Fedme er ikke kun udbredt blandt mennesker. Hver femte danske familiehund løber rundt med for meget fedt på kroppen. Det kan i værste fald forkorte deres levetid.
Streng diæt og masser af motion. Sådan anbefales mennesker at leve for at optimere deres helbred og liv. Men mange familier med hund glemmer, at det rent faktisk også er kriterierne for et sundt og langt hundeliv.
Det er ligeså vigtigt for vores firbenede venner at være aktive og spise sundt. For ligesom hos mennesker kan en usund livsstil medgive følgesygdomme som blandt andet gigt og cancer. Ernæring og motion spiller derfor en stor rolle for en høj livskvalitet hos familiehunden. Der kan drages mange ligheder med mennesker, når det kommer til hundens sundhed. Ligesom en livsstil fyldt med junkfood på ingen måde gavner et menneskes sundhed og livskvalitet, så er der også nogle foderprodukter, der gavner hunden bedre end andre. Og selvom man synes, at det er hyggeligt at ”forkæle” familiens bedste ven med rester fra egen tallerken, så gør man den blot en bjørnetjeneste.
Sundhedsundersøgelser og vaccinationer
En af de poster, der hører til økonomien ved en hund er dyrlægebesøgene. Hunden skal regelmæssigt undersøges, og den skal have de nødvendige vacciner. Derudover er det vigtigt at sikre sig, at hundens helbred er i orden. De fleste dyrlæger foretrækker, at hunden kommer til et årligt rutinetjek for at sikre sig, at hunden har en god tilværelse.
Dyrlægen er naturligvis uddannet i at kunne give den helbredende hjælp, der eventuelt skal til, hvis hunden bliver syg eller skadet. Men det er ikke særligt mange dyrlæger, der er egnet til at give en professionel rådgivning, når det kommer til ernæring og forebyggelse.
Motion og træning
De fleste mennesker holder sig i gang med løbeture og en tur i fitness. Men en hund får kun den motion, som dens ejer giver den. De daglige gåture skal derfor overholdes, og med fordel kan hunden tages med på løbeturen for at holde den fysisk stimuleret.
Og det er ikke kun fysikken, der skal stimuleres. Det er ligeså vigtigt, at hunden bliver stimuleret mentalt. Hvis ikke du har råd til at tage den med til hundetræning hos professionelle trænere, så er det i det mindste vigtigt, at du hver dag får stimuleret den med forskellige udfordringer og øvelser.
En hund skal stimuleres både fysisk og psykisk for, at den kan trives bedst muligt.
Forebyg sygdomme med sund kost
Der findes allerede en del tv-programmer om, hvordan mennesker kan spise sig raske. Men sandheden er, at du også kan forebygge sygdomme og forbedre livskvaliteten hos din hund, hvis du blot ved, hvad og hvor meget du skal putte i foderskålen.
Dyrlæger er ikke uddannet til at rådgive omkring ernæring til hunde. Ikke mange ved det, men der findes få ernæringseksperter til hunde, som kan lægge en specifik kostplan, der omfavner hundens behov.
Sund kost kan forebygge sygdomme som gigt og cancer. Især gigt er en hyppig og almindelig sygdom hos hunde, men tilstanden forværres kraftigt af overvægt. Gigten kan altså reduceres kraftigt, hvis hunden spiser korrekt og dermed holder vægten nede.
Sundhed er ikke en kliché
Det er ikke en kliché, når man hører og læser om, at et sundt og langt liv følges ad med motion og korrekt ernæring. Det gælder både for mennesker, men også for familiens firbenede ven, der ikke har andet valg, end at spise og motionere det, som dens ejer tilbyder.
Opgaven og ansvaret ligger altså hos ejeren. Vil du gerne have din hund så længe som muligt, så er det altså vigtigt, at du sætter dig ind i dens behov. Både de fysiske og mentale behov skal dækkes, og hvis ikke du føler dig klog nok på, hvordan det skal gøres, så er det altid en god start at kontakte dyrlægen for råd og vejledning.