{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.048 visninger | Oprettet:

Hvad man ikke ved - har man ikke ondt af {{forumTopicSubject}}

Øv! hvor kan jeg blive harm.
Min veninde har en dejlig lille Welsh Corge Cardigan på 2½.
Han har gennem et stykke tid haltet hver gang han har leget med en anden hund eller været ude på lange ture.
I dag får hun ham så røntgen fotograferet. Desværre har han svær HD, dyrlægen siger i hvert fald D.
Inden hun fik hunden undersøgt, har hun talt med opdrætter om, hvad der kunne være galt. Opdrætter mener ikke der er problemer med HD i racen, så det var nok noget andet. Det er så HD smiley Jeg ved ikke hvordan opdrætter reagerer på den oplysning. Min veninde skal ringe til hende i aften med resultatet af undersøgelsen.
Der hvor jeg mener kæden hopper af, er fordi "man" mener der ikke er problemer med HD i racen fordi der ikke bliver undersøgt for det/ ikke har restriktioner på HD. Det er sgu da at stikke hovedet i busken.
Jeg har så lige været på hundeweb for at tjekke om der virkelig ikke blev HD fotograferet Corgier. Det gør der ikke så meget, i hvert fald ikke nok til at der bliver beregnet index. Men bag min venindes hund er der en del udenlandske og en del af dem er testet. Hold da helt ferie, der er næsten kun C hofter. Jeg fandt en enkelt med A - 2 med B og resten enten ikke fotofraferet eller med C hofter.
Man skal selvfølgelig ikke undersøge alle racer for alt. Men at sige en race ikke har et problem, når man reelt bare lukker øjnene og håber det går. ØV ØV ØV


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvad man ikke ved - har man ikke ondt af
  • #1   14. nov 2013 Overskriften er nok nærmere sandheden, end man tror, for rigtig mange racer desværre, øv smiley
    Da jeg købte Fifi, min første Yorkshire Terrier for 7 år siden eksisterede der heller ikke PL i racen.
    Tre enslydende svar fra tre forskellige kenneler bl.a racerepræsentanten, som hårdnakket påstod, at hvis endelig en hund fik PL, så skyldtes det fald eller forkert fodring ?


  • #3   14. nov 2013 Da min jack russell terrier fik konstateret HD i grad C og meget løse hofteled, fik jeg at vide af opdrætter, at det havde jeg selv påført hunden det. Jeg har siden hen hørt om flere i racen der har sygdommen

  • #4   14. nov 2013 Jep jep... Bare lad være med at tjekke, så har racen ikke problemet!

    En amerikansk undersøgelse har vist at i min race har op mod 30 procent (!!) af hundene problemer med skjoldbruskkirtelen!
    Men man undersøger ikke for det som standard. What?
    Jeg er aldrig støt på en dansk opdrætter som tjekker for det heller. Det gør vi.
    For den procentdel skal da nedbringes.

    Skjoldbruskkirtelproblemer er ikke altid synlige. Hundene virker i mange tilfælde bare "nemmere", dvs lavere energi, ligger i solen osv. Og det klager ingen jo over... Eller hvad? Det passer jo ikke til en slædehund. Jeg forstår slet ikke den der med at lukke øjnene. Vi skal jo forbedre og vedligeholde vores racer. Ikke nedbryde dem med avl uden undersøgelser, lukkede øjne og matadoravl. Sidstnævnte er også et problem med min race nogle steder... Desværre.


  • arddun a
    arddun a Tilmeldt:
    mar 2006

    Følger: 9 Følgere: 9 Svar: 8
    #5   14. nov 2013 det gør mig rigtig ondt for din veninde. Vi er meget få cardigan opdrættere i DK som sørger for hd, ad, og rygfotos før vi bruger dem i opdræt. Jeg er en af dem. Har i brug for gode råd er i velkommen til at kontakte mig. Karen/ Kennel Arddun

  • #7   14. nov 2013 Det er, desværre, en holdning der deles af mange corgi opdrættere "HD findes ikke i vores race"..... Hvor er det synd og skam at man ikke forsøger at gribe det NU inden det går helt galt smiley

  • #8   14. nov 2013 Og så blev det delt på en corgigruppe på FB. Ansvars fraskrivelsen er i fuld gang. Ifølge det er min veninde selv skyld i det. Nok er der også en del miljø indblandet i udviklingen af HD og lignende. Men genetisk disposition er altså også en faktor.

  • #9   14. nov 2013 Synes også jeg genkender den smøre fra staffen, nu hvor det er blevet okay at avle med D og E hofter og 3 på albuerne smiley

  • #10   14. nov 2013 det mener du da vel ikke seriøst "SBT mom"!! D og E hofter?!?! wtf!
    jah det eneste min race kræver er at begge sten er faldet ned ved hanhunden -.- så nemt er det! så kan det da gøre lige meget om den fejler noget andet.. suk..


  • #12   14. nov 2013 Selvfølgelig har miljø også noget at skulle have sagt, men man kan altså ikke komme ud over at genetik og arv også er en væsentlig del af det. Desværre kan man ikke komme det til livs, så længe der ikke er noget krav til HD-status og røntgen af samtlige avlsdyr.

  • #13   14. nov 2013 Birgitta - For 3-4 år siden blev det obligatorisk, at hundene skulle PL testes, inden de gik i avl.
    Mange hunde udgik derefter af avlen, man kan gisne om årsagen!
    Nu er det ikke længere et krav, men kun en anbefaling.
    Og allerede nu kan du på webben se hunde, der ikke er testede, øv smiley


  • #14   14. nov 2013 Jeg snakkede en del med Reikis opdrætter om HD dengang han skulle fotograferes, og her har været ca samme historie, nemlig at man tidligere ikke mente det var et problem i racen -det blev ikke undersøgt, men da racen sældent er mærket af det, var det jo meget få tilfælde man opdagede = så er det ikke et problem i racen.
    S har man i forbindelse med noge forskning fået fotograferet et større antal hunde, og det viste sig at stå ret skidt til, og herefter valgte man så at have fokus på det. Men det tog lang tid før islændingene overgav sig og begyndte at fotografere.
    Åbenbart er devisen at hvis ikke man kan se der er noget, så ER der ikke noget.
    Det er jo så en del år siden, og i dag er der vidst ikke mange der ikke mener man bør fotografere før avl.
    Men jeg tror det er sådan det forholder sig ved mange racer og med mange sygdomme, at medmindre man nærmest ved tilfælde opdager at det måske kan være et problem, så lukker man øjnene for det, og nogen vil endda hårdnakket påstå at det ikke findes i racen.

    Nu ved jeg ikke det store om helbreddet hos corgien, men man kan da håbe at der trods alt er opdrættere der vil begynde at teste for den slags, hvis det er noget der ofte forekommer i racen


  • #15   14. nov 2013 pg ang arv vs miljø, så mener jeg da hunden har nogen medfødte mangler, hvis ikke den kan holde til at blive brugt. Forstå mig ret, self skal man ikke begynde på lange cykelture straks man får sin hvalp hjem e.l. men en hund med et godt fundament, kan altså godt holde til at blive brugt.
    Hvis hunden får HD medmindre den lever et liv pakket ind i vat og helst med nogen til at løfte den hver gang den skal mere end 10 cm over jorden, så vil jeg altså mene den genetisk er disponeret for det... SÅ sart skal en hund altså ikke være, hvis den er sund og rask.


  • #16   14. nov 2013 Patricia P, desværre har DKK løftet loftet for denne avl.
    Super fedt når man har fået HD/AD som avlskrav smiley
    Man kunne jo så håbe, at ingen ville gøre det. Men det håb er forsvundet smiley


  • #17   14. nov 2013 bliver mindre og mindre imponeret over DKK smiley
    og så kan jeg fortælle at FCI standarden sådan set er 3 cm for stor i min race i forhold til den originale standard smiley så hvis man siger +-3 jah så er den 6 cm over original mål og det er sku meget!
    Bare folk ville bruge deres etik og moral i avl i stedet for at tænke penge så ville det ikke se så grimt ud som det gør mange steder smiley


  • #18   15. nov 2013 Uh ja den er svær!
    Selvfølgelig kan der dukke noget op i alle racer og så må man tage den derfra. Vi har i vores race heller ikke "problemer" med HD. Vores hunde testes ikke for det, for det har aldrig været relevant. For nogle år siden, er der så pludselig en hund som af dyrlægen får diagnosen HD. Denne opdrætter undrer sig meget og får søskende og forældre fotograferet. Med samme resultat. Heldigvis har vi i vores race, en veterinærsygeplejerske som har sine kontakter på KVL (Life). Hundene tages in og bliver fotograferet af den dyrlæge og professer (Arnbjerg) som oplærer dyrlægestuderende i HD-fotografering. Resultatet er at de intet fejler. Vi har en race af dværgvækst og de er "sat lidt anderledes sammen". Det får det til at se ud som om de har HD. Da der er Welsh Corgi P i vores race, kan det være noget af det samme der. Desværre døde opdrætteren for 1 år siden. Hun var ved at skrive en artikel om problemstillingen, med Professor Arnbjergs supervision til HUNDEN. Jeg er nødt til at følge op på det, da jeg synes at det er meget interessant at vores hunde alligevel er bygget så forskelligt. Det er absolut ikke for at holde hånden over opdrætter, men mere for at fortælle at alt ikke altid er sot og hvidt. Opdrætter burde dog have valgt sine ord med omhu. I fald der bag hvalpen ligger nogle hunde med problemet, så er det jo langt fra sandheden.


  • #19   15. nov 2013 Øv hvor trist en historie. Synd for din veninde, jeg håber den lille fyr kan få et dejligt liv på trods af hofterne.

  • #20   15. nov 2013 der kan selvfølgelig forekomme HD.i alle racer, man bruger ikke at fotografere corgier, for det er ikke så tit det ses, mange dyrlæger kan ikke foretage en ordentlig fotografering de vrider for meget ud i deres små korte ben, det er jo ikke en schæfer de har med at gøre, og så kan billederne meget nemt vise en forkert bedømmelse derfor skal man få specialister til at gøre det,dem der har forstand på corgier men rigtig trist du har fået det konstateret er de sendt til bedømmelse i dkk .?

  • #21   15. nov 2013 Jeg er sådan set trekvart ligeglad med påstande om dværgvækst og hvad det skulle gøre ved bedømmelsen af hofter. Det korte og det lange er, at min venindes hund er tydeligt mærket af dårlige hofter. Han har gigtforandringer og meget ondt. Han er 2 1/2. Og jeg ved han ikke er overbelastet. Det var nemlig noget vi talte meget om dengang hun fik ham. Og hun er ikke førstegangs hundeejer.
    Jeg ved ikke hvordan opdrætter har reageret på dyrlægens besked. En corgi er en hyrdehund der burde være lavet til at arbejde.


  • #22   15. nov 2013 Jeg forstår ikke helt hvordan dværgvækst skulle få hoften til at se dårlig ud (uden at være det altså).
    Jeg er ikke HD-ekspert, men hvis der er væsentlige afvigelser fra normen, så er det vel HD, uanset om det skyldes dværgvækst, dårlig opvækst, er genetisk betinget eller...

    Og eller enig med Anette -hvis hunden er plaget af det, så ER det jo et problem, uanset hvad man så prøver at forklare det med.


  • #24   16. nov 2013 selv om corgien er en hyrdehund, står der jo ingen steder den ikke kan blive syg
    men for en hund på 2½ år er det jo lidt tidligt den har fået gigt, det jeg skriver og spørger om , er om billederne er taget af en specialist og godkendt af dkk.


  • #25   17. nov 2013 Billederne er taget af en dyrlæge med stor erfaring. Men de er ikke sendt til DKK. Det har jeg anbefalet hende at gøre. Og jeg ved godt der aldrig er garanti på levende væsener. Alle hunde kan blive syge, men hvis man fodrer korrekt og passer på med ikke at overbelaste i voksealderen, skal den altså kunne tåle at lave noget. Jeg synes bare ikke man kan lukke øjnene og sige en race ikke har problemer med HD, hvis man reelt ikke ved noget om avlshundenes status.
    Jeg kunne jo også påstå at min race ikke har problemer med HD. de er sjældent påvirkede af det og de fleste får en pæn status når de undersøges. Men hvis vi nu havde samme indstilling og ikke undersøgte, var min hanhund nok blevet brugt en del i avl. Der er mange der har sprugt på ham, men han har C-D hofter smiley
    Det kan man bare ikke se på ham, han løber agility på konkurrenceplan.
    Lad os så forudsætte at på grund af dværgvækst, er det ikke alle der kan tage ordentlige billeder af Corgier. Hvorfor har man så ikke gjort noget for at der blev nogle "eksperter" og så brugte dem til HD foto?
    Når jeg i løbet af 2 minutter i en tilfældig stamtavle, kan finde adskillige C hofter, en enkelt D, en enkelt A og 2 B, er det jo ikke helt ukendt at status ikke er prangende. Jeg gik kun 4 led tilbage. Resten (ca ½delen) var ikke undersøgt. Man må altså godt tænke selv. Bare fordi der ikke er en restriktion, er det jo ikke ensvbetydende med at man skal lukke øjnene. Ellers er jeg da godt dum. Jeg kunne nøjes med HD undersøgelse og øjenlysning før avl. Men jeg er hele registret med HD, AD, OCD og diverse gentest af mine hunde. Men behøver ikke avle med laveste fællesnævner, Og da slet ikke påstå at der ikke er problemer, bare fordi der ikke bliver undersøgt.


Kommentér på:
Hvad man ikke ved - har man ikke ondt af

Annonce