Få her nogle gode råd til, hvordan du gør livet lidt mere behageligt for din hund i sommervarmen, og bliv opmærksom på situationer, hvor du skal passe ekstra på den.
Sommersolen er dejlig, men varm når man er klædt i pels
Hvis årets sommer kommer til at ligne den fra sidste år, er regn og skygge i høj kurs. For med sommerdage med op til 30 grader, så svedes der i de danske hjem.
Prøv at forstille dig at rende rundt i en pelsfrakke, mens solen bager – ja ikke den mest behagelige tanke. Men det gør vores pelsklædte firbenede venner, og derfor er det også vigtigt at tage nogle ekstra hensyn henover sommeren og sensommeren.
Hedeslag er meget alvorligt
Hedeslag er en tilstand, hvor din hunds krop bliver overophedet på kort tid. Overophedning kan typisk skyldes:
- Varme omgivelser, f.eks. en bil i solskinsvejr
- Fysisk anstrengelse i varmt vejr, f.eks. hvis man cykler med hunden i snor på en varm dag
Husk derfor ALDRIG at efterlade din hund i en varm bil – også selvom vinduerne er åbne. Temperaturen stiger hurtigt i en parkeret bil, hvis den står i solen. På bare 20-50 minutter ved 49 grader kan din hund komme i livsfare pga. overophedning. En god hovedregel er ikke at lade hunden sidde i bilen på varme sommerdage.
Undgå også at anstrenge din hund fysisk, hvis det er meget varmt, da dette også kan føre til hedeslag. Udskyd derfor den længere gåtur til om aftenen, hvor temperaturen er faldet lidt.
Hvis uheldet er ude
Skulle din hund blive ramt af et hedeslag så er her 3 gode råd til at håndtere situationen:
- Anbring din hund i kølige omgivelser, og rens bagefter dens mund for evt. savl og fråde
- Afkøl derefter din hund ved at overbruse den med vand, som er mellem 15-20 grader. Bedste steder for afkøling er i lysken og bugen, hvor huden er tyndest. Evt. kan der også bruge håndklæder vredet i køligt vand.
- Alvorlige tilfælde af hedeslag kan være livstruende og kræver dyrlægehjælp hurtigt. Hedeslaget kan nemlig udvikle sig til en choktilstand, hvor det er nødvendigt at give din hund iltbehandling og væskebehandling (drop)
Læs mere om Hedeslag hos hunde på Netdyredoktor.dk.
Pas på de små poter
Når solen bager, bliver jordoverfladen meget varm.
Du kan måske mindes at skynde dig henover varme havefliser i haven eller henover sandet på stranden, fordi solen har opvarmet jorden så meget, at det brænder. Især asfalt kan blive meget varmt pga. er den mørke farve.
Husk derfor at tjekke temperaturen på vejen, inden du og din hund begiver jer ud på en lang tur. Alternativt kan det anbefales at gå en tur i skoven, hvis muligt, da underlaget her er køligt selv på varme sommerdage, og der er skygge til både din hund og dig.
Gode sommerråd til din hund – og dig selv!
1. SPIS EN IS
Det må været favorit-rådet over dem alle, for der er da ikke noget bedre end is i solen. Lav hjemmelavede hunde-is ud af dåsemad eller opblødt tørfoder. Fyld en plastikkop halvt op, stik en tyggepind ned i midten, og put i fryseren – og vupti så har du lavet en lækker hunde-ispind.
2. HUSK SOLCREME
I stærk sol kan det være nødvendigt at behandle meget lyse hunde med solcreme, hvor især næseryg og øjenparti er udsatte. Spørg din dyrlæge til råds.
3. SOPPEBASSIN I HAVEN
Køb et lille plastikbassin til din hund, så den har mulighed for at blive afkølet i løbet af dagen. Du kan jo altid selv stikke fødderne i, hvis det frister ;-) HUSK dog at skifte vandet jævnligt, da varmt vand er fyldt af bakterier.
4. TAG PÅ STRANDEN
De fleste hunde elsker at bade, og det er også en rigtigt god måde at køle din hund ned på. Tag en hyggelig dag på stranden med din hund, men husk parasol, sjovt hundelegetøj og masser af drikkevand til jer begge to.
Få 48 sommertips til dig som hundeejer i Netdyredoktors Hundeskole. Du bliver klogere på alt fra alger, brandmænd, faren ved majskolber og grillrester, hugormebid, køresyge, pollenallergi og meget mere.
Sommeren er dejlig, vi skal huske at nyde den, mens den er her. Håber sommerrådene kan hjælpe dig og din hund i gennem de varmeste dage