Tag ud i naturen med det perfekte startkit. Naturen bliver underprioriteret når vi flytter væk fra den og ind til byerne. I dette årtusinde har det for alvor taget fart, og storbyer i Danmark - Ja, faktisk i hele verden oplever en massiv tilflytning.
De fleste voksne danskere har barndomsminder fra skoven hvor man byggede huler, legede gemmeleg, fangede sommerfugle med et sommerfuglenet og bare fik lov til at slå sig løs i skoven.
Men mange af de børn der vokser op nu til dags kommer slet ikke ud i naturen. Det skyldes bl.a. at smartphonen, computeren, mv. har overtaget interessen - Men det skyldes også at man er flyttet væk derfra.
Sidstnævnte er svært at arbejde med, men man kan som forældre prioritere at lave naturoplevelser for sine børn
Det skal du bruge i det perfekte startkit:
● Sommerfuglenet
● Insektglas
● insektsuger
● Spand
Sommerfuglenet
Med et net til at fange flyvende insekter har du lige pludselig et redskab der gør dig i stand til at kigge på de dyr der normalt er væk før man får set hvad det var for noget.
Det anbefales at man lige øver sig på nogle dyr der ikke kan stikke til at starte med - F.eks. sommerfugle eller fluer. Hvis man skal fange bier, brumbasser mv., er det vigtigt at man håndterer dem korrekt når man skal have dem ud i nettet og net i et insektglas til forstørrelse.
Børn kan bruge timevis på at fange og kigge på dyrene og det er som regel ikke vigtigt om det lige er en sjælden art eller hvad det er. Hvis interessen vedbliver, så kan i jo altid udvide med at tage andre steder hen hvor der findes specielle eller sjældne arter.
Insektglas
Når du først har fanget dine dyr, er det stort set umuligt at få et ordentligt kig på dem nede i nettet. De er fanget, men de skal ned i et insektglas før i rigtigt kan kigge på dem.
Der findes mange forskellige slags glas til insekter. Der er de almindelige håndholdte forstørrelsesglas, som i og for sig kan være ganske udmærket. Specielt hvis ikke man vil flytte dyrene fra hvor de bor.
Der er også forstørrelsesglas med lup, så man kan se dem i forstørret udgave og bedre kigge på farver, brod, hår, vinger, øjne mv. på de insekter man har fanget.
Sidst men ikke mindst kan du også få en slags insektglas med 2-vejs lup. Her kan du også kan se dem nedefra via et forstørrelsesglas med spejl i bunden.
Et insektglas er nok det produkt der giver mest værdi i det perfekte startkit.
Insektsugere
Hvis du skal fange helt små dyr som f.eks. myrer, bænkebidere, mider og andet - Så er en insektsuger et must. Det er den nemmeste måde at fange dem på og den med mindst risiko for at lave skade på dyret.
Der er indbygget et filter, så du ikke får dem ind i munden når du suger.
Efterfølgende kan du så ligesom med det øvrige udstyr putte dem over i et insektglas for at kigge nærmere på dem.
Spand med låg
Det er super at have en spand med låg eller et bærbart terrarie med sig ud. Her har du så mulighed for at lave dit eget lille økosystem.
Du kan muligvis tage nogle af dyrene med dig hjem for at studere dem nærmere et par dage.
Det er vigtigt at dyrene bliver sluppet fri igen når du er færdig med dem.
Og husk at det ikke er alle dyr du må tage med hjem, da nogle kan være fredede.
Opsummering
Så hvis du kunne tænke dig at komme i gang med at lave naturoplevelser for dine børn. Ja så kan du med fordel skaffe det perfekte startkit.
Eller du starte med at tage dem med til et af de mange arrangementer der afholdes. Det kan f.eks. være Naturens Dag eller Skovens Dag.
Det er også muligt at booke en naturvejleder eller komme på besøg hos Natur & Ungdom der også har frivillige ildsjæle der hjertens gerne vil hjælpe jer i gang.
Ofte får man nye og spændende venskaber, fede naturoplevelser og et netværk af mennesker. De kan hjælpe en med at prøve nye ting i naturen, eller blot udøve de ting man kan lide.