{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
5.621 visninger | Oprettet:

Noget galt i BC avlen? {{forumTopicSubject}}

Jeg har nok selv haft svært ved at indrømme det, men er der gået noget galt i BC avlen eller ?
Er racen blevet for populær?
Avles der for meget på resultater hvor det mentale glemmes?
Eller er grænsen for en super dygtig aktiv træningspartner og en oversensitiv frygtsom hund bare alt for hårfin indenfor BC?
Jeg er begyndt at se mig om efter min kommende hund, men oplever pludselig at det er meget svære at navigere i materialet, selvom der er masser af super dygtige hunde.
Indenfor de sidste par år kender jeg over 10 dygtige hundefolk som har måtte opgive deres BC.
Det vil sige omplacere eller aflive.
Mest pga angst, stress eller oversensitivitet.
Jeg ønsker ikke at debattere enkelte individer men det generelle billede. Og det er bestemt ikke for at dunke opdrættere eller hundeejere oven i hovedet.
Jeg tror ikke nogen opdrætter ønsker at avle overfølsomme problemhunde.

Hvordan oplever I racen rundt om i landet?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Noget galt i BC avlen?
  • #2   15. sep 2020 Jeg er helt enig med dig.
    Jeg har "kendt" racen fra træningspladserne helt siden 80´erne, og den har udviklet sig meget - og ikke nødvendigvis kun i positiv retning.

    Jeg ser flere og flere BC´ere, der måske nok er fantastiske træningspartnere, men som ikke rigtigt fungerer i familien, i miljøet og i hverdagen generelt.

    Det er også én af grundene til, at jeg selv 100% har valgt racen fra.
    For hver gang jeg møder ét helt igennem skønt eksemplar, så møder jeg mindst 2-3 andre, hvor jeg tænker, at dem havde jeg virkelig ikke lyst til at dele mit liv med.


  • #3   15. sep 2020 Jeg går selv med tanken om at en race der avles til at være så sensitiv og opmærksom lettere kammer over, så indtrykkene bliver for massive og den ikke kan kapere disse længere.
    Om der er noget hold i det ved jeg ikke.
    Men mit hjerte græder for denne fantastiske race


  • #4   15. sep 2020 Jeg har som Karina kendt racen fra træningspladserne siden den kom her til i '80-erne. Jeg kan kun nikke genkendende til billedet. Jeg kender også flere der har opgivet racen pga stressniveauet og fundet alternativer; kelpie, puddel, malle, jagtmodel lab.


  • #5   15. sep 2020 Har I nogen tanker om hvorfor det er gået sådan?

  • #6   15. sep 2020 Jeg har ikke hverken forstand på, eller interesse i racen. Men min oplevelse er at de er nogle småangste stressbomber. Det har jeg tænkt var et resultat af at racen nu er blevet moderne. Alle og deres farmor skal jo have border collies... og Hr.og Fru. Danmark er jo specialist i at købe hund med hovedet under armen..

  • #7   15. sep 2020 AG jeg tror du har en del ret i antagelsen af, at man faktisk ret bevidst har avlet mange af dem så følsomme, at de kammer over.
    Når forventningen er, at de skal kunne handles i topfart på en agility-bane, så kræver det nogle "kompentencer", som måske får én til at gå på kompromis med en hel del andet?


  • #9   15. sep 2020 Jeg kender kun 1 bordercollie, som ikke er en stressbombe.
    Jeg syntes racen er fed! Men jeg skal ikke have en, fordi der er så stor chance for, at få et stressvrag.


  • #11   15. sep 2020 Man avler ikke linjer direkte til AG man avler til alle former for hundesport. Og man må jo ikke bruge medicin til konkurrence hunde pga dopingreglerne.
    Efter min mening så bør hunde der skal stress medicineres i perioder aldrig indgå i avl. At de får lidt nytårsaften er ok men udover det.

    Mange af de arbejdende hyrdehunde testes jo ikke i byområder og larmende miljøer. De fungere fint ude på en åben mark med en masse får men når de krydses ind med udstillingslinjer kan det muligvis give bagslag.
    Flere af de hunde jeg har set ejer har opgivet er faktisk hyrdelinjer.

    Ingen tvivl om at racen er super intelligent, hurtig og samarbejdende men der er da noget galt hvis flere individer ikke kan klare dagligdagen eller bruges til hundestævner


  • #12   15. sep 2020 Ag
    Tænker, du har fat i noget. Jeg ser lidt det samme med hopkaniner. De kaniner der bliver super gode, som kommer op og hopper elite, det højeste inden for kaninhop, de har ofte et temperament, som ikke indbyder til at kæle med. Faktisk er det ikke unormalt, at blive hapset af dem. Både på banenn eller ved pålægning af selen.

    Det gælder selvfølgelig ikke samtlige dygtige hopkaniner, men det ses ved en del. Hvis man har en god kanin, der hopper hvad som helst, så kan man godt overleve, at den er en "nix pille eller jeg bidder" kanin.

    Kaninhop er en seriøs sport, som agility, der avles og udvælges ud fra egenskaber, Sofies lille hyggekælekanin kan sagtens blive glimrende hopkanin, men den kommer med garanti ikke op og hopper elite.


  • #13   15. sep 2020 Jeg tænker, at et meget snævert fokus på sportspræstationer kan være en af grundene. Til sport vil man gerne have højenergiske hunde, der er helt pjattede med legetøj, førersensitive (i hvert fald ved den type hund), hurtige og intelligente... og det ER de fleste BC'er da vist også. Men hvis man fokuserer ensidigt på det, så ryger der jo andre ting ud undervejs, og her er nervefasthed (er det et ord smiley ), stresshåndtering osv nok noget af det man har glemt undervejs.

    Jeg kunne sådan set godt se mig selv med en BC - men som uerfaren i racen ville jeg ikke ane, hvor jeg skulle lede, for jeg er ikke voldsomt imponeret over de fleste jeg møder.


  • #14   15. sep 2020 Jeg oplever ikke rigtig aggressivitet overfor mennesker, men nærmere kærlige samarbejdende hunde der bare døjer med frygt og oversensitivitet.

    Men det må da være utrolig vigtig at opdrættere sortere meget hårdere i avlsdyrene og tester især arbejdslinjer bedre før man bruger dem til at avle sportshunde.


  • #16   15. sep 2020 AG ihvertfald én af dem, jeg kender, som er blevet aflivet, var fordi den bed.
    Hvis man fx. kom til at strejfe den, når den sov.
    Og et par andre af dem, jeg kender, er helt klart også klar til at snappe ud, hvis de mener folk er for tæt på, eller fx. bøjer sig ind over dem - og det/de fungerer kun, fordi de har ejere, de hele tiden skærmer dem.



  • #18   15. sep 2020 Jeg har Kaos, min første (og nok desværre sidste) Border collie. Han er så fantastisk på mange måder, men som flere har nævnt, har han med alderen udviklet angst for de mærkeligste ting og i underlige situationer. Vi træner og træner, men han er jo samtidig enormt klog, så han gør ofte tingene svære for ham selv end hvad godt er. Jeg ved at, Kaos' bror også døjer med angst.. Opdrætter siger, at det er nyt for hende, det ved jeg jo så ikke om er sandt..
    Jeg elsker racens drive, arbejdsglæde og energi, men desværre ikke angsten, (den dårlige) stress og den dårlige psyke


  • #19   15. sep 2020 @11: Faktisk var en af de BC jeg har kendt hvor ejer endte med at opgive af hyrdelinier. Jeg tror at Michelle har meget ret i at der bliver kigget lidt for ensidigt på hundene når der udvælges avlsdyr. Jeg har oplevet mange superhurtige og gode AG hunde blive avlet på uden skelen til at hunden havde nogle virkelig uheldige egenskaber også.

  • #20   15. sep 2020 Retfærdighedsvist vil jeg altså lige nævne at jeg også kender virkelig gode BC'ere med en virkelig god psyke. Som også kan arbejde. De fleste af dem kender jeg fra DcH programmet. En del af dem er kommet fra samme opdrætter.

  • #21   15. sep 2020 Laver man egentlig UHM på BC? Ikke at jeg mener den er fyldestgørende eller altid helt retvisende, men lige med BC'ens udfordringer er der da flere elementer i, der var værd at skele til

  • #22   15. sep 2020 Mette - det gør jeg også. Jeg kender nogle superseje BC´ere, som er helt fantastiske på alle punkter. Men ift. hvor mange af racen jeg kender, så er det alt for få.

  • #23   15. sep 2020 Jeg har ikke rigtig hørt om BC opdrætter der mentaltester deres hunde.
    Der er flere der hvalpetester før de fordeler hvalpene, men det siger efter min mening ikke ret meget.
    En mentaltest ville virkelig gøre racen meget gavn.
    Men hvordan får man opdrættere til at lade deres hunde teste?
    Jeg overvejer at smide noget lignende dette opslag op inde på BC siderne, men er faktisk meget i tvivl om jeg tør.....
    Men selvfølgelig gør jeg det!


  • #27   15. sep 2020 Selvfølgelig er der masser af dejlige mental stabile BCer smiley
    Så er det bare om man tør tage chancen for at få fat i en af dem.
    Jeg mener det er utrolig vigtigt at opdrættere bliver opmærksomme på evt problemer og det ikke bliver noget tys tys.
    Ejerne af disse hunde er jo kede af det og forsøger på alle mulige måder at beskytte, undskylde og træne eller måske medicinere sig ud af det.
    Det kan ikke være rigtig at de skal føle sig som dårlige hundeejere.
    Det er da for pokker vigtigt for hundenes skyld at avlen ændre kurs.


  • #29   15. sep 2020 Jeg syntes desværre også, at jeg gennem tiden har mødt en del oversensitive og særligt lysfølsomme BC'er samt nogle med (hvis I spørger mig) ekstrem hyrdeinstink i uønskede situationer. Men der findes helt sikker også lækre border collier derude.

    Jeg har også mødt/møder helt små BC hvalpe, hvor jeg bestemt ikke har armene op over hovedet af begejstring af deres adfærd, men hvor jeg da tænker med en smule bekymring at det det spændende at se hvordan de ender som voksne. Retfærdigvis skal det selvfølgelig siges, at de også findes i andre racer/blandinger.


  • #30   15. sep 2020 #29
    Hvilke bekymrende adfærd har du bemærket ved BC hvalpe?


  • #31   15. sep 2020 Jeg kom til at tænke på den her tråd:

    https://www.hundegalleri.dk/forum/generel-diskussion/1101907-bc_eller_aussie

    Hvad er der sket det sidste år, AG og Kenzie, siden I har “skiftet side”?



  • #33   15. sep 2020 AG: I min optik skal en hvalp være nysgerrig på verden, den skal have lyst til at udforske og undersøge nye ting, være interesseret i og have lyst til at møde andre hunde, dyr og mennesker.
    Hvis den er sky, putter sig mellem sin ejers ben, prøver at komme væk fra almindelige ting, dyr, mennesker, lyde mv. eller hvis der skulle opstå en situation, hvor hvalpen bliver forskrækket/utryg, så skal den afreagere hurtig og opsøge det den eventuelt blev forskrækket over/af, ellers finder jeg det bekymrende i større eller mindre grad, alt efter hvor slemt det er.


  • #35   15. sep 2020 Jeg undrer mig bare over at alt var skønno for 10 måneder siden, og nu er det pludselig helt galt smiley

  • #37   15. sep 2020 A
    Fordi jeg har oplevet en stor ændring indenfor racen det sidste år.
    Især efter at jeg er begyndt at se efter min næste hund. Hvor jeg tjekker linjer og spørger andre BC ejere ind til evt problemer på hjemmebanen.

    Jeg mener stadig at BCen er en sund og skøn hund. Jeg har selv en dejlig ukompliceret BC.

    Men jeg er blevet mere opmærksom på at der er et stigende antal utilpassede individer. Også indenfor tophunde der sættes i avlen.
    Når mange i ens omgangskreds pludselig oplever problemer mener jeg da at det er vigtigt at sætte fokus på det.
    Det er muligt at du allerede var klar over problematikken i BC avlen for mange år siden. Tillykke med det.

    Jeg har overvejet andre racer, som MAS, Py, Mudi men mentalt har nogle af dem altså også store problemer. Og så er man jo lige vidt


  • #39   15. sep 2020 Sorry, jeg synes bare at det er pudsigt, at I to som nærmest stod skråt for at tale BC’en op, nu råber i kor om hvor mange problemer der er. Og SÅ meget er der ikke sket på 10 måneder i avlen.

    Jeg undrer mig, ikke andet smiley


  • #42   15. sep 2020 Minion er 3 gange blevet overfaldet af en BC... og ikke den samme...det synes jeg godt nok er en grim statistik i mit hoved...

  • #44   15. sep 2020 Mon ikke man ser lidt anderledes på racen når man selv har en fantastisk hund og er vild med racen generelt. En mere alsidig og dygtig race findes jo nærmest ikke.
    End hvis man aldrig har kunne udstå racen og altid kritiseret den?

    Der går altså lidt fra der opstår problemer til man opfanger omfanget af det. Og det tager meget længere at ændre det igen.

    Men A du må da undre dig alt det du vil.
    Jeg reagere når jeg oplever og erfarer der er noget galt. Ikke når diverse rygter spredes på nettet.


  • #48   15. sep 2020 Jeg tror det hænger sammen med højt drive, tænding og stresstærskel. Det er jo høj aktive racer man bruger til agility.
    Og nej frygt og oversensitivitet er ikke ønskeligt indenfor agility. Men desværre acceptere nogle måske mere på den front hvis blot hunden er talentfuld nok. Og hvor man så avler på et individ selvom det er lige på grænsen.


  • #49   15. sep 2020 A - man kan vel erfare ting, der får en til at skifte mening om noget. Jeg garanterer, at jeg da indenfor det sidste år har sagt eller skrevet noget, som jeg ikke ville stå på mål for i dag.
    Dertil kommer, at der jo her ikke diskuteres BC'ens fysiske sundhed, for den har jeg da egentlig indtryk af er ok.

    Nå, men jeg gik på hvalpehold med en BC, vist af mix linjer show/AG indkøbt til AG. Den var faktisk ret sej - et tumlehoved ligesom Sten, men noget mere fremme i skoene. En rigtig dejlig hund. MEN, den var til gengæld ikke ligefrem den højtkørende, mega arbejdsivrige, samarbejdende hund, som man typisk ønsker, når man køber BC.
    - måske der sker noget, når man får for meget af "typisk BC-pakken" - altså ekstremt højtkørende, førersensitiv, reaktiv osv kan resultere i sensitivitet og reaktivitet overfor alt muligt andet (uønsket) også?

    I racer som malle og schæfer, hvor enkelte ønskede træk er de samme (førerfokus, højtkørende, hurtig respons osv) testes jo i deres typiske brug også belastbarhed, at de er nervefaste osv... den del testes ikke af at dyrke AG eller LP.


  • #50   15. sep 2020 Jeg har jo tidligere nævnt netop det herinde (og fået border-elskere på nakken smiley ) så jeg er jo meget enig og kan da bare glæde mig over, at border-elskere også selv begynder at kunne se problemet.

    Så nyt er det dog ikke.. jeg tror det er 5-6 år siden jeg første gang bemærkede det. Jeg begyndte at tænke mere over det, fordi en bekendt dengang fik en hyrdelinje BC som sin store agility-drømmehund. Den er så så ekstrem både i følsomhed og reaktion, at hun slet ikke kunne få et godt samarbejde med den. Fx at den bed i frustration - både menneskerhænder der var i nærheden og ellers bare hen og hapse nærmeste hund (fx min Coco... det var så første og sidste gang vi trænede sammen)
    For hende var "løsningen" at de skiftede til LP lydighed, fordi det var en roligere sport. Så kunne hun bedre styre det hele...
    Men efter det begyndte jeg bare at lægge mere mærke til BC'er og hvor er jeg ofte blevet bekræftet i den fordom, som opstod dengang, og som nu italesættes her i tråden...


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
    #53   15. sep 2020 39. Du er ikke den eneste.


  • #54   15. sep 2020 Men A du må da undre dig alt det du vil.
    Jeg reagere når jeg oplever og erfarer der er noget galt. Ikke når diverse rygter spredes på nettet.


    Ja, for jeg ser og oplever jo aldrig BC’ere, det er kun noget jeg læser om. Lige som schæferne. Eller noget.

    Jeg elsker schæferen! Men jeg kan også forholde mig kritisk til deres mentale og fysiske sundhed - det ene udelukker jo ikke det andet. Og jeg forstår stadig ikke, hvorfor det er et problem at jeg har haft den holdning de sidste mange år.

    At der er meget lort imellem, udelukker jo ikke at der også er rigtig meget godt imellem. Men det kræver jo at man som køber gør et forarbejde - alternativet er at aflive hunde i flæng, hvilket der jo også er folk der gør smiley

    Selvfølgelig kan man finde gode eksemplarer af hvilken som helst race. Og uanset hvilken hund man ender med, og uanset hvor sund den så end er, vil der altid være en ting eller to man skal kæmpe lidt mere med. Det betyder ikke at racen eller hunden er lort, men bare at den ikke er ufejlbarlig smiley



  • #55   15. sep 2020 A
    Du og andre må da mene hvad I vil om BCerne.
    Jeg skriver om hvad JEG oplever og tænker.
    Hvis man skulle reagere hver gang en eller anden på nettet sagde noget negativt om en race, ville man jo aldrig kunne købe en hund.
    Hvis du kan bidrage med noget konstruktivt så fint, bare fyr løs, men hvis du bare skal spille bedre vidende og “hva sagde jeg” så har du gjort det nu og kan rolig scolle videre.

    Jeg forstår ikke hvorfor det overhovedet kan være et problem for dig at flere BC folk giver dig ret i at BC avlen mentalt har taget en usund drejning. smiley




  • #56   15. sep 2020 Kenzie
    Mentaltester man BCer i Sverige? Eller i noget andet land?
    For det kunne da være interessant at se om det gjorde en forskel


  • #57   15. sep 2020 Viser det ikke bare, at også mindre racer bør begynde at bruge mentaltest.

    Man kan kritisere mental test alt det man vil, men min erfaring er at det har hjulpet på racer som har haft problemer.

    Personligt synes jeg det skulle indføres for alle racer under DKK.

    Hvis man som jeg har set nogen, så ja, de kan kritiseres, men nervøse hunde de ryger altså bare ud! Det kan ikke debatteres.


  • #58   15. sep 2020 Mentaltesten skal jo tilpasses racen.
    Men så burde der jo heller ikke være noget negativt ved at bruge det på nogen racer.


  • #59   15. sep 2020 AG - nej, det skal den ikke. Den er (og skal være) ens for alle. Det man tester er jo hundens reaktion på forskellig stimuli den udsættes for.
    Den ønskede reaktion er så forskelligt fra race til race og det afspejler ønskeprofilerne jo også (og nogen af dem kunne så trænge til justering). Men at selve testen er den samme for alle giver god mening synes jeg.

    Og de ting man tester herhjemme ville give fin mening for BC ift avlsarbejdet imod mindre frygrsomme/overreagerende hunde.

    Delen med jagtinstinkt mm kan man sige meget om, for mig at se er den i bedste fald bare ikke retvisende for virkelige forhold.
    Men hele delen med hvordan hunden reagerer/afreagerer på forskrækkelser giver jo super mening for BC'ens udfordringer.


  • #60   15. sep 2020 Jeg mener nu sagtens man kunne tilpasse en mentaltest ud fra ønskeprofilen.
    Jeg vil nu undersøge om BCen testes i nogle lande.


  • #61   15. sep 2020 Men hvorfor?
    Ønskeprofilen er jo lavet ud fra de ting man tester. Så hvis du ud fra ønskeprofilen vil lave en test kommer den jo til at se ligesådan ud smiley

    Det er i øvrigt samne måde det gøres på i Sverige.

    Det fungerer jo sådan (for skrækmomenterne, hvad de så ellers kaldes) at hvis nu 1 = hunden bliver pissebange og skrider og kommer ikke tilbage og 5 = hunden reagerer slet ikke, så siger ønskeprofilen måske at den her race skal have 3 = hunden bliver forskrækket men er villig til at undersøge det farlige (tallenes betydning er her helt fiktiv).
    - Det er da helt fint til at teste hvor et givent individ ligger, hvorfor vil du opfinde en helt ny test til dette?


  • #62   16. sep 2020 Jeg vil heller ikke opfinde en ny test.
    Kenzie skrev bare at den svenske var bedre og mere retvisende end den danske. Så derfor tænkte jeg man bare kunne rette den danske lidt til så den blev mere retvisende. Men det er jo noget Border collie klubben og mentalbeskrivere må finde ud af.


  • #63   16. sep 2020 I Sverige har man tre forskellige tests, mentalbeskrivelse (MH), mentaltest (MT) samt adfærds- og personlighedstest (BPH)

    MH er blot en beskrivelse af hundens reaktion i forskellige situationer, benyttes primært i brugshundekredse.

    MT er knyttet til en del af brugshunderacerne og den kan vurderes som bestået/ikke bestået.

    BPH minder om MH, men hertil er knyttet en ønskeprofil for racen, som resultatet kan sammenlignes med, det er den som minder mest om den danske mentalbeskrivelse.


  • #66   16. sep 2020 jeg har lige fået min første border, men har overvejet det og kigget omkring i mindst 4 år, før jeg turde vælge en border. Jeg endte så med at vælge noget helt andet end jeg oprindeligt havde tænkt mig, men det er en anden sag smiley

    Efter min mening er det ikke noget nyt - om der er kommet flere følsomme bordere ved jeg ikke, men der var også rigtig mange følsomme hunde for 10-15 år siden.

    Jeg tror det handler om at særligt nye border ejere bare skal have en super træningshund og så "glemmer" de at undersøge resten af hunden.
    Samtidig hører jeg "gamle" border-ejere acceptere en masse egenskaber, som jeg ikke ønsker i en hund - uanset race.
    Fx ved massiv OCD-lignende adfærd (jagt af lys og skygger): "Jamen border collies er jo lidt autistiske"
    Ved en lyd-angst hund: "Jamen de er jo så følsomme, for ellers kan de ikke være så følsomme overfor førers signaler" og så videre.

    Med hensyn til mentalbeskrivelsen, så kender jeg et par border collies, som ikke har kunnet gennemføre testen, fordi de blev for bange for nogle af tingene. Det er ikke engang nogen af de mere følsomme hunde, men faktisk ret robuste bordere.
    Jeg ville personligt ikke udsætte en ung hund af en følsom race for den mentalbeskrivelse vi har i DK i dag - med mindre man træner til den og så synes jeg ikke den gider ret meget mening. Jeg synes der er for stor fare for at hunden bliver så bange at den potentielt kan få men af det.

    For en lidt ældre hund er den fin og jeg ikke være nervøs ved at udsætte en 2 årig gravhund for testen. Men jeg ville helst ikke lave den fx med min labrador af jagtlinjer, da han var 10 mdr.


  • #68   16. sep 2020 Randi
    Du har købt hvalp efter en virkelig stærk mental tæve og bør bestemt ikke opleve problemer af nogen art.

    Alle dem jeg kender der har smidt håndklædet i ringen indenfor de sidste par år er dygtige og erfarne hundeejere.
    Og jeg tænker ikke på lidt OCD eller skudræd, som nok altid har været kendt ved racen.
    Jeg kan godt følge at en stor landmand i UK kan være ligeglad med meget af det mentale blot hunden kan arbejde på får.
    Det skal man så tænke over før man bringer sådan en hund ind i avlen af sportshunde der skal fungere i et helt andet miljø. Måske er det der kæden er hoppet af?

    Jeg tænker på de hunde der ikke fungere i en almindelig hverdag uden at der tages et hav af hensyn og opfindes en masse undskyldninger.
    Nogle er virkelig gode konkurrence hunde, når der tages en masse hensyn og kommer videre i avlen. Men bør de det, hvis det mentale ikke er i orden?.
    Andre vil aldrig kunne nærme sig en stævneplads og kan måske klare en beskyttet tilværelse derhjemme.
    Ja, man kan som hundefører måske se sig bedre for, men disse hvalpe/hunde burde jo aldrig været blevet født.

    Fejlen er helt åbenlys at der avles på for mange hunde som ikke er mentalt i orden. Om det sker i jagten på at skabe den bedste konkurrencehund eller der bare avles for bredt pga efterspørgelse ved jeg ikke.
    Jeg er med på at grænsen kan være hårfin når man kræver højt drive og sensitivitet.
    Så en mentaltest der kunne sætte mere fokus på lige præcis den del ikke kammer over kunne være fedt.

    Jeg kunne bare godt tænke mig at der kom noget mere fokus og åbenhed om præcis dette problem indenfor BC avlen.



  • #71   16. sep 2020 Linda
    Der er ikke det store i de test jeg har set.
    Noget der pludselig springer op, pludselig høj larm, spøgelser og skud. Alt sammen noget hundene må reagere på men hurtigt bør komme sig over.
    Men det skal der nok være hunde der aldrig gør og som får sig en skræk for livet.
    De hunde der virkelig er angste kan man nok godt ødelægge ved sådan en test.
    F.eks mange gadehunde.
    Eller se på alle de hunde der efter at de har fået en løs hund i hovedet en gang, flipper skråt hver gang de ser en anden hund efterfølgende.
    Nogengange skal der bare ikke meget til.

    Men der bør være en måde man kan teste uden at skade de overfølsomme individer. I det mindste bør avlsdyr testes


  • #74   16. sep 2020 Tænker også, at hvis hunden er så følsom, at man mistænker at den ville lide varig skade af en test, så skal den naturligvis ikke testes - men så er den altså også så mentalt ringe, at den ikke bør avles på. Der er ikke noget i den test, ser er så vildt, at en sund hund ikke kan afreagere... også en følsom hund.

    Jeg undrer mig over, at 1/4 stoppes, hvis det er korrekt - jeg har ikke været til mange af disse tests, men dog nogen stykker og har kun oplevet en enkelt blive stoppet.


  • #77   16. sep 2020 Jeg mener heller ikke at hunden nødvendigvis bliver skadet for livet af en mentalbeskrivelse. Jeg skriver bare at jeg ikke ville tage chancen med en ung, følsom hund.
    Det kan godt være at vi synes det er stille og roligt og at mange racer og individer ingen problemer har med det, men for mange hunde er det meget skræmmende. DKK anbefaler at testen tages når hunden er 10-24 mdr (så vidt jeg husker), jeg ville ikke udsætte min 10 mdr hvalp for noget i den stil - særligt ikke hvis den var den følsomme type.


  • #78   16. sep 2020 Men nu har jeg ingen planer om at avle (andet end geder og de kan klare MB any time). Jeg er bare i tvivl om det er den rigtige måde at teste hundene på og om det bør være den samme test for alle racer.
    Jeg tror det passer meget godt med at 20-25 % "dumper" testen og så kan man spørge om der er noget galt med testen eller med vores hunde. Jeg er nok mest tilbøjelig til at mene at det er mest det sidste.


  • Mathias M
    Mathias M Tilmeldt:
    okt 2018

    Følgere: 5 Emner: 13 Svar: 371
    #79   16. sep 2020 Jeg ville heller aldrig udsætte en ung hund for mentaltesten uanset race. Der sker så mange ting i kroppen på dem at de kan reagere uhensigtsmæssigt.

    Jeg ser forøvrigt samme bekymrende træk ved bc'erne.. det har været i en del år, men synes det har taget noget fart på det seneste.. vi har indtil nu været forskånet for at få en af dem med dårligt væsen - men vi var ude at se et kuld for et halvt års tid siden. De var 6 uger og allerede der meget lidt som vi ønsker en hvalp skal være.. efter en tæve vi efter at have set i brug troede var ganske fin, men da vi besøgte hvalpene kunne vi godt se der manglede en skrue eller to..
    Vi fandt et andet fint kuld hvor tingene er som de skal være.

    Virkelig ærgerligt at man ikke tænker sig om i avlen, det ER en følsom hund så er man som opdrætter altså særligt forpligtet til at være lidt ekstra kritisk IMO..


  • #82   16. sep 2020 #81
    Ja, det kan de og det er også min opfattelse at det sker i stor stil!

    Hvis man vil, tænker jeg snildt at man kan nå at træne en hund på 10 mdr op til en ønskelig mentalbeskrivelse. Men det er jo ikke det der er meningen med en mentalbeskrivelse!


  • #84   16. sep 2020 Næ, sikkert ikke - så skulle det være en hvalpetest og det giver heller ikke vildt meget mening - der kan ske så meget fra hvalp til voksen hund.

  • #85   16. sep 2020 Kan en hund ikke bestå mental testen, så er den ikke mentalt stærk nok i men øjne.

    Jeg synes kun det kan gå for langsomt med at få den slags ud af avl.

    Det undrer mig meget at nogen kan mene modsat.


  • #87   16. sep 2020 Jeg må indrømme, at jeg er virkelig påvirket af, at der er hunde(racer) derude, der er så lidt robuste, at de ikke kan gennemføre mentaltesten?

    Jeg ved da godt, at den kedeldragt, der flyver op af jorden kan/skal give en forskrækkelse, men noget tilsvarende kan jo sagtens ske på en gåtur?

    Det forklarer lige pludselig, hvorfor der var mange, der var nødt til at forlade en lydighedsprøve engang, fordi der var et telt, der lettede, og kom flyvende henover banen.


  • #88   16. sep 2020 Altså min ene race testes jo i Sverige inden avl og specialklubben har et mål om at x% af afkommene skal være testet, så opdrætterne gør ofte det at de betaler testen så så stor en andel som muligt af deres afkom bliver testet. Og der er 'dumpeparametrer' i forhold til avl. Det er BPH der bruges. Alle mine svenske importer er blevet testet i Sverige. Nu er jeg måske farvet af at racen er temmelig stærk mentalt, men altså der er seriøst da ikke noget i den test, der bør kunne give en ung hund så store traumer at man ikke tør udsætte den for det smiley Hvis man har en race, hvor flere tænker sådan så står det godt nok grelt til. Der er jo strengt taget ikke noget i testen man ikke risikere at hunden oplever i en helt normal hverdag med fx gåtur i en by: kraftig lyd, pludselig opdukken af noget, der ser truende ud, lidt mere vedvarende 'trussel', gå på anderledes underlag osv.
    @80: Som jeg ser det så er det faktisk netop afreaktionerne der er nærmest det allervigtigste ved testen smiley Selvfølgelig betyder det noget om den ryger afsted baglæns med 180 km/t når den bliver forskrækket eller om den bare lige stopper lidt overrasket op. MEN det der for alvor betyder noget er om den i stand til at afreagere, ryste ubehaget af sig og ikke slæbe det med videre. Det er lige præcis manglende evne til afreaktion, der skaber rigtig mange af de issues folk slås med i dagligdagen med hunde der fx er bange for alt muligt mere eller mindre sært.


  • #90   16. sep 2020 En hund der ikke kan afreagere er for mig en levende aflivning.

    Stakkels hund!


  • #91   16. sep 2020 Om hunden kan eller skal leve med sin angst eller frygt vil altid være en individuel vurdering og handler ofte om hvor meget ejer magter af vise hensyn og beskytte. Men sådan hunde skal ALDRIG i avlen og man bør også vurdere søskende og forældredyr en ekstra gang, selvom der måske ikke er tegn på noget.,

    Igen så handler det jo om hvad hunden avles til.
    En landmand med 5000 får er nok ret ligeglad med om hunden kan afreagere efter skud eller en plasticmand, bare den reagere på fløjt og kan samle fårene.
    Problemet opstår hvis nogle af disse hunde er mentalt svage og bruges meget i avlen. Og især hvis de bruges til at avle sportshunde der jo har et noget mere hektisk liv.

    Jeg har kæmpe respekt for de grundlæggende egenskaber i en hund. Jeg mener bare at hvis man agter at sælge hvalpe til et formål så bør man gøre alt hvad man kan for at avle dyr der vil fungere og trives i den tilværelse.
    Og så være kritisk og se grundig på om ens hund vitterlig er god nok før man bruger den i avlen. Også selvom man har 100 personer på ventelisten til en hvalp.


  • #92   16. sep 2020 Overdreven senstivitet eller uproportionel angst (ift konteksten) bør altid være diskvalificerende i avl. Jeg tror ofte at nogle af problemerne overses, dels fordi man primært ser hundene i højaktivitets arbejde (AG og hyrdning) og dels fordi ejerne ikke er informeret eller ikke tillægger det betydning.
    Når man vil træne lydighed, så er angst og sensitivitet et stort problem, så det er enormt vigtigt for mig personligt. Derfor har jeg blandt andet tidligere valgt ikke at avle på tæver, selvom det har været super lækre træningshunde.

    PS. AG - jeg har en megagod kombi til dig i 21 smiley


  • Mathias M
    Mathias M Tilmeldt:
    okt 2018

    Følgere: 5 Emner: 13 Svar: 371
    #93   16. sep 2020 Der er helt sikkert noget om at man ikke ser fejl og mangler når hundene kører i ekstrem drift, adrenalinen pumper osv..
    Det er bc'en jo ikke ene om.. det tænker jeg der er flere brugshunderacer der kan have som et problem..


  • #94   16. sep 2020 @Det er en mistanke jeg flere gange har haft smiley

  • #95   16. sep 2020 Man ser simpelthen ikke hvordan hunden "egentlig er", når den kører i højeste gear. Men sæt den i en situation, hvor den skal forholde sig roligt og oplever stort pres, og så får man virkelig set hvordan hundens psyke er.
    Det kan være så svært at arbejde med en oversensitiv hund i lydighed!


  • #96   16. sep 2020 Men hunden skulle jo ikke gerne køre i højeste gear altid. Jeg ser som køber måske kun hunden til konkurrencer o.l. hvor den ikke er 100% sig selv... Men opdrætter/ejer lever jo med den og MÅ være klar over det, hvis den har problemer med at fungere i det daglige... Så burde man have omtanke nok for racen til ikke at avle på den.

  • Mathias M
    Mathias M Tilmeldt:
    okt 2018

    Følgere: 5 Emner: 13 Svar: 371
    #97   16. sep 2020 Helt enig Michelle.. men det er bare nemt at skjule for de opdrættere som ikke er helt ærlige om hundens mangler, idet man typisk kun ser dem til konkurrence og lign.

  • #98   16. sep 2020 Men MIchelle, hvis opdrætter ikke anser det som en fejl at hunden er udadreagerende mod andre hunde, overdrevet sensitiv osv. - så tror jeg ikke de oplyser om det!

  • #99   16. sep 2020 Spotting - absolut, det kræver at opdrætter finder de objektive briller frem i sin beskrivelse af hunden.

    En del svenske og tyske aussieopdrættere har ret indgående beskrivelser af deres hunde på deres hjemmesider. Ikke bare hundens præmieringer som oftest herhjemme, men alt fra hvordan den arbejder, hvordan den er i hjemmet (inkl ting som om det er ren bulldozer eller om den er mere forsigtig osv - altså ikke kun "fed arbejdshund, der altid er på, meget samarbejdsvillig")
    En beskrivelse af hele hunden - uagtet om den opdrætter så synes f.eks. "forsigtig" er et problem eller ej.
    Nej, det er næppe helt objektivt heller, men der fokuseres i hvert fald mere på hele pakken.


  • #100   16. sep 2020 Hvor er det ærgerligt at avlen går i den retning..

    I min race testes Ridgeback'en herhjemme i stor stil.
    Sam's opdrætter sørger også for at hvalpene mentaltestes som 2 årig, så de hele tiden kan følge med i hvordan deres avl udvikler sig, og vi fik afvide at det var forbudt på nogen måde at træne op til testen, netop fordi det er første gangs reaktionerne der skal bruges.

    Jeg var med til en hel dags mental test, 10 Ridgebacks skulle testes, det var Sam og 8 kuldsøskende, samt en anden Ridgeback.
    Det jeg synes der var så spændende ved testen, var at se afreaktionerne og hvordan hundene blev udsat for en forskrækkelse/trussel igen og igen, men netop kunne afreagere hver gang.
    Nu er sindet også meget anderledes end en blød BC, men det sker da en gang imellem der dukker en nervøs Ridgeback op i et kuld, heldigvis er mange opdrættere fuldt ud klar over at kassere sådan en hund fra avlen.


  • #101   16. sep 2020 Jeg tror faktisk at BC opdrættere ønsker at avle mental stabile og sunde hunde.
    Diverse sygdomme vægtes meget højt, selvom racen er fysiks sund.

    Nogen gange vægter evner og placeringer måske bare for højt. Hvis man står med en verdensmester og folk står skrevet op i årevis efter et afkom, så er det vel sin sag at kassere hunden fra avlen, fordi den er udadreagerende eller rystende bange for mænd med solbriller m.m.
    Ikke at jeg mener det er i orden at avle på sådan en hund, men HVIS det gøres så SKAL hvalpekøbere informeres på forhånd.

    Jeg har så bare set flere hvor det virkelig er kommet bag på opdrætter at kuldet faldt sådan ud. Det må også være ubehageligt at stå med en flok kede og utilfredse hvalpekøbere. Og ikke mindst er det synd for hundene.


  • #103   16. sep 2020 Tænker I ikke selv, at det er en problematisk attitude hos jer som BC-ejere, at selvom I mener at fx en mentaltest vil være godt, at så kan den, der bruges på alle mulige andre racer ikke bruges her, fordi den kan skade hundene for livet?

    Hvorfor så teste hvis BC's test skal laves mindre voldsom aht dyrene?

    Starter problemet så egentlig ikke allerede hos jer selv, at I, som mange opdrætter åbenbart, mener, at der er en anden barriere for hvornår en BC har dårligt sind end for andre hunde?


  • #105   17. sep 2020 A-S
    Problematisk attitude hos BC ejere???
    En anden barriere for hvornår en BC har dårligt sind??? smiley smiley smiley
    Undskyld men hvorfor pokker skulle jeg så ha oprettet dette emme?
    Ingen har sagt testen ikke kan bruges på BC. Men at den måske skulle tilpasses racens ønskeprofil bedre, så man får et mere klart billede.
    At testen ikke så nemt bør kunne trænes til.
    Nogle mener man ikke bør udsætte en unghund på 10 mdr for testen og det er vel ok, ligesom man heller ikke kaster en mental ustabil hund ud i testen.

    En BC er en sensitiv og relativ blød race, men den skal da ikke være bange, usikker eller oversensitiv.
    Det er der da absolut ingen der vil racen det godt der ønsker.


  • #108   17. sep 2020 Hvordan er testen anderledes i Sverige? smiley
    Jeg har set videoer fra Sverige med Ridgebacks jeg kender blive testet, det lignede samme tests som den vi tog herhjemme?
    Med spøgelser, op trukket kæde der larmer, kedeldragten, skud, den korte "lure corsing" bane med klud osv.


  • #109   17. sep 2020 Ja, jeg synes da bestemt også at tråden er et utryk for noget positivt:)

    Dog, dels Randis udtalelser og dels den her AG: "den måske skulle tilpasses racens ønskeprofil bedre, så man får et mere klart billede." For det er jo netop at ændre testen.

    Og så er det rigtigt at mit indlæg skærer jer over én kam, men jeg ville gerne høre jeres holdning.

    Det er mit indtryk at BC-ejere i meget høj grad undskylder deres hundes sindsyge adfærd med netop de ting, der nævnes her i tråden, og jeg synes ikke det er iorden. Så særlig en hund er en BC trods alt ikke (efter min mening altså smiley )


  • #111   17. sep 2020 Synes det er synd, at den her tråd er ved at udvikle sig til "mudderkastning" med ret voldsom retorik?
    Virkelig ærgerligt, for jeg synes det er SÅ positivt, at BC-ejerne selv er villige og har modet til at tage emnet op.

    Det eneste jeg personligt savner lidt i mentalttesten, er hundens reaktion overfor andre hunde.
    Men jeg kan sagtens se, at den den kan være meget meget svært at få med, for hvem i alverden har lyst til at stille op som figurant med egen hund i den rolle?
    De øvrige ting synes jeg dækker ret bredt.

    Jeg har kun været uenig i "bedømmelsen" få gange.
    Bla. behøver man ikke kende huskyen ret godt, for at vide, at de nærmest altid vil tilvælge en muse-jagt, hvis de har muligheden.
    Uanset hvad der så ellers sker omkring dem.
    Så når de bare kigger på spøgelserne, og så ellers begynder at fange mus, så vil det yderst sjældent være en overspringshandling forårsaget af usikkerhed - men højst sandsynligt bare et udtryk for, hvad deres motivation er størst for, på det givne tidspunkt smiley
    Alle mine har været fuldstændig græsk katolske overfor spøgelser, kedeldragter, soldater med store øjne (de var i testen i gamle dage) osv. Både i test-miljø og i dagligdagen. Alligevel har 1-2 af dem fået karakter for at være usikre i situationen, fordi der er kommet en mus i vejen smiley


  • #114   17. sep 2020 A-S
    Bare fordi du mener at den nuværende test giver det bedste billede af mentaliteten ved alle racer over en kam. Er det jo ikke sikkert andre mener det samme.
    Flere indrømmer at de træner deres hunde målrettet mod testen, fordi de ved hunden skal testes. Efter min mening gør det testen meget mindre værd og giver et skævt billede.

    BC-ejere der i meget høj grad undskylder deres hundes sindsyge adfærd med netop de ting, der nævnes her i tråden? smiley smiley
    Hvad præcist tænker du på her? Hvad er den sindsyge adfærd? Hvad er undskyldningen? Og hvem i denne tråd mener du gør det?

    Så særlig en hund er en BC trods alt ikke???
    Hvad menes der med denne kommentar?
    Det lyder mest som sure rønnebær smiley


  • #115   17. sep 2020 Hvordan kan man overhovedet få tanken om at testen skal gøres lettere så nervøse og mental ustabile individer kan bestå, når testen netop skal frasortere de mental svage???
    Undskyld, men hvad søren skulle man så med en mentaltest?
    Det giver bare INGEN mening! smiley



  • #116   17. sep 2020 Hvad er det i mener skal laves om så testen bliver mere individuel? smiley

    Der er jo netop lavet en ønskeprofil fra hver race, så testen er jo ikke "ens" på den måde, profilen er jo bygget op på hvordan hver race skal reagere, men det er måske ikke det i mener? smiley


  • #117   17. sep 2020 Ærgelig læsning. Min opfattelse af BC, som begrænser sig til møder med racen i "offentligheden" (strand, skov, etc) er at den er hys. De gange vi har mødt nogle, har de rendt hen til mine hund(e) og gøet hysterisk af dem (den, da jeg kun havde hannen).
    De har så heldigvis manglet det sidste i at "gøre noget ved det" - men det har da ikke været superfedt at stå i. (Selvom du mente noget andet og latterliggjorde mig A-G, da jeg skrev om især min ene oplevelse med en 4-5 stykker mod mig og min hund smiley )

    Jeg synes de minder mig om Tervueren - de har det der lidt "jagede" udtryk .. men jeg er da ikke et sekund i tvivl om, at der findes superlækre eksemplarer.
    Det er nok bare blevet en allemandshund og det er måske bare en lidt for sensitiv hund, til at "alle" kan håndtere den?


  • #120   17. sep 2020 AG - men uanset hvordan du laver resten, vil du have nogen der træner til den. Det kan ikke undgås.

  • #121   17. sep 2020 Om man kan lide BC racen eller ej er jo fløjtende ligegyldigt for dette emne.
    Jeg er bestemt ikke ude og lege reklamesøjle for racen.
    Jeg vil gerne debattere hvad der virker til at være sket i avlen de seneste år. Og hvad vi kan gøre for at ændre dette.

    Michelle
    Det er muligt, det ikke kan blive bedre og så er det jo sådan smiley
    Lige nu ved folk jo præcis hvad der skal ske ved en mentaltest. Det er nogle få meget specifikke tests. Og så er der lavet en ønskeprofil så en bedømmer kan dømme alle racer ud fra denne.
    De forskellige racer ser ikke ens ud når de er bange eller usikre.
    Jeg har flere gange oplevet ved rallystævner at få fratræk fordi dommeren mente min BC var bange fordi den ikke logrede under øvelserne. Og andre gange at min DSG bare var SÅ glad når han faktisk var lidt trykket pga nærliggende skydebane.
    Så jeg oplever at folk uden direkte racekendskab kan have svært ved at læse racen.
    Hvilket også Karina beskriver i #111

    Desuden mener jeg det er mere vigtigt at racen sættes op mod sig selv og ikke alle andre racer.

    Det er muligt at nuværende mentaltest er fin, men hvorfor er der så ikke flere der bruger den? Og hvordan fixer man så det? Krav?
    Der er intet i den nuværende test jeg finder for hårdt.

    Jeg så gerne at Border collie klubben stod for en bredere test hvor man vurdere racen mere præcist. Og hvor der var mange flere elementer så man ikke på forhånd vidste hvad man skulle igennem.
    Det gælder selvfølgelig ikke om at sætte en skræk i livet på hundene men om at teste deres mentalitet inden avl.


  • #122   17. sep 2020 AG - men hvis du laver om på testen går der jo heller ikke længe, før folk kender den nye og træner til den smiley
    Og hvis det man ønsker er at se, om hunden kan afreagere efter en forskrækkelse, så fungerer den test der er. Det er ikke = at jeg mener den er perfekt og aldrig skal ændres, men med de problemer der beskrives her i tråden, så ville den eksisterende test faktisk vise det.

    Det er ikke meningen, alle racer skal reagere ens, derfor har de jo forskellige ønskeprofiler. Vi kan hurtigt blive enige om, at der i nogen racer burde ses på, om ønskeprofilen faktisk er som den burde være, men de er jo netop forskellige, fordi en schæfer ikke skal reagere på samme måde som en labrador.
    Så det er muligt, der skal justeres på BC'ens ønskeprofil, det ved jeg ikke. Men i så fald har det ikke så meget at gøre med, om en BC skal ligne andre racer at gøre.



  • #123   17. sep 2020 @121: En mentalbeskriver skulle gerne være i stand til at bedømme om hunden ser bange ud uanset hvilken race der er tale om. Jeg er ikke sikker på at rallydommere er kompetente til det; hvis manglende logren skulle kunne give kommentare om bange hund så ville de nok også bedømme min dober som bange. Hun logre ikke når hun arbejder. Og bange er nok noget af det sidste hun bliver.
    Jeg er ret nysgerrig på hvad det er der skal gøres mere racespecifict i testen ? Det er jo ret basale egenskaber, så min fantasi rækker ikke helt smiley
    Hvis det snarere handler om at man ikke føler at testerne fortolker det de ser i en race rigtigt så er det jo ikke testen den er gal med.


  • #124   17. sep 2020 Mette - synes heller ikke altid testerne får læst det de ser rigtigt. Som Malene beskriver længere oppe med husky og mus, sådan havde reiki det med insekter og blev derfor vurderet til at være nervøs ved skud fordi han lavede "overspringshandlinger". Han reagerede ikke på skuddet overhovedet, han var bare travlt optaget af insekterne (Og vi gik da i øvrigt også dagligt langs skydebaner uden problemer).
    Men nej, det er ikke et problem med testen, men med beskriveren.


  • #125   17. sep 2020 Jeg ved ikke hvad der skal til for at ændre det jeg oplever i BC avlen pt.
    Mener bare at mentaltesten kunne være en god ide. Om den skal forbedres, ændres eller forblive som den er, har jeg faktisk ikke en dybere mening om.
    Det var blot et indspark til debatten.

    Om det er det massive tilførsel af hyrdelinjer, udstillings fokus, sportslinjer generelt, farveavl, for mental dårlige avlsdyr, populariteten eller lidt af det hele måske?
    Hvis man ikke belyser og debattere problemet, løses det jo nok ikke. Desuden så er BC nok næppe den eneste race dette er sket for.


  • Max H
    Max H Tilmeldt:
    dec 2008

    Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.273
    #126   17. sep 2020 Det vil gå ud over avlen at man vil det hele. Det var jeg inde på i en anden debat. Man ender med at få hunde,som ikke kan bruges til særligt meget,fordi man ikke har haft fokus på det som burde betyde noget.

    Farve og udseende på en hund som skal arbejde. Så skal det gå galt.



  • #127   17. sep 2020 Det er da meningen at mentaliteten først skal bruges når hunden er voksen, ellers giver den jo ikke et retvisende billede. Det var i hvert fald hvad jeg fik afvide af dem jeg spurgte.

    Meeko er mentaltestet.
    Jeg gad også gerne teste både Cala og Ciah men den lille skal jo lige være helt moden til det først smiley


  • #130   17. sep 2020 Jeg er med på at arbejdsevnerne kan forsvinde hvis man har fokus på andre ting. Men at der pludselig bliver markant flere usikre, angste og oversensitive individer tror jeg ikke skyldtes at man avler show og sportslinjer, tværtimod næsten.
    Måske opdages problemerne først når arbejdshundene kommer ud fra fåremarken?
    Der er jo blandet meget hyrdelinje i især sportslinjer de seneste år. Nok fordi showlinjerne er blevet meget pelsede og tunge.


  • #132   17. sep 2020 Jeg tror, at racen erhverves af de forkerte mennesker af de forkerte årsager. Den slags "fribilletter" er ganske vanskelige at modstå, hvis man er en lidt grådig avler. En mentaltest ville givetvis mindske mange af problemerne - især hvis ejeren af hunden deltager smiley

  • #133   17. sep 2020 Linda
    Hvis det nu er utrolig svært at se når hunden kører højt som den gør når den arbejder på får (eller løber agility) Hvis den så bor i en stald/kennel eller et meget roligt sted på landet, så ser ejer måske ikke at der er et problem.
    Selvom hunden fungere fint ude på landet og når den arbejder så er det jo ikke sikkert den kan fungere i en by, til konkurrencer osv
    Så kan dårlig eller svag mentalitet “skjules“ længe.

    Søren
    Nu rammes dygtige og erfarne BC hundeejere så også. Det virker underligt at der pludselig er problemer ved 2-3-4 BC hvis det skulle være ejer det er galt med.

    Vi er nok ret langt forbi det punkt hvor BC kun blev brugt langt ude på landet til at flytte får.


  • #135   17. sep 2020 Når de arbejder nej. For så lukker de faktisk alt andet ude. Men når de er i ro er det en helt anden sag når de føler sig presset.
    Igen det er blot tanker.
    Det er jo også bare en stigende tendens og ikke noget der gælder alle individer overhovedet.
    Jeg tænker bare at der skal råbes op nu, før det bliver værre


  • #137   17. sep 2020 Isabelle - det giver et pænt billede af ens avl, hvis de alle klarer sig godt... sikkert de samme folk, der ville snyde med HD-vurderingen o.l., hvis de kunne.

  • #140   17. sep 2020 Jeg ønsker bestemt ikke at “skyde skylden” på nogen overhovedet. For jeg mener ikke at det er nogens skyld. Man har bare ikke været opmærksom nok.
    Jeg har også selv en fantastisk BC af ren hyrdeafstamning


  • #143   17. sep 2020 Linda
    Hvor mange opdrætter kelpier til hovedesalig hyrdning herhjemme?


  • #145   17. sep 2020 Og lur om det samme ikke kunne ske der, hvis man begyndte at bruge mange af disse linjer i avlen til familie/konkurrencehunde

  • #147   17. sep 2020 Et eller andet sted kommer det jo fra. Og hvis det ikke hindre arbejdet tillægges det ( f.eks lydangst) måske ikke stor nok betydning i avlen.

    Hvor tror du det stammer fra?


  • #152   17. sep 2020 Sofia
    Der er ikke rigtig nogle landbrugsmaskiner i fårefolden. Og der er stor forskel på skud og en traktor.
    Så det fungere udemærket. Skudrædde hunde kan være glimrende hyrdehunde.


  • #153   17. sep 2020 Linda
    Det er lidt andre issues du tænker på der.
    Det nye problem jeg oplever ved racen pt er angst og oversensitivitet.

    Og ja hyrdelinjer så tænker jeg arbejdende hyrdehunde og disse avles hverken på farver eller pels eller agilityevner.


  • #157   17. sep 2020 Sofia
    Ja det skal de da?
    De fleste hunde der er lydangste eller oversensitive kan da sagtens fungere i et almindelig roligt hjem og nok også andre steder når blot man tager hensyn. Nogle fungere også som konkurrencehunde på topplan. Men stadigvæk... er det godt nok? Burde man ikke satse på at alle BCer bliver stabile og trygge?


  • #158   18. sep 2020 Vi opdrætter border collies herhjemme.
    Og JA border collien er desværre blevet ekstrem populær og her er det opdrætters job og sætte sig godt i hvem de sælger til . Jeg for stor set ugentlig opkald og beskeder fra folk, som udelukkende bare spørger til om jeg har hvalpe. Der er rigtige mange hr. og fru. danmark som er ude og bare gerne vil købe en bc og det skal bare være NU .
    Man skal have et godt øje når man er ude og kigge efter bc, for ja, der er desværre nogle som mentalt ikke burde være i avlen. Vil samtidig også sige at der findes flere super dygtige opdrætter herhjemme hvor der lægges stor vægt på det mentale, sundhed og arbejdsvilje og hvor man ikke går på kompromis. Jeg har selv haft en border collie som jeg hurtigt besluttede ikke skulle være en del af min avl, simpelthen fordi hunden var for nervøs og ikke ville bidrage med det vi herhjemme ønsker i vores avl smiley



  • #159   18. sep 2020 Har ikke læst hele tråden.

    Kender ikke til problematikken indenfor BC, men oplevede det hos tervuren. Alt, alt for sensitive, følsomme og angste hunde smiley

    Jeg tænker at hovedansvaret ligger hos opdrætter.
    Alt for mange opdrættere er ikke selektive nok, når avlsmateriale udvælges, desværre. Og det gælder sådan set både fysisk og psykisk helbred.

    Jeg lærer aldrig nogensinde at forstå, hvorfor man går så meget på kompromis indenfor hundeopdræt ???? Forstår man ikke, at man smadrer egen race, når der avles på psykisk ustabile individer ?

    Livet er bare så meget lettere med en nervefast hund, både for hunden og ejerens skyld.


  • #160   19. sep 2020 #158
    Sarah
    Mentaltester i jeres avlshunde?
    Hvis ja/nej hvorfor/hvorfor ikke?
    Tror du at krav om mentaltest af avlsdyr kunne rette racen op igen?


  • #161   19. sep 2020 #159
    Ann-Marie
    Har du nogen ide om hvorfor det gik galt med tervuren?
    Tror du opdrættere bare er for ligeglade med om deres opdræt er for svage mentalt?


  • #163   19. sep 2020 Men med tervueren måske også manglen på avlmateriale? Det er vidst ikke så stor en race?

  • #165   19. sep 2020 #162

    Det er ikke helt skudt forbi..


  • #166   19. sep 2020 Ja ved Tervuren muligvis.
    BC Sportslinjer og hyrdelinjer avles jo ikke efter udseende.


  • #168   19. sep 2020 Nej, hvorfor skulle de det?

  • #169   19. sep 2020 Nej, jeg tror ikke, at udstillingerne er grunden til at der bliver flere og flere usikre hunde.

    For det første, er en udstilling ikke et godt sted at være, hvis man har en hund med en sart psyke, med alt den larm, og alle de hunde/mennesker.

    For det andet, har jeg haft bullmastiff og nu Greyhound, efter rene udstillingslinjer, som er mega nervefaste.
    Begge racer er små, specielt greyhounden efter rene udstillingslinjer. Og alligevel er begge racer totalt cool.
    Jeg er voldsomt imponeret over min greyhounds afreaktion. Han kan godt blive forskrækket (sjældent), men det tager ham kun et splitsekund at ryste det af sig, hvorefter han går frem og undersøger. Han er en sej fyr smiley

    Jeg kan ikke rigtigt se så mange andre årsager, end at mange opdrættere er for ukritiske, og avler på hunde som ikke er stabile nok.
    Jeg kan sagtens forstå, at det må være surt at have brugt meget tid og mange penge på at få kørt en kommende avlshund i stilling, hvis det så viser sig, at hunden ikke er god nok.
    Det er da MEGA surt, men det er da endnu mere surt at være med til at ødelægge sin race.


  • #171   19. sep 2020 Der er i den grad også BC opdrættere der avler efter mindre BC så den ender mere pålideligt i mellem klasse. Præcis som der er sheltie opdrættere der avler efter de ender i lille klasse. Det er så nemt at se og høre på ag banerne

  • #172   19. sep 2020 Sofia
    Det er fordi FT’er kan ende i alle tre størrelsesklasser i agility.
    Lille klasse er under 35 cm
    Mellem klasse 35-43cm
    Stor klasse er over 43 cm

    BC’er ender 99% sikkert i stor klasse i agility.
    I UK er der dog enkelte BC opdrættere der avler efter mellemklassen i agility.
    Men har ikke hørt om nogen i DK. Der er ganske få der ender i mellem men hvor det kun er den ene i kuldet. Så det er vist blot et tilfælde.



  • #173   19. sep 2020 Anya
    Hvilken opdrætter er det? Det hører jeg da gerne om.
    Mener der pt er tre stk BC i mellemklassen i Danmark.


  • #174   19. sep 2020 AG - Jeg vil ikke sætte navn på dem når det ikke er noget jeg har undersøgt i dybden personligt, men har hørt fra dem jeg omgåes i miljøet. BC er heller ikke en race der siger mig det vilde, så jeg undersøger det altså ikke mere end at jeg står og smalltalker til stævner. Jeg ved ikke hvor du får de 3 stk fra, for jeg har set flere men det kan da sagtens være det er et mindre problem nu hvor MAS er fci godkendt også. Jeg ved det afholdte nogle fra at købe en inden den blev det. smiley

  • #177   19. sep 2020 #174
    Nu er BC en race der siger mig rigtig meget.
    Og den påstand du kommer med der, er helt galt i byen.
    En BC hører til i stor klasse og den er så hurtig og smidig at 60 cm ikke er nogen hindring.
    Den dominere fuldstændig stor klasse så hvorfor gå efter mellem?
    MAS’en derimod er bygget noget anderledes end BC og den kan have store problemer med springhøjden hvis den ryger i stor klasse.


  • #180   20. sep 2020 AG - det må du da os helt selvom. Men jeg tror i den grad på hvad dem jeg omgåes fortæller mig. Og jeg har set mere end 3 bcer i mellem.

    Og hvorfor gå efter BC i mellem? Tjaeh, nogle ser vel større mulighed for at vinde der end i stor klasse.

    Præcis som nogle avler sheltie ned i lille fordi den har større chance for at vinde der end i mellem når der er BC med.


  • #181   20. sep 2020 Nu ved jeg ikke hvilke type stævner du kommer ved. Og nej jeg ikke hele landets agilityhunde. Men kommer dog ved næsten alle større stævner.
    Ved DM i mellemklassen deltog ikke en eneste BC.
    I Stor var 95% af hundene BC.
    Det burde sætte streg under at det ikke er der problemet opstår her i dk.

    Er Sheltien ikke normalt imellem 30-40 cm ? Så der er vel næppe snak om at ændre/prioritere noget ved racen pga agility.



  • #183   20. sep 2020 Det fint, hvis i får det bedre af at tro det ikke sker, så siger vi det smiley Jeg interessere mig ikke for racen, og orker ikke diskutere det når man bliver mødt med en lettere nedladende undertone fordi i ikke bryder jer om det sagte smiley

    Jeg har aldrig sagt det var vildt udbredt, bare at det sker.
    Og jo det sker i den grad for sheltien. Også selvom de kun er omkring 40 cm standard. Netop derfor.


  • #184   20. sep 2020 Anya
    Det kunne jo også være at du havde misforstået noget? For det virker da underligt at hvis der blev avlet BC til mellemklassen i agility at der så ikke deltog en eneste til DM eller ?

    Forstår ikke lige hvor du vil hen med shelties?
    Ifølge racestandarden så passer sheltier højdemæssigt i både lille og mellem i agility. Så hvad er det lige du mener nogle sheltie avlere prioritere?
    Mener du ikke shelties kan klare sig i mellem?
    Eller må de ikke avles under 35 cm eller ?


  • Bølle's F
    Bølle's F Tilmeldt:
    maj 2020

    Følger: 2 Svar: 3
    #185   21. sep 2020 Jeg har en BC -mix, han er hverken sensitiv eller frygtsom, han er bare den dejligste, gladeste og dygtigste hund jeg nogensinde har haft.

  • #186   21. sep 2020 Vores border collie runder 13 år til december. Vi har kun oplevet gode ting med den. Den har en beroligende effekt på andre hunde. I dag på vores daglige tur i naturen mødte vi en Amstaf der mærkelig nok var bange for andre hunde. I løbet af kort tid var de perle emner. smiley

  • Mike N
    Mike N Tilmeldt:
    aug 2018

    Følger: 1 Svar: 10
    #187   22. sep 2020 Opdragelsen er key! Hvis du vil ha' en skødehund, ka' alle racer blive det.B)B)

  • #188   22. sep 2020 Mike
    Hvordan vil du opdrage dig ud af angst og oversensitivitet?
    Det er muligt alle kan blive skødehunde men bør de det?


  • #189   22. sep 2020 Så du mener ikke gener spiller nogen som helst rolle Mike?

  • #191   22. sep 2020 Mentalbeskrivelse, ville kunne hjælpe, det er rottweilerne et godt eksempel på.

    Jeg har læst kommentarerne omkring MB længere oppe. ALLE hunde uanset størrelse og funktion, er bare EN hund. Derfor bliver alle hunde i DK mentalbeskrevet ens. Det er krydserne på testskemaet, der afgør om hunden er racetypisk i henhold til sin ønskeprofil.

    I MB lægger man vægt på at få vist funktionskredsene og man har valgt de funkktionskredse, der er vigtigst i vores samspil med hunden = flokfunktionen, jagtfunktionen, forsvarsfunktionen og undersøgelsesfunktionen

    I mentalbeskrivelsen gennemgår hunden en række momenter som øger hundens stressniveau. På denne måde kan man beskrive hundens evne til at koncentrere sig og dens evne til at afreagere på det som den udsættes for. Alle hunde har tærskelværdier for hvornår en handling udløses, vi ønsker så ikke at alle racer har samme tærskelværdier.

    Man kan træne sig til meget, men MB'en er ikke en eksamen hunden skal bestå, den skal bare gennemføre. Den eneste man snyder er sig selv, når man træner til det og hvorfor så spilde penge og tid på det ? Det er jo direkte værdiløst.

    I stedet for at tro, hvad mentalbeskrivelse er, så kan man tilmelde sig webinar og blive lidt klogere på det : https://www.facebook.com/events/2755478458060902/



  • #192   22. sep 2020 Problemet er så bare at ingen opdrættere benytter sig af testen smiley og så er man jo lige vidt

  • #194   22. sep 2020 Hvorfor vil opdrætterne ikke benytte sig af testen? smiley

    Er de bange for "dårlige" resultater?


  • #196   23. sep 2020 Jeg ved ikke hvorfor opdrættere ikke benytter mentaltesten. Jeg spurgte på FB gruppen om “nogen benyttede den og hvorfor/hvorfor ikke” og fik intet svar overhovedet smiley


  • #197   25. sep 2020 På FB er der altså ikke mange der kan se noget problem i BC avlen. De fleste mener mere at det er ejerne der forventer for meget, presser for meget og har for store krav.
    Folk er nu positive overfor dialogen og mener der skal tages hensyn til mentaliteten i avlen.
    Måske er problemet ikke særligt stort og de trælse historier der er, spredes nok også hurtigt og bredt.

    Det er ret tydeligt at folk der har BC ikke ser det samme som folk der bare møder, kender eller ser racen udefra. Om det er positivt eller negativt ved jeg så ikke rigtigt



  • #198   25. sep 2020 Hvordan kan det anskues positivt, tænker du, AG?

  • #199   25. sep 2020 A-S
    At problemet måske ikke er særlig stort og langt de fleste er ovenud tilfredse med deres hunde.
    Det er jeg jo også selv smiley

    Folk der kun ser hunden i en given evt stresset/presset situation ved jo ikke hvordan hunden agere i dagligdagen


  • #200   25. sep 2020 Ja okay... jeg er nok ikke helt overbevist, men ok smiley

  • #206   25. sep 2020 Kenzie
    201
    Også derfor jeg ikke ved om jeg betragter det positivt eller negativt.
    At stort set ingen har lyst til at mentalteste vidner om at der er problemer med svage individer. Eller utrolig lidt fokus på problemet.

    Sofia
    Der er flere der skriver at sådan er racen bare og det er det fede ved den.
    Man må bare acceptere issues ved toptunede arbejdshunde/konkurrencehunde som BC.
    Og at lydangst ikke betyder noget da man jo bare kan undlade at bruge de individer til sport eller bo i byen. Det kan man jo reelt set også men..... smiley

    Og at man ved andre Arbejds/brugshunderacer acceptere egetkønsaggressivitet, agression, skarphed, skepsis overfor mennesker men forventer at BCen skal acceptere alt og tåle alt


  • #207   26. sep 2020 Et eller andet sted kan jeg godt følge at man må acceptere nogle “uønskede” ting når man snakker hunde med stort drive og samarbejdsevner.
    Det er jo korrekt at alle brugsracer/arbejdsracer kræver lidt ekstra hensyn.
    Ved BCen er det måske bare den hårfine balance når man ønsker en meget samarbejdende og sensitiv/signalfølsom hund så kammer det ofte over ved nogle der bliver FOR følsomme med alt hvad det medfører.
    Jeg er vældig glad for debatten både her og på FB. Det har givet noget, i jagten på min næste BC smiley smiley smiley


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #208   27. sep 2020 Når man kigger på en race som border collien så skal man forstå hvad den oprindeligt er avlet til for at forstå hvorfor den er som den er.

    En rigtig border collie, skal være selvstændig, den skal være hård og bestemt overfor dyrene, men samtidig skal den være blød som smør overfor ejeren og ikke mindst sensitiv Hvorfor?

    Selvstændig: den skal kunne rydde en mark fuldstændig for får, afsøge områder langt væk fra ejeren. Flytte fårene rundt om i søen i stedet for over søen. Det vil sige den skal træffe en masse fornuftige beslutninger på egen pote der hvor ejer ikke kan se den.

    Blød som smør: Når den arbejder langt væk med dyr skal den 100% arbejde for sin ejer og ikke for sig selv. Arbejder den for sig selv træffer den dårlige beslutninger der i værste tilfælde ender i jagt. Hyrdning er et samarbejde på et meget højt niveau hvor hunden konstant lytter til dens ejer der måske står 500-1000m væk og pifter i en fløjte og hunden gør så som der bliver sagt.

    Sensitiv - nok den mest vigtige egenskab vores border skal have. En god hund høre efter på lang afstand - det har jeg været inde på. Men den kan også "læse" får. Den ved fx præcis hvor meget tryk et givent individ skal have for at flytte sig. Jo mere sensitiv hunden er jo bedre er den til at give fårene plads, til at håndtere dyrene. Selv i hyrdeverdenen kan sensitiviteten dog kamme over og her er det heller ikke ønskværdigt med enormt sensitive hunde pga andre elementer i træningen. Men deres dyrehåndtering er formidabel. Jeg har selv en af slagsen - han er en enormt stabil hund - jeg har givet ham tid og kan have ham med overalt. Han kan med alle hunde, børn og mennesker. Men han bliver ikke brugt i avl fordi hans hvalpe vil kræve nogle helt særlige mennesker. Sådan en hund læser mennesker lige så godt som han læser fårene og man kan ikke lyve om ens følelser og tanker overfor sådan en hund.

    Nå men avlen af de her hunde er enormt komplekst og man skal have rigtig god kendskab til linier og jo flere individer man kender langt tilbage i ens hunds linier jo bedre kan man få en ide om hvordan hvalpene bliver. Både i forhold til adfærd, men også i deres måde at hyrde på.

    Jeg avler KUN hunde der skal kunne gøre det godt som hyrdehunde. Vælger folk at købe mit avl til anden sport - så er de velkommen hertil, men jeg håber altid de lytter til mine råd i forhold til hvordan hvalpen skal håndteres det første år til 1½. Jeg ved det er kutyme at slæbe den lille hvalp rundt til det ene og til det andet dens første leveår - i socialiseringens navn. Intet er mere forkert. En border collie - fra hyrdelinjer - har brug for en sikker havn. Den har brug for en ejer den kan forholde sig til, som den stoler på. Når først dette partnerskab er fuldendt - så kan man tage den med overalt. For nogen tager det kortere tid for andre - her er det de meget sensitive jeg tænker på - kan det tage længere tid.

    Vi skal passe på vi ikke gør border collien til noget andet end den er. Det er os der har valgt at slæbe den ud af stalden og væk fra markerne og byde den en helt masse. Det kan vi også men det er vores opgave at være gode nok til at læse vores dyr. Så vi ved hvornår de er mentalt modne til at tage det vi byder dem. Og så skal vi lære at kigge linier og ikke kun kigge forældredyr når vi vælger vores næste hvalp.

    Jeg har lavet kuld jeg har været rigtig stolte af - jeg har også lavet kuld hvor jeg har tænkt ups der fik vi lidt for meget af det ene eller det andet. Jeg kører meget i de samme linier for at finde en cocktail der virker rigtig godt for mig - på marken og i mit daglige liv. Og jeg syns det er sindsygt svært at finde nyt blod og nyt avlsmatriale. Så ja det er en kompleks race - men det er jo også det der gør den unik og alsidig.

    Til sidst - stressede og angste hunde er et No go i avl. Tænd og sluk knappen skal fungere. Ellers er hunden for træt når den skal op på arbejde i 5timer.


  • #211   27. sep 2020 Winnie
    Jeg er enig i at BCen er unik og kompleks og
    når vi bruger den så alsidig så må vi acceptere ting som skal arbejdes med eller tages hensyn til.
    Jeg har aldrig haft problemer med at “slæbe” min BC med rundt som lille. Det handler vel blot om at se på og vurdere hvalpen løbende, hvornår og hvad er for meget.


  • #213   27. sep 2020 Egentlig har Winnie jo så fuldstændig ret, en border collie er en sensitiv hyrdehund, det er det den er lavet til! At hundeejere så vælger at vil bruge den til tusinde af andre ting, ting hvor det hunden oprindelig er lavet til bliver til problem adfærd, det er jo egentlig noget hø! At skælde en hell race ud for at være som racen er lavet til, er i mine øjne noget skidt! Vi råber op om socialisering og slæber vores små sensitive hvalpe ud i verden hvor de får den ene “voldsomme” Oplevelse efter den anden, bag efter skælder vi ud over hele racen;) hvis vi nu behandlede racen som den oprindelig er lavet til, dvs venter med at fylde oplevelser på den til den stoler fuldt og fast på føreren, så ville alt sikkert se anderledes ud smiley alternativt må man jo ud og lave specielle linjer af racen som kan klare tidlig scocialisering, men som altså så mister noget af det som gør den til en formidabel hyrdehund smiley

  • #216   27. sep 2020 Det er utrolig få racer der stadig laver det de oprindelig blev avlet til og hvis alle kun skulle bruge hundene til det, havde vi vist ikke mange hunde i DK smiley
    Jeg mener vi skal have stort respekt for hundens gener men at man sortere lidt i avlen bør der nu stadig være plads til. Hundene skal da kunne trives og fungere i den verden de fødes ind i. Jeg mener ikke der er noget galt i at acceptere ting som ved andre racer er uhørte, fordi der skal være og ER forskel på racerne.
    En BC er ikke en RR eller terrier det er en unik sensitiv hyrdehund. Men som ved alle andre racer skal vi passe på at det sensitive ikke kammer over


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #217   27. sep 2020 Jeg undskylder skam ikke nervevrag. Er helt enig i at de hører ikke hjemme nogen steder. Heller ikke hyrdeverdenen. Jeg har for nylig fået et nervevrag hjem fra england hun var angst for ALT og hende valgte jeg at aflive. Hun var egentlig fin på fårene. Men fungerede absolut ikke i hverdagen. Og det kan vi fårehyrder altså heller ikke leve med. Kunne aldrig drømme om at avle på sådan en hund

    Så der jeg bliver ked af det er når i slår ned på at det er hunde af “rene “ hyrdelinjer der er nervevrag, angste osv osv osv.

    Det er i hvert fald ikke et generel billede vi ser til hyrdekonkurrencer. Så er det et i billede i sportsmiljøet, så er min tanke jo bare at man køber en hund man ikke formår at håndtere og forberede på det noget mere stressende miljø et sportsmiljøet nok er.





  • #219   27. sep 2020 Min BC er af rene hyrdelinjer og han tåler super fint konkurrencemiljøet. Han tager det faktisk med ophøjet ro. smiley
    Men ja, hvordan skal hyrdelinje opdrætter vide at deres avlshunde måske ikke kunne trives på konkurrencebanerne?
    Mange steder bruges gode hyrdehanhunde bare på dygtige sportstæver og hvordan falder hvalpene så ud?

    Winnie du skriver man skal tjekke linjer noget bedre end blot forældredyr. Har du nogle forslag til hvordan man gør det? For det er godt nok svært især med hunde der kun har ISDS nr


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #221   27. sep 2020 Enig i at det er få der i dag laver det de er avlet til. Men det gør border collien og jeg er nødstedt hvis jeg ikke har mine hunde. Men avlsmatrialet i dag er så snævert når vi skal finde gode hyrde arbejdshunde - så jeg er ikke i tvivl om der steder bliver avlet på uheldige individer fordi de er eminente på får. Og det er mega ærgerligt specielt når vi snakker adfærd.

    Og at avlsmatrialet er snævert i så stor en race som border collien er jo helt vildt. Men det er fordi der bliver avlet til højre og venstre så det efterhånden er svært at læse linjer så man ved hvad man får.

    Der er forskel på mennesker og nogen er eminente til at arbejde med de meget sensitive, andre er bedre til de lidt hårdere hunde. Derfor har linjer været så vigtig igennem årtier. Man vidste hvilke hunde der avlede hvad så man kunne få den type der passede godt til en eller til det arbejde der skulle udføres.



  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #222   27. sep 2020 Kenzie fedt du har en hund du har kunnet tage med overalt fra dag et - sådan nogen har jeg også. Men jeg har også en som jeg virkelig har skånet for indtryk og oplevelser indtil han var klar. Og han er total velfungerende ude i alt miljø i dag. Han er en exceptionel hyrdehund. Men han er over sensitiv og jeg er ikke sikker på han ville have klaret mosten som sportshund. Kommer han i avl? Nej det gør han ikke. Selvom alle der kommer her er vilde med ham og flere efterspørger en hvalp efter ham. Men han er som han er i dag fordi jeg har givet ham tid og ro til at blive voksen.

  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #226   27. sep 2020 Det med at tjekke linier det er sindsygt svært og kræver man har kendskab til mange individer i racen og til hvordan de avler. Hvor stærke de er i avlen osv. Jeg kender langt fra alle hunde. Jeg har gennem årene bidt mærke i nogen der passer godt til mig og cirkler lidt omkring disse hunde samtidig med jeg prøver at få noget nyt ind.

    Jeg er ikke bleg for at spørge dem til råds der har haft border collie i flere år end mig. Og jeg spørger altid efter hvordan en hund er avlet. Ikke kun når det er en jeg kan li - men faktisk endnu mere hvis det er en type jeg ikke så godt kan li.

    På den måde finder jeg hunde i linjerne der måske går igen og dem holder jeg mig så langt væk fra når jeg skal vælge hanhund eller ny hund.

    Hvis man ikke kan finde en tavle på en isds hund på nettet. Så kan man altid få tilsendt en tavle fra isds på den pågældende hund for et lille beløb. Det har jeg få gange gjort ved hunde der virkelig har været interessante.


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #227   27. sep 2020 Det er svært med avl og hvad andre's mål med avl er vil jeg som sådan ikke blande mig i.

    Jeg kan kun snakke for mig selv og jeg kunne aldrig drømme om at bruge en hund der ikke har kunne bevise dens værd som hyrdehund. Og nej denne hund skal ikke kunne ALLE facetter inden for hyrdning eller være exceptionel - men den skal have noget fornuftigt og nogle egenskaber der er værd at avle videre på.

    Jeg sælger gerne til sportsfolk - men de skal også vide at det ikke er sportshunde jeg avler. Får de noget ud af dem - fint. Hvis ikke - fint. Jeg har ingen ambitioner om at avle den kommende verdensmester inden for lydighed.

    Og Kenzie du har ret med det med sensitivitet - man siger altid at man ikke kan få mere af noget ved at avle på to med nøjagtig samme egenskab. Men det kan man med sensitivitet.

    Og jo du kan sagtens mærke på dem om de er meget sensitive også som hvalpe og derfor har jeg været opmærksom på at gå langsommere frem med ham her.


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #229   27. sep 2020 Som i Sverige ja det kunne være dejligt.

    Vil lige slå fast at jeg prøver at forklare hvorfor der måske er hunde fra hyrdelinjer der kan have problemer. Pga den i mine øjne nødvendige sensitivitet.

    Men jeg ved også at der i hyrdeverdenen avles på hunde med uhensigtsmæssigt adfærd. Og det er helt forkert.


  • #231   27. sep 2020 Livet på landet er da heller ikke fuldstændig tomt for høje, voldsomme lyde. Skal hunden pakkes ind i et lydtæt rum, når traktoren eller andre landbrugsredskaber skal anvendes?

    Der er faktisk rigtig meget støj på et moderne landbrug, men man skal måske så også indrette sit landbrug mere 1800-tals-agtigt, så hundene bedre kan være i det miljø de oprindeligt er skabt til? smiley


  • #236   27. sep 2020
    ???
    Jeg tror ikke jeg kender en eneste hund der er bange for en ko eller en traktor men en del hunde der er bange for skud og fyrværkeri.

    Men helt fint at nogle mener angst, oversensitivitet og lignende ikke kommer fra hyrdelinjer.


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #237   27. sep 2020 Ja nogle af de hunde der går hyrde konkurrencer er avlet specifikt med det for øje. Og det er også et skråplan faktisk. Det er ikke alle tophunde der også kan begå sig som farmdog. Til konkurrencer skal de sjældent ind og arbejde på dyrene - de skal egentlig anspore dem til at løbe i den rigtige retning og det kræver ikke særligt stærke hunde. Når de så møder får der ikke bare lige vil flytte sig - så kan de få det svært.

    Min svært sensitive dreng samlede får den anden dag lige op og ned af en skydebane - han fortrak ikke en mine. Hverken før, under eller efter arbejdet. Ingen af mine hunde er bange i tordenvejr eller nytårsaften. Og der er skam store landbrugsmaskiner osv atv'er de skal sidde bag på og ofte også en del mennesker der gerne vil snakke med den dygtige hyrde hund. Så de lever langt fra isoleret. Forskellen er nok bare at de møder alt dette på deres hjemmebane.


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #238   27. sep 2020 Jeg siger ikke det ikke kan komme fra hyrdelinjer. Skriver jo faktisk at jeg selv har en hund der er oversensitiv. Men at det ikke har udviklet sit til et adfærds problem fordi han har fået ro og tid. Men han er alligevel ikke avlsmatriale, da en hund som ham sagtens kunne have blevet en problemhund

    Og jeg ved der er avlet på angste hunde inden for hyrdeverdenen - der er brodne kar alle steder. Men at skære alle over en kam er forkert.


  • #239   27. sep 2020 Der er jo netop ingen der skærer alle over en kam.
    Debatten er blot for at prøve at belyse et evt problem i avlen, som der bør sættes større fokus på efter min mening. Om det så er show, sport, hyrdelinjer eller en blanding heraf vi snakker.
    Jeg ser det ikke som et skråplan at hundene avles til andet end arbejdsbrug hvis blot man holder hyrdegenet meget højt i avlen


  • Winnie H
    Winnie H Tilmeldt:
    sep 2007

    Følger: 7 Følgere: 6 Svar: 10
    #242   28. sep 2020 Isoleret har han nu ikke været. Han har bare mødt ting og masser af mennesker og hunde på hans præmisser og på hans hjemme bane ??

Kommentér på:
Noget galt i BC avlen?

Annonce