Giv den lige en tand mere med din hunds tandpleje
Du har måske bemærket din hunds gulnede hjørnetænder og den dårlige ånde, men er lidt tøvende over for at røre ved din hunds mund - for slet ikke at nævne at gribe tandbørsten!
80% af hunde over 2 år har tandsten
Vidste du, at din voksne hund har 42 blivende tænder? Som alle kræver daglig pleje i højere eller mindre grad - præcis ligesom dine egne tænder. Desværre har alt for mange hunde dårlige tænder. Selv de unge hunde kan døje med tandproblemer.
Måske tror du, at din hunds tænder ikke kræver særlig opmærksomhed, men 80% af hunde over 2 år har faktisk tandsten. Der kan føre til tandkødsbetændelse, som er den mest almindelige tandlidelse hos hunde.
3 årsager, som du selv kan gøre noget ved
Der kan være mange årsager til tandproblemer hos din hund. Din hunds race og alder kan spille ind, men der er også årsager, hvor du som ejer selv kan være med til at afværge.
1. Manglende tandbørstning og for lidt fokus på tandhygiejne kan føre til, at din hund udvikler tandproblemer.
2. Din hunds foder og godbidder kan også bidrage negativt, da for blødt foder kan føre til, at din hund bruger dens tænder for lidt. Din hunds tænder skal dagligt skal have noget "hårdt" at arbejde med, eksempelvis tørfoder, tyggepinde eller gulerødder.
3. Derudover kan ting som tilbageholdte mælketænder, unormalt bid og skæve tænder også føre til tandproblemer.
Men som du vil læse her, så kommer du langt med daglig tandbørstning og årlige tandtjek.
Start tandplejen fra hunden er hvalp
Et godt udgangspunkt for sunde hundetænder er, at du som ejer har lidt basal viden om din hunds tænder. Hunde fødes ligesom os mennesker uden tænder og skifter tænder én gang i livet. Men hvalpen overhaler hurtigt menneskebabyen, og dens mælketænderne vokser frem i løbet af kun tre til fire uger.
Allerede når hvalpen er tre til syv måneder taber den sine mælketænder, og de blivende voksentænder vokser frem. Igen, ligesom hos mennesker kan skiftet fra mælketænder til voksen-tænder være forbundet med ubehag for den lille hvalp. Det kan både være smertefuldt og irriterende for hvalpen, da gummerne kan klø og være ømme. Du skal derfor være ekstra opmærksom på, at din hvalp har nogle gode tyggeting. Ellers kan det nemt gå ud over ting i hjemmet såsom sko og børnenes legetøj L
Ofte taber hvalpe deres mælketænder uden problemer, men det er vigtigt, at du som ejer er opmærksom på, at alle mælketænder falder ud. Sidder der enkelte tænder tilbage, kan de tilbageholdte mælketænder give problemer i fremtiden. Hvis alle din hvalps mælketænder ikke falder ud, så skal du kontakte din lokale dyrlæge.
Du kan læse mere om Tilbageholdte mælketænder på Netdyredoktor.dk
Tandbørstning hver dag er ikke en tand for meget
Din hunds tænder kræver daglig pleje, ligesom din egne. Du skal derfor i gang med tandbørsten, hvis du vil forebygge tandproblemer. Det er desværre ikke nok at give tandrigtige godbidder og foder. Det anbefales faktisk, at du børster din hunds tænder dagligt. Derfor er det også en rigtig god ide, at du vænner din hund til at få børstet tænder – og det er selvfølgelig nemmest så længe den er hvalp.
En anden rigtig god måde at forebygge tandproblemer er ved regelmæssige tjek af din hunds tandkød. Du skal holde godt øje med, om din hund har rødt og betændt tandkød, tandsten (gulligbrune belægninger), knækkede/beskadigede tænder, misfarvede blålige tænder, træsplinter, sår eller lignende.
Derudover er dårlig ånde altså ikke en selvfølge for hunde. Ligesom mennesker kan dårlig ånde opstå ved tandkødsbetændelse, bakteriebelægninger på tænderne og paradentose. Så hvis du synes din hunds ånde er dårlig, kan det være et tegn på, at den trænger til at få undersøgt mundhulen af en dyrlæge.
Hvordan spotter du tandproblemer hos din hund?
Selvom du er god til at pleje din hunds tænder, så skal du stadig være opmærksom på begyndende tegn på problemer. Tandsmerte kan være uudholdelig for mennesker såvel som hunde. Derfor er det også vigtigt, at du som ejer er opmærksom på de signaler, din hund sender dig. For det siger jo sig selv, at den ikke kan åbne munden og fortælle, at den har ondt. Du som ejer kender din hund bedst og kan nemt spotte, hvis din firbenede ven ikke er, som den plejer.
Hold øje med følgende symptomer, som kan være tegn på problemer:
· Dårlig ånde
· Modvilje mod at få kigget tænder
· Savlen
· Smerte ved at tygge
· Vægttab
· Hunden tager poterne op til munden
Du skal kontakte din lokale dyrlæge, hvis din hund udviser tegn på nogle af de ovenstående symptomer. Du kan nemt finde din lokale dyreklinik her.
Øvelse gør mester
Din indsats gør en forskel. Jo tidligere du begynder med at børste tænder på din hund, desto nemmere bliver det for den at vænne sig til det - og des bedre forebygger du tandsygdomme. Start med at træne i korte sekvenser og husk at rose din hund, når den samarbejder.
Guide: Sådan børster du din hunds tænder
1. Start med at træne i korte sekvenser
2. Brug en blød tandbørste og tandpasta lavet til dyr, kan købes hos din dyrlæge eller online her
3. Hold støttende om hundens næseryg og løft læben
4. Børst i rolige cirkelbevægelser
5. Start med ydersiden af en enkelt tand
6. Senere efter tilvænning, flere tænder
7. Til sidst på indersiden af tænderne
8. Husk at rose hunden, når den samarbejder
Du kan læse mere om, hvordan du vænner din hund til at få børstet tænder – både hvalp som voksen, på Netdyredoktor.dk:
https://www.netdyredoktor.dk/hund/hundeskolen/spoergsmaal-og-svar/tandboerstning/
https://www.netdyredoktor.dk/hund/tema/stu/tandpleje-hos-hunde/
Få tjekket bisserne hvert år
Din hunds tænder skal gerne tjekkes én gang om året ved dyrlægen. Et årligt tandtjek er med til at sikre din hunds livskvalitet og forhindre alvorlige tandproblemer. Ved et tandtjek gennemgås bl.a. din hunds mundhygiejne og tændernes tilstand. Tænder og mundhule bliver vurderet med henblik på tandstilling, tandsten, tandkød og eventuelle sygdomme som f.eks. paradentose og tandbylder.
Tandtjek er med i de fleste AniPlan sundhedsplaner. Du kan læse mere om AniPlan her.
Ved et tandtjek får du også råd og vejledning i, hvordan du yder den bedst mulige tandpleje for din hund.
Læs mere om Tandsten, Tandkødsbetændelse og Tandbylder på Netdyredoktor.dk.
Så HUSK vejen til forebyggelse af tandproblemer er:
1. Børst tænder på din hund dagligt
2. Tjek regelmæssigt tænderne
3. Tag til regelmæssige tandtjek ved dyrlægen