Blå/blå parring {{forumTopicSubject}}
Jeg skal ærligt indrømme at min viden om farver er blevet lidt rusten. Men vi er enige om at det er en dårlig ide at lave en blå/blå parring,uanset race, ikke...?
Jeg skal ærligt indrømme at min viden om farver er blevet lidt rusten. Men vi er enige om at det er en dårlig ide at lave en blå/blå parring,uanset race, ikke...?
Spar penge på din forsikring
jun 2009
Følger: 50 Følgere: 253 Hunde: 3 Emner: 425 Svar: 10.632
Grunden til at man troede det, var at man troede det øgede chancerne for CDA, color dilution alopecia, fordi man engang mente, at blå til blå ville betyde at det blev endnu mere fortyndet og at dét var årsagen til at håret begyndte at falde ud. Det er i hvert fald det jeg har hørt, når jeg har spurgt yderligere ind til det rundt omkring.
Sådan fungerer det dog ikke helt.
Dilute (blå er sort dilute) er recessivt, så alle blå har to kopier af det. De får ikke mere dilute af at være ud af en dilute til dilute parring end at være fra to bærere.
CDA er den eneste defekt, der er associeret med dilute, og eftersom vi ikke kan teste for CDA specifikt, så kan det argumenteres at det er sikrere at avle to hunde, der øjensynligt er dilute, end at parre to bærere. Hvis forældrene er dilute kan du nemlig vurdere om de viser tegn på CDA, såsom tør/ru/knækbar pels, lyse indimellem helt hvide øretipper, hårtab eller fortyndet pels nogle steder og selvfølgelig bare pletter på kroppen, ofte er ører, hoved og rygraden, særligt nede ved halen, det første sted, hvor pelsen ryger.
Eftersom vi ikke helt kender arvegangen for CDA, så er det ikke en skudsikker metode, men trods alt mere information at gå ud fra end hvis du har bærere af dilute, hvor du ingenting kan vurdere, fordi de ikke kan udvise tegn på CDA.
CDA menes at være et separat gen fra dilute selv, for der er racer hvor CDA stort set ikke eksisterer, selvom hele racen er dilute, herunder weimaraneren. De har d1 ligesom de fleste andre racer, der har dilute, så det er heller ikke fordi de har en anden variant af dilute.
Så man forventer at det fungerer nogenlunde ligesom harlekin fungerer i forbindelse med merle hos grand danois - At det kun udtrykker sig på dilute hunde men kan være til stede hos andre farver.
Så indtil CDA i sig selv er fundet og testbart, så er blå til blå faktisk ikke værre.
Hvis man helt vil undgå CDA, så kan man selvfølgelig vælge helt at undgå dilute - Det kan man gøre ved at teste for dilute og undgå at parre hunde, som kan give dilute afkom.
maj 2007
Følger: 5 Følgere: 36 Hunde: 4 Emner: 421 Svar: 13.128
Blå/blå parring