkring hundegenetik, tænker jeg det gerne må være her?

Jeg er i gang med en virtuel hundeside (eller det vil sige, jeg planlægger den kun lige nu) jeg er helt inde i rottegenetik, og tænker derfor, at der må da også være en masse at lære inden for hunde.

Jeg har derfor nogle spørgsmål:

- Hvis vi antager at man laver raceren avl, er det så standart at skrive hvad man forventer i kuldet? (af farver.. med rotter skriver man farver, aftegning, ører og pels.. hvad gør man med hunde?)

- Hvilke stadier vil i beskrive en hund går i, og hvornår er den avlsklar? (tænker hvalp, unghund, voksen og ældre/gammel.. hvornår er ca. alderen?)

- Hvor tit dør hvalpe under fødsel?

- Hvad hedder hundens faktiske udseende? (Hos rotter hedder det fænotypen, er det det samme hos hunde? Her er der også en genotype, der viser genetisk hvad rotten er)

- Hvilke standart-tjek (IKKE racetjek!) bør man lave på sin tæve / hanhund inden den indgår i avl?

Dette er som sagt til en fiktiv hjemmeside, så en overfladisk forklaring er helt okay ;)


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hundegenetik, farver mm.
  • #1   5. aug 2014 uha det er et svært tung en, men ang. farverne forventer jeg overvejende røde hvalpe, men der er kommet en chokoladefarvet i Milles sisdte kuld....det var absolut ikke forventet, så nu når hun får hvalpe igen sælger jeg dem ikke før de er til at se farven på, da jeg gerne ville have beholdt den. smiley

  • #2   5. aug 2014 Jeg tror ikke det kan forklares overfladisk.

    Men ang farver kommer det jo meget an på racen. F.eks. ved labradoren findes der gul, brun og sort, så det er ligesom de 3 farver der spiller ind (Det afhænger jo af linjerne i hundene, hvilke farver der findes)
    Hvorimod chihuahuaen må have alle farver og farvekombinationer (undtagen merle) så her kan det virkelig være svært at fortælle hvilke farver der forventes, for der kan i nogle linjer, komme stortset alt.
    Men ja synes egentligt det er ret normalt at man skriver hvad man forventer.

    stadier må en anden overtage, men der er mange, for der er vel hvalp,unghund, ung voksen, voksen, ældre voksen, gammel. ??

    og hvilke tjek der skal til inden man avler, kommer igen an på racen. De store racer døjer f.eks. tit med HD og AD, så der skal det selvfølgelig tjekkes, hvorimod mange af de små døjer mere med PL, så der er det det der bliver tjekket for, nogle racer døjer selvfølgelig med flere ting eller andre ting. Så der skal man igen kigge på den specifikke race.



  • #3   5. aug 2014 Hunde har både fæno og genotype smiley

    du kan læse mere her:

    http://www.doggenetics.co.uk/index.htm


  • #4   5. aug 2014 Hvis man skulle forsimple det en hel del (måske så meget at det ikke længere er 100% korrekt) mht. farverne, hvordan ville I så gøre? Vælge de f.eks 3 mest normale farver inden for hver race? Fordi kan da godt se at nogen af racerne har mange kombinationer, heh.

  • #5   5. aug 2014 Hvis vi lige tager chihuahuaen, som er i hvert fald en af de racer der har allerflest, ville jeg nok vælge at have 3-5 farver afhængigt af hvad man gider lave.

    De mest almindelige, efter min mening er:
    Creme/rød (fawn)
    zobel (vildtfarvet)
    black and tan
    Hvid med aftegn

    Choko (evt med aftegn) er også blevet ret populær. smiley


  • #6   6. aug 2014 Indenfor min race er det HD, øjenlysning samt især PRA man skal tjekke for. Der er dog også en del med cataracht samt cornea dystofi, men begge øjensygdomme må man avle på.
    Der er mere end 5 standardfarver på engelsk cocker, så 3 er slet ikke nok.
    Rød
    sort
    sort/tan
    blue roan
    sort/hvid
    orange roan
    og så er chokolade eller liver ved at komme frem.
    Zobel eller zobel/roan kan også forekomme, men den engelske kennel klub har fået fastlagt, at det er en uønsket farve og kan derfor ikke udstilles. Zobel farvede hvalpe kan registreres, men zobel/roan er slet ikke muligt og man ender med en hvalp der skal reg. som flerfarvet...


Kommentér på:
Hundegenetik, farver mm.

Annonce